“waterwipes
Baby

Stamcellen uit melktanden

Stamcellen zijn cellen in ons lichaam die zich kunnen ontwikkelen in verschillende soorten cellen. Uit een stamcel kunnen dus andere cellen ontstaan. Ze worden daarom voornamelijk ingezet om beschadigd weefsel of lichaamscellen te herstellen. Hiervoor is een stamceltransplantatie nodig. Momenteel worden deze stamcellen gewonnen uit het beenmerg, wat vaak een zeer pijnlijke procedure is. Sinds 2003 is er ontdekt dat er ook stamcellen uit melktanden gehaald kunnen worden. Betekent dit dat we nu de melktanden zorgvuldig moeten bewaren?

beste babyfoon bol.com

Stamcellen uit melktanden, wat zou je ermee kunnen?

In melktanden zitten Mesenchymale stamcellen, dit zijn dezelfde soort stamcellen als in beenmerg. In principe zouden we er dus vanuit kunnen gaan dat er ook hetzelfde mogelijk is met deze cellen. Met Mesenchymale stamcellen uit het beenmerg zijn al vele successen behaald. Zoals behandeling van leukemie.
Bij onderzoek naar de stamcellen uit melktanden bleek dat deze stamcellen kunnen uitgroeien tot spierweefsel, kraakbeen, zenuwweefsel en vetweefsel. Dit is erg veelbelovend bijvoorbeeld om hartziekten aan te pakken door nieuw hartweefsel aan te maken.
Stamcellen uit melktanden zelf invriezen

Stamcellen uit melktanden zelf invriezen

Dat de stamcellen uit melktanden je kind in de toekomst kan helpen om ziektes te bestrijden, klinkt natuurlijk fantastisch. Zeker gezien het feit dat de tanden toch uitvallen. Als de stamcellen daaruit gehaald kunnen worden in plaats van uit het beenmerg zou dat ontzettend veel pijn schelen. Dus waarom zou je ze dan niet meteen bewaren?

Het schijnt dat je de melktanden heel makkelijk zelf kunt bewaren. Het enige wat je hoeft te doen is de melktand binnen 48 uur in een afgesloten bakje in de vriezer leggen en klaar is kees. Of niet?

Hoe melktandjes bewaren?

Hoewel meerdere websites verkondigen dat je de melktandjes prima zelf kunt invriezen en later, wanneer de nood aan de man is, tevoorschijn kunt halen lijkt dat in werkelijkheid niet helemaal te kloppen. Een vriezer of koelkast remt bacteriën om producten aan te tasten, maar kan het op lange termijn niet voorkomen. Het lijkt ons dan niet heel aannemelijk dat je de melktandjes gewoon in de vriezer kunt leggen.

Op andere websites wordt aangegeven dat de melktandjes in stikstof bewaard moet worden. Stikstof biedt bacteriën geen enkele kans zich te ontwikkelen. Als je het ons vraagt is dat dus meer logisch. Maar goed, wie heeft er stikstof in huis?

Niemand, dus daarom is er nu BioEden stamcellenbank. Een bank die gespecialiseerd is in de opslag van tand stamcellen. Voor ‘slechts’ 1830 euro kan je de stamcellen voor 20 jaar opslaan. Als je interesse hebt kan je op hun website kijken.

Stamcellen opslaan of niet opslaan?

Het lijkt allemaal geweldig en als je de kosten er voor over hebt zou het zeker het overwegen waard zijn. Volgens BioEden zijn er wereldwijd al 3000 miljard stamcellen opgeslagen. Maar als het zo geweldig was, waarom is er dan zo weinig over bekend?
Heb jij er bijvoorbeeld al iets over gehoord? Kijk, dat het kan helpen om de stamcellen uit de navelstreng op te slaan is al flink in de media geweest. Maar stamcellen uit melktanden nog niet.

Onderzoekers, tandartsen en medici zijn er nog terughoudend over. Momenteel zijn er nog geen grote doorbraken bekend over genezing met deze stamcellen. Hoewel ze wel nieuw weefsel en kraakbeen konden aanmaken was dat vooral succesvol in de celkweek. De daadwerkelijke toepassing op mensen of dieren is nog niet geslaagd.

Ons advies:

Laat je goed voorlichten door een tandarts, gespecialiseerde medicus of je huisarts. Er zijn namelijk genoeg dubieuze stamcelklinieken die je een gouden toekomst beloven zonder dat er daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs is dat stamcellen uit melktanden inderdaad iets voor je kind kunnen betekenen. Momenteel lopen er tal van onderzoeken naar deze stamcellen, dus wellicht weten we over een tijdje iets meer.

Maar nogmaals: het blijft je eigen keuze, als je de kosten ervoor over hebt dan kun je het altijd proberen. Niet geschoten is altijd mis.
En wie weet is stamcellen uit melktanden bewaren over een aantal jaar de normaalste zaak van de wereld.aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!