banner cheezzbaby 728x200
Zwangerschap

Verhuizen tijdens de zwangerschap

Soms kom je er echt niet onderuit: je moet verhuizen tijdens de zwangerschap! Nu is dat niet echt ideaal, maar het is zeker niet onmogelijk. Aangezien je als zwangere vrouw wat beperkt bent, is het misschien handig om de verhuizing uit te besteden aan verhuizers of vrienden. Zeker als je al in het derde trimester zit. Ben je nog vroeg in de zwangerschap dan kan je zelf verhuizen. Toch moet je altijd wat voorzichtiger zijn. Lees hier onze praktische tips voor verhuizen tijdens zwangerschap of vlak voor de bevalling en let vooral op de dingen die je beter niet kunt doen!

verhuizers banner

Wat je beter niet doen bij het verhuizen tijdens de zwangerschap?

Verhuizen tijdens de zwangerschap is verreweg van ideaal, maar dat betekent niet dat het een regelrechte ramp hoeft te zijn. Het allerbelangrijkste is dat je luistert naar je lichaam. Daarnaast kan je de volgende dingen beter niet doen:

 1. Zware dingen tillen

  Zeker vanaf het tweede trimester kan je beter geen zware dingen tillen als zwangere vrouw die zwaarder zijn dan 10 kilo. Jouw lichaam heeft al genoeg te verduren door de zwangerschap. Laat het dus alsjeblieft aan iemand anders over!

 2. Schoonmaken met ageressieve middelen

  Denk aan middelen met veel bleek, terpentine, ammoniak of andere agressieve, chemische en gevaarlijke stoffen. De dampen van deze schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor jouw baby.
 3. Verven als je zwanger bent

  Verven als je zwanger bent met verf op terpentine basis is niet verstandig om te doen, dat geldt ook voor oude verflagen afschuren, behangen of lakken

 4. Stressen

  Stress tijdens de zwangerschap is echt niet goed voor de baby. Het lijkt misschien onmogelijk, maar probeer stress echt te vermijden. Neem voldoende rust en zonder jezelf geregeld eens af van alle drukte en ga lekker een weekendje alleen weg!

Lees ook: Moet je verhuizen door gezinsuitbreiding? Lees onze tips voor een urgentie verklaring bij zwangerschap!


verhuizen als je zwanger bent

Wat kan je wél doen als je gaat verhuizen tijdens zwangerschap?

Nou dit kan je allemaal wél doen:

 1. Dozen inpakken
  Kleine tip: zorg dat de dozen die je gaat volladen met spullen niet in de weg staan. Anders moet je ze alsnog aan de kant zetten. Zet ook meteen op de dozen wat erin zit.
 2. Eten en drinken verzorgen voor de anderen
  Dat gaat echt gewaardeerd worden tijdens het klussen en op de dag van de verhuizing!
 3. Plannen en delegeren
  Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen en waar alle spullen heen moeten. Maak ook een lijst met prioriteiten. Wat moet er eerst af?
 4. Tip: Zorg ervoor dat de babykamer en jullie slaapkamer als eerste spik en span is!

 5. Shoppen!
  Vergeet het belang van de styling niet als je gaat verhuizen tijdens de zwangerschap!

  Je kunt misschien niet sjouwen, maar wel op pad voor leuke accessoires, de juiste kleur verf, gordijnen, tegels, spullen voor de babykamer, vloerbedekking en meubels. Uiteraard laat je het tillen over aan de vriendelijke mensen in de winkel.

 6. Baby uitzetlijst regelen
  Wat je ook kunt doen is de spullen van de baby uitzetlijst verzamelen. Geloof me: daar ben je wel even mee bezig. Vooral als je niet alles nieuw wilt kopen kun je lekker een paar uur internet afstruinen naar leuke aanbiedingen of op marktplaats kijken naar goede gebruikte spullen. Vergeet ook je vrienden niet, misschien hebben zij nog spullen liggen.
 7. Styling
  Als het zware werk is gedaan, moet er nog ingericht worden. Zorg dat je al weet waar je alles wilt hebben zodat de sjouwers het alleen maar op de goede plek hoeven te zetten. Staan de meubels? Dan kan jij alles inruimen en stylen!

prenatal banner weekaanbiedingen

Verhuizen tijdens zwangerschap? Denk aan praktische zaken zoals de verloskundige

Nog een hele belangrijke taak die je kunt uitvoeren als je gaat verhuizen tijdens de zwangerschap is de praktische zaken regelen. Verhuizen jullie naar een andere stad of stadsdeel, dan moet je meer regelen.

Als eerste moet je de adreswijzigingen doorgeven aan instanties en vrienden. Daarnaast moet je waarschijnlijk nieuwe energiecontracten en tv contracten afsluiten en vergeet jullie ook niet aan te melden bij de gemeente.

