header luiers van pampers met 50% korting
Bevalling

Placenta of moederkoek

De placenta, ook wel moederkoek genoemd, is van essentieel belang voor de groei, ontwikkeling en in leven houden van je baby. Tijdens het innestelen van het bevruchte eitje wordt meteen de plaats bepaald waar de placenta zich gaat ontwikkelen. Dit kan dus overal in de baarmoeder zijn. De placenta is een interessant onderdeel van de zwangerschap. Lees hier meer over de moederkoek, wat de functies zijn en de nageboorte.

disneybanner

Wat is een placenta?

De placenta is een orgaan dat een essentiële rol speelt tijdens de zwangerschap. Het zorgt er in eerste instantie voor dat de zwangerschap in stand blijft en zorgt er daarnaast voor dat je baby voorzien wordt van voedingsstoffen en zuurstof. Kort gezegd: zonder de placenta zou je niet zwanger kunnen blijven en zou je baby zich nooit kunnen ontwikkelen.
placenta moederkoek nageboorte

Wat is de functie van de placenta of moederkoek?

De moederkoek heeft niet één functie, maar meerdere belangrijke functies.

  1. Produceren van de hormonen progesteron, oestrogeen, HPL en hCG

    Elk hormoon heeft een belangrijke functie tijdens de zwangerschap, hoe vervelend de bijwerkingen soms ook kunnen zijn (denk aan ochtendmisselijkheid en obstipatie).

    Zo zorgt progesteron ervoor dat je baarmoeder niet gaat samentrekken om een vroeggeboorte voorkomen. Heeft oestrogeen de taak om de werking van de eierstokken stil te leggen en de melkproductie op gang te brengen. Tevens maakt oestrogeen de baarmoeder sterk en zorgt ervoor dat deze groeit. HPL zorgt ervoor dat je lichaam je baby niet afstoot en hCG stimuleert de groei van het embryo.

  2. cheezzbaby banner
  3. Scheiden bloedsomloop van moeder en kind.

    De bloedsomloop van jou en je baby zijn gescheiden. Je placenta bestaat dus uit een moederlijk deel en een kinderlijk deel. De delen zijn door een membraan gescheiden. Waarom is dit van belang?

    De bloedgroep van jou en je kind kunnen van elkaar verschillen omdat je partner een andere bloedgroep heeft dan jij. Verschillende bloedgroepen kunnen niet met elkaar in contact komen want dat zou problemen kunnen veroorzaken. Tevens kan door deze scheiding de moederkoek schadelijke stoffen die via de moeder binnenkomen, filteren. Dit geldt overigens niet voor nicotine of alcohol.

  4. Verbinding tussen moeder en kind.

    De placenta scheidt niet alleen moeder en kind, maar verbindt jullie ook. Deze verbinding heeft tot doel om zuurstof en voedingsstoffen via de navelstreng naar de foetus te vervoeren. Tevens worden afvalstoffen van je baby via de placenta naar jou vervoerd zodat jij ze kan opruimen.

welke borstkolf past bij jou banner

Wanneer wordt de placenta gevormd?

De aanleg van de placenta begint al 2 weken na de bevruchting. Wanneer je 12 weken zwanger bent is de moederkoek volledig ontwikkeld. Vanaf dat moment neemt de placenta het aanleveren van voedingsstoffen over van de dooierzak en is deze ook te zien in een echo.

Wat is een dooierzak? Dit is een soort vlies dat aan het embryo bevestigd is en heeft in het eerste trimester de taak om je baby van voeding te voorzien.

Placenta eten na de bevalling?

Misschien schokt het je, maar de laatste jaren is het eten van de placenta na de geboorte in populariteit gestegen. Argumenten om dit te doen zijn dat de placenta belangrijke voedingsstoffen zou bevatten die helpen bij het genezen van je lichaam zoals veel eiwitten, ijzer, zink, vitamine B12 en hormonen.

Tevens geloven de voorstanders dat de placenta de kans op kraamtranen (baby blues) en postnatale depressie verkleint en de melkproductie stimuleert.

Maar voordat je jouw mes en vork erbij pakt zijn er ook veel tegenargumenten. Er zijn bijvoorbeeld geen wetenschappelijke bewijzen dat de placenta daadwerkelijk iets kan bijdragen aan het herstel en andere genoemde voordelen.

Tegenstanders zeggen zelfs dat het gevaarlijk kan zijn om je moederkoek naar binnen te werken omdat bacteriën zich snel op de koek kunnen ontwikkelen. Als je daar niet al ziek van wordt, wordt je het misschien wel door de hormonen (want die heb je immers al genoeg). De keuze is dus eigenlijk aan jou.

Stamcellen invriezen of opslaan uit de navelstreng

De stamceltechnologie is in een snelle ontwikkeling geraakt de afgelopen jaren. Onderzoekers proberen ouders te stimuleren om de stamcellen van de baby in te vriezen of op te slaan zodat je baby, maar ook familieleden hier later profijt van hebben. Deze cellen worden onttrokken uit de navelstreng. Als er later onverhoopt een stamceldonor nodig is, heb je dus al wat stamcellen op voorraad.
Lijkt dit je wat? Vraag aan je huisarts of verloskundige naar de mogelijkheden.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019