luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Depressies tijdens de zwangerschap

Het komt vaker voor dan je zou denken: depressies tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen schamen zich hiervoor. Dat komt waarschijnlijk omdat er niet veel over wordt gepraat. Ergens is er een ongeschreven regel dat je geen depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap hoort te hebben. Zo hoor je ook niet depressief te zijn als je bent bevallen van een gezond kindje. Toch wordt 1 op de 10 vrouwen depressief na de bevalling. Waarom rust er dan een taboe op?

beste babyfoon bol.com

Depressieve gevoelens

Depressies tijdens de zwangerschap of depressieve gevoelens na de geboorte worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in je lichaam en de veranderingen in je leven na de geboorte van je kindje. Denk aan gebroken of slapeloze nachten, weinig tijd voor jezelf en je partner, en druk op je relatie.




Depressies tijdens de zwangerschap: prenatale depressie

Sommige vrouwen voelen zich erg neerslachtig, labiel of snel geïrriteerd in de eerste 11 tot 12 weken van hun zwangerschap. De hormonen die de eierstokken produceren kunnen dit effect veroorzaken. Na 12 weken zwangerschap neemt de placenta de productie van hormonen over en in veel gevallen verdwijnt dan ook de neerslachtigheid. Dit wordt echter geen prenatale depressie genoemd.
zwanger depressies tijdens de zwangerschap
Een depressiviteit tijdens de zwangerschap is veel heviger dan de somberheid die je in het begin van je zwangerschap kunt ervaren. Sommige vrouwen hebben wel 9 maanden lang depressieve gevoelens.

Symptomen van depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap:

  1. Vermoeidheid en somberheid;
  2. Geen blijdschap voelen over de komst van je baby;
  3. Denken of bang zijn om gek te worden;
  4. Vreemde of nare gedachten hebben;
  5. Paniek voelen;
  6. Angstgevoelens om vreemde dingen te doen.

Daarnaast kunnen er ook lichamelijk klachten optreden zoals misselijkheid, hoofdpijn, rugpijn, overgeven of flauwvallen.

davitamon mamavitaal banner

In veel gevallen ontwikkelt een prenatale depressie zich na de bevalling in een postnatale depressie. Het komt zelden voor dat de depressieve gevoelens verdwijnen na de zwangerschap.

Lees ook dit ervaringsverhaal van een lezer waarin ze vertelt over haar depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap!

depressieve gevoelens tijdens zwangerschap

Depressie na de bevalling

Je zou verwachten dat je na de bevalling op een roze wolk zweeft en alles vol rozengeur en maneschijn is. Vooral als je al langere tijd een kinderwens hebt. Als je een postnatale depressie hebt is dit totaal niet het geval, wat bij erg veel vrouwen schuldgevoelens met zich meebrengt.
Je hebt een postnatale depressie als je de volgende symptomen opmerkt:

  1. Overbezorgd zijn en zenuwachtig zonder duidelijke aanleiding;
  2. Je voelt jezelf ongelukkig en je moet veel huilen;
  3. Slaapgebrek en oververmoeid;
  4. Je kunt niet goed genieten van je kindje;
  5. Je voelt jezelf lusteloos, hebt nergens zin in en je voelt je eenzaam;
  6. Denken dat je een slechte moeder bent en je hebt geregeld last van paniekaanvallen.

Het is mogelijk om een postnatale depressie te ontwikkelen zonder dat je last had van een depressie tijdens de zwangerschap.

Andere oorzaken van depressies tijdens de zwangerschap

Vrouwen die een miskraam hebben gehad kunnen ook depressief worden. Daarnaast komt het voor dat een abortus ook depressieve gevoelens of extreme neerslachtigheid kan veroorzaken.

Als laatste komt postnatale depressie niet alleen bij vrouwen voor, maar ook bij mannen. Vaak is dat het gevolg van slaapgebrek, veel drukte en veranderingen in jullie relatie omdat er nu een kindje is.

Hoe kan je depressiviteit tijdens en na de bevalling behandelen?

Het schijnt dat het slikken van vitamine B6 en visolie kan helpen tegen deze depressies.
Mocht dit niet werken dan kan je overstappen naar een hormoontherapie. Is de depressie echt hevig dan kan de arts of psychiater besluiten om antidepressiva voor te schrijven.

Ook kan je voor een depressie behandeling terecht bij een psycholoog of psychiater. Die behandeling is dan gebaseerd op cognitieve gedragstherapie eventueel aangevuld met eerder genoemde anti-depressiva. Uiteraard helpt het altijd om over je gevoelens te praten met anderen of in therapie.

Wat niet helpt is jezelf schamen voor je neerslachtigheid en depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap en erna. Je kunt er immers niets aan doen. Daarnaast zorgt de schaamte er alleen maar voor dat je jezelf eenzamer voelt en nog verder wegzakt in de depressie. Probeer erover te praten en zoek steun bij anderen of bij moeders die in hetzelfde schuitje zitten. Hiervoor zijn diverse fora opgericht. Je bent in ieder geval nooit alleen!!



banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019