Voor jou en je baby moet je nog het volgende regelen: verloskundige, huisarts (geef door dat je zwanger bent), kraamzorg en inschrijven bij kinderdagverblijf of kinderopvang.


verhuiskosten

Hoogzwanger verhuizen?

Als je dan toch moet verhuizen tijdens de zwangerschap, verhuis dan in het tweede trimester. Dan ben je verlost van die vervelende zwangerschapskwaaltjes van het eerste trimester en is jouw buik nog niet zo groot dat die in de weg gaat zitten. Lees hier waarom het eerste trimester het meest vervelende is.

Helaas kan je een verhuizing niet altijd plannen. Verhuis je in je derde trimester wanneer je hoogzwanger bent, dan moet je extra voorzichtig zijn. Hoe fit je jezelf ook voelt: het gaat je echt tegenvallen. Zo zal je sneller vermoeid raken en is je lichaam eerder overbelast. Jij en de baby staan op de eerste plaats. Dan pas de verhuizing!

verhuizers banner

Een paar belangrijke verhuistips bij verhuizen als je zwanger bent

 1. Stel prioriteiten!
  Soms kan je door de nesteldrang sterk de behoefte hebben om alles meteen schoon te maken en in te delen, maar dat is niet verstandig. Stel daarom prioriteiten. Zorg dat de babykamer klaar is, de babykleertjes gewassen zijn en in de kast liggen, de vluchtkoffer klaar staat en het wiegje en de commode klaar zijn voor gebruik.
 2. Verwacht niet te veel van jezelf
  Neem de tijd om een planning te maken en zorg dat er overal genoeg tijd voor is.
 3. Ben je hoog zwanger?
  Doe grote verbouwingen later zoals een nieuwe keuken of badkamer plaatsen.
 4. Ruim eerst alle oude spullen op
  Spullen van je oude huis en gooi alles weg wat je niet meer nodig hebt. Als je straks een baby hebt, komen er heel veel spullen bij.
 5. Denk na over de nieuwe inrichting
  Bedenk de inrichting van jullie nieuwe huis van tevoren en maak een plan hoe jullie dit kunnen aanpakken. Er is namelijk geen tijd te verspillen.
 6. Pak je rust en zorg dat je geen stress krijgt
  Praat hier ook over met je partner zodat hij of zij op je kan letten.


hoogzwanger verhuizen

Ga je verhuizen vlak voor de bevalling?

Ga je verhuizen vlak voor de bevalling, let dan heel erg goed op je lichaam en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Hoe dichterbij je bij de uitgerekende datum bent, hoe meer rust je moet nemen. Laat andere mensen sjouwen en klussen.

Zorg er in ieder geval voor dat de slaapkamer in orde is. Denk ook aan klossen om je bed te verhogen, kraamverband en andere spullen die je nodig hebt in je kraamtijd.
Wil je thuis bevallen? Misschien is dat geen goed idee als je gaat verhuizen vlak voor je bevalling. Maar mocht je erop staan: Regel alles op tijd voor de thuisbevalling. Denk ook aan je vluchtkoffer.

Wat ook echt af moet zijn is de babykamer. Dat deze stofvrij is en ook vrij van verse verfluchten etc. Belangrijk is dat het wiegje of ledikantje er staat en de commode. Zorg er ook voor dat er al een flinke lading kleertjes schoon in de kast liggen en dat je voldoende luiers en luierdoekjes in huis hebt.

banner billendoekjes waterwipes

Verhuizen offerte aanvragen

Als je het echt goed wilt aanpakken, besteed je zoveel mogelijk van de verhuizing uit. Bijvoorbeeld aan vrienden of familie. Het nadeel daarvan is dat je jezelf schuldig gaat voelen omdat je niet mee kan helpen.
verhuizen tijdens de zwangerschap
Het kan dus soms beter zijn als je een verhuisbedrijf inschakelt. Verhuizen is hun werk en dat doen ze snel en professioneel. Bij jullie in de buurt zijn vast meerdere verhuisbedrijven die jullie graag helpen. Omdat de prijzen uiteen kunnen lopen is het verstandig om verschillende offertes van verhuisbedrijven aan te vragen zodat je niet te veel betaalt.

verhuizers banner

Vaak wordt er gedacht dat verhuizen met een verhuisbedrijf duur is en zonde van het geld. Maar bedenk je eens hoe relaxed het is als jij alleen maar hoeft te zeggen, die kast mag je daar neer zetten en dat tafeltje gaat daar. Zeker als je zwanger bent, bespaart je dat een hoop stress en gedoe. En misschien heb je wel de mazzel dat je je oude huis met winst hebt verkocht en dan wegen de verhuisbedrijf kosten niet op tegen het gemak!

Lees ook deze tips als je gaat verhuizen met een peuter!banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!