“de
Zwangerschap

Is zwangerschapsverlof verplicht?

Sommige vrouwen kunnen niet wachten om met zwangerschapsverlof te gaan, andere vrouwen zitten er totaal niet op te wachten. Ze hebben geen zin om hele dagen thuis te zitten en willen het liefst tot de dag van de bevalling blijven werken. Mag je dit zelf bepalen of is zwangerschapsverlof verplicht?

hema rompers

Wanneer krijg je zwangerschapsverlof?

Iedere zwangere vrouw in Nederland heeft recht op zwangerschapsverlof. Zwangerschapsverlof mag tussen de 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum ingaan. Vrouwen mogen zelf de duur bepalen. Dus of je kiest voor 6 weken of voor 5 of 4.

Het zwangerschapsverlof moet je altijd minimaal 3 weken voordat je het wilt in laten gaan aanvragen bij de werkgever, maar uiteraard is het wel zo netjes om dit al eerder te doen.

Is zwangerschapsverlof verplicht?

Je zou denken dat je dit wel zelf mag bepalen, maar het tegendeel is waar: zwangerschapsverlof is verplicht! Je moet als werkende vrouw minimaal 4 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaan. De overheid vindt het blijkbaar heel belangrijk dat je die weken goed je rust pakt om jezelf voor te bereiden op de bevalling. Dus ook al zie je het niet zitten, geef je gewoon over!
Ben je bang dat je jezelf verveelt? Hier wat leuke series voor moeders over moeders die je kunt kijken. Of bekijk eens deze voornemens tijdens zwangerschapsverlof die je kunt proberen waar te maken.

prenatal banner weekaanbiedingen

Hoeveel weken voor de uitgerekende datum moet je stoppen?

Zwangerschapsverlof is dus verplicht, je moet 4 weken voor de uitgerekende datum je werk neerleggen en je dagen op een andere manier zien vol wat maken. Maar hier houdt het trouwens niet op, want na je zwangerschapsverlof heb je ook nog bevallingsverlof (veel mensen scharen het beide onder zwangerschapsverlof) en die is ook verplicht!

Nadat je jouw baby op de wereld hebt gezet, mag je dus niet direct weer aan de slag, maar moet je nog een paar weekjes wachten. Geloof me: dat heb je echt wel nodig om even bij te komen en tijd te nemen voor je nieuwe aanwinst. Werken kan altijd, de eerste weken van je kind zal je voor altijd kwijt zijn…

Hoeveel weken zwangerschapsverlof is verplicht en hoeveel dagen bevallingsverlof is verplicht

Hoeveel weken na de bevalling mag je weer werken?

Vier weken zwangerschapsverlof is verplicht en daarnaast ben je verplicht om de 6 weken na de geboorte nog bevallingsverlof op te nemen! Om meer precies te zijn moeten dit 42 dagen na de bevalling zijn. Normaal gesproken is het bevallingsverlof 10 tot 12 weken, afhankelijk van de lengte van je verlof voor de bevalling.

Als dit verlof 4 weken was, dan heb je nog 12 weken verlof over. Ben je 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gegaan, dan heb je nog 10 weken over mits je een meerling hebt, dan is het verlof langer.

In totaal heeft iedere zwanