header banner hema
Zwangerschap

Prenatale depressie, wat is het en hoe ga je ermee om?

Als je tijdens jouw hele zwangerschap op een roze wolk zit, dan ben je waarschijnlijk één van de weinigen. Heel veel vrouwen vinden de zwangerschap niet altijd een pretje. En van deze zwangere vrouwen voelt ongeveer 10% zich regelmatig neerslachtig en 1 op de 20 dames kampt met een prenatale depressie. Dit is dus een depressie die vrouwen tijdens de zwangerschap hebben.

startersbox zwitsal banner

Wat is een prenatale depressie?

Bij een prenatale depressie ontwikkel je tijdens de zwangerschap sombere, negatieve, depressieve gevoelens waardoor je niet van jouw zwangerschap kan genieten. Het wordt ook wel zwangerschapsdepressie genoemd. Een depressie tijdens je zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de zwangerschapshormonen waarschijnlijk de grootste aanstichter zijn.

Daarnaast spelen de lichamelijke veranderingen, de zwangerschapskwaaltjes en alles wat die teweeg brengen ook een grote rol. Vergeet ook niet dat er heel veel veranderingen gaan komen in de nabije toekomst als de baby geboren is en dat dit erg spannend is.

Je kunt jezelf hier onzeker over voelen of misschien ervaar je een constante angstgevoelens omdat je niet weet hoe jullie het precies gaan aanpakken met de baby. Gaat jullie relatie stand houden met een baby, hoe ga je dat doen met werk en gaan jullie het financieel wel redden?




Als je al deze factoren op een rijtje zet, is het eigenlijk niet vreemd dat sommige zwangere vrouwen wegzakken in een prenatale depressie. Je kunt hier trouwens ook helemaal niets aan doen. Het is een gevolg van de zwangerschap en het zegt niets over jouw mentale kracht.

davitamon mamavitaal banner

Welke klachten heb je bij een prenatale depressie?

Als je jezelf de eerste maanden van de zwangerschap wat neerslachtig voelt, hoeft dat overigens niet te betekenen dat je meteen een depressie hebt. Jezelf rot voelen door de zwangerschapskwaaltjes, emotioneel zijn en twijfelen over je rol als moeder of de toekomst is (jammer genoeg) heel normaal tijdens de zwangerschap.

Het verschil met een prenatale depressie is dat je het nog tot op zekere hoogte kunt relativeren en jezelf niet continu rot voelt. Ergens zie je nog wel lichtpuntjes. Daarnaast merk je dat je deze gevoelens vooral de eerste en laatste maanden van de zwangerschap hebt.

Wanneer je een prenatale depressie hebt, kan je de boel niet goed relativeren en lijk je in je somberheid weg te zinken. Tevens voel je jezelf ook na die eerste 3 maanden depressief.

Andere symptomen van een prenatale depressie

  • Oververmoeidheid;
  • Somberheid en neerslachtigheid;
  • Gevoel dat je waardeloos bent;
  • Angst dat je vreemde dingen gaat doen;
  • Suïcidale gedachten;
  • paniekaanvallen
  • Niet blij zijn met de komst van je baby en de zwangerschap;
  • Erg prikkelbaar zijn;
  • Denken dat je gek wordt of hier bang voor zijn;
  • Hoofdpijn en/of rugpijn;
  • Concentratieproblemen.

Lees ook: De postnatale depressie!

symptomen van een prenatale depressie

Omgaan met deze depressieve gevoelens

Een prenatale depressie krijgen, ligt absoluut niet aan jou en zegt niets over jou als persoon. Het overkomt je! Voel jezelf dan ook absoluut niet zwak en schaam je er al helemaal niet voor. Het is eigenlijk heel erg jammer dat er een taboe ligt op dit soort depressies.

Ontzettend onnodig en tevens totaal niet meer van deze tijd. Google maar eens op ‘prenatale depressie’ of lees deze ervaringen van moeders die depressief waren tijdens de zwangerschap en je zal diverse verhalen van vrouwen tegenkomen die het ook hebben gehad. Deze verhalen lezen kan je wellicht al het gevoel geven dat je er echt niet alleen voor staat.

Wat heel belangrijk is, is dat je hulp zoekt bij een prenatale depressie. Het kan namelijk echt behandeld worden en dat is ook nodig. Het is namelijk bijna onmogelijk om zelf uit je depressie te komen en ermee blijven rondlopen is onnodig en al helemaal niet goed voor je.
Het eerste wat je kunt doen is contact opnemen met je huisarts. Praat er ook over met je partner, ouders of vrienden. De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist die je kan helpen!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019