deonlinedrogist zwitsal header
Bevalling

Stamcellen opslaan uit de navelstreng van je baby

Momenteel wordt ongeveer 90 tot 95% van het navelstrengbloed weggegooid na de geboorte. Dat is ontzettend zonde want met de stamcellen uit het navelstrengbloed kunnen diverse ziektes genezen worden. Wanneer je net bent bevallen krijg je altijd de vraag wat er met de placenta moet gebeuren. Je kunt op dat moment voor stamcellen opslaan uit de navelstreng en placenta kiezen. Lees hier meer over de voordelen en hoe het in zijn werk gaat.

stamcellen opslaan baby

Stamcellen opslaan bij geboorte

Iedere ouder kan na de geboorte kiezen of de placenta en navelstreng wordt weggegooid of bewaard. Met bewaren wordt onder andere het bloed uit de navelstreng bedoeld. In dit bloed zitten extra stamcellen die worden gebruikt voor de opbouw van je kindje. Dit zijn de meest oorspronkelijke stamcellen. Als je ervoor kiest om het te bewaren dan kan het heel eenvoudig worden opgevangen door bijvoorbeeld de verloskundige of de arts. Het is wel goed om dit van tevoren aan te geven bij je verloskundige. Het opvangen is geheel pijnloos en zonder risico’s.
stamcellen opslaan uit de navelstreng bloed

Wat zijn stamcellen en wat kunnen ze doen?

Ons lichaam is opgebouwd uit ontelbaar veel cellen. Stamcellen zijn de basis cellen van ons lichaam. Vanuit deze cellen ontstaan andere cellen omdat stamcellen zich delen. In principe zijn dus alle cellen in ons lichaam afkomstig van stamcellen. Nieuwe stamcellen zitten in beenmergholtes van onze botten. De meest oorspronkelijke stamcellen worden uit het navelstrengbloed gehaald. Ieder persoon heeft andere stamcellen, dit maakt ze dus heel uniek.

Stel dat je ooit een stamceltransplantatie nodig hebt, dan moet je stamcellen hebben die matchen met jouw lichaam. Uiteraard matched geen stamcel beter dan die van jezelf. Om die reden kiezen veel mensen ervoor om de stamcellen uit de navelstreng op te slaan om eventuele ziektes in de toekomst aan te pakken. Tegenwoordig worden met stamcellen al 80 verschillende ziektebeelden behandeld of genezen, waaronder leukemie.

Manieren om stamcellen op te slaan

Er zijn twee opties waaruit je kunt kiezen als je stamcellen wilt opslaan uit de navelstreng van je pasgeboren baby.

  1. Je laat de stamcellen opslaan in de publieke navelstrengbloedblank, dit is een onderdeel van de bloedbank Sanquin. Wanneer je hier de stamcellen opslaat, doneer je ze eigenlijk en zijn ze voor publiekelijk gebruik. Je kunt er dus ook andere mensen in nood mee helpen. Deze optie is geheel kosteloos. Het is alleen mogelijk om voor deze optie te kiezen als het ziekenhuis waarin je bevalt samenwerkt met Sanquin.
  2. Je slaat de stamcellen op bij een stamcel- of orgaanbank voor enkel eigen gebruik. Niemand anders kan er dus gebruik van maken. Aan deze optie zijn wel kosten verbonden.

Stamcellen opslaan kosten

Er zijn twee commerciële opslagbanken bekend waar je de stamcellen kunt opslaan voor persoonlijk gebruik. Als je hiervoor kiest moet je dit van te voren bespreken met de betreffende stamcelbank. De kosten per bank:

  • De Stamcelbank Nederland:

    Hier betaal je eerst een startprijs van €296,50. Vervolgens betaal je jaarlijks €121,- voor de opslag.

  • Cryo-save:

    Als je kiest voor de basis Cryocord dan betaal je totaal €2.395, dit in inclusief: afnameset, transport, bewerking en opslag van de stamcellen voor 25 jaar.

stamcellen opslaan

Stamcellen opslaan uit de navelstreng of niet?

Het zou puur zonde zijn als die stamcellen worden weggegooid, terwijl ze misschien een leven kunnen redden.

Stamcellen opslaan uit de navelstreng is dus zeker een goed idee. Helaas is er niet meer de keuze om de stamcellen uit de navelstreng af te staan voor de publieke bloedbank. Sanquin die daar in Nederland voor zorgde is daarmee gestopt door gebrek aan middelen.

Een goede optie is om je als ouder aan te melden bij Matchis. Door middel van wangslijm kunnen ze een HLA typering verkrijgen die wordt vermeld in het internationale register. Heeft iemand stamcellen nodig en komen die overeen met jouw HLA typering dan kan je worden verzocht om je stamcellen te doneren.

Je kunt andere mensen helpen en het is ook nog eens geheel kosteloos!

Er zijn veel donoren nodig omdat de kans dat er een match gevonden wordt maar 1 op 55.000 is bij autochtone Nederlanders. Heb je een andere of gemixte achtergrond dan is de kans nog veel kleiner om een match te vinden.

De kans dat je je eigen stamcellen kan gebruiken wordt steeds groter. Inmiddels kunnen stamcellen uit navelstrengbloed worden gebruikt voor 80 verschillende ziektebeelden!

Stamcellen opslaan: Onderzoek en ervaringen

Dr. Joanne Kurtzberg van Duke University is bezig met een clinical trial met betrekking tot Cerebrale Parese. Cerebrale Parese is een aandoening waarbij een kind moeite heeft met bewegen, als gevolg van een hersenbeschadiging voor het eerste levensjaar. In Nederland komt dit bij 1 op de 500 pasgeboren baby’s voor!

Dr. Kurtzberg is inmiddels toe aan fase 3 van het onderzoek (fase 1 en 2 zijn succesvol afgerond). De behandeling met lichaamseigen stamcellen uit navelstrengbloed is in dit onderzoek uiterst succesvol.
Een voorbeeld van het belang van stamcellen opslaan uit de navelstreng is te zien in deze video. Ook dit meisje met Cerebrale Parese is behandeld door de Duke University. Deze video geeft nogmaals het belang aan voor het laten opslaan van de stamcellen uit de navelstreng van je baby!

Andere stamcel onderzoeken

Inmiddels is er op basis van de wetenschappelijke data een vergelijkbare trial gestart voor de behandeling van autisme met lichaamseigen stamcellen uit navelstrengbloed. Deze aandoening treft 1 op de 500 kinderen en ook dit onderzoek verloopt succesvol. Een Nederlands kind waarvan de stamcellen bij stamcelbank Nederland werden opgeslagen doet mee aan dit onderzoek.

Donoren zijn uiterst belangrijk. Maar 20 tot 50% van de ontvangers van donor materiaal overlijden door de graft versus host reactie (omgekeerde afstotingsziekte). Dat risico is verwaarloosbaar bij eigen stamcellen afkomstig van de navelstreng.

Stamcellen navelstreng RTL Late night

In dit filmpje kun je zien hoe stamcellen mensen en dieren kunnen helpen te genezen van bepaalde ziektes:

Meer informatie over stamcellen opslaan uit de navelstreng

Wil je meer informatie over stamcellen opslaan uit de navelstreng? Je hebt dan helaas niet meer de keuze van opslag in de publiekelijke bloedbank, maar je kunt wel de stamcellen voor jezelf laten opslaan.
Wil je meer weten over de kosten en de voorwaarden? Ga dan naar de website van Stamcelbank Nederland en van Cryo-Safe.

Lees ook: Stamcellen opslaan uit melktanden!

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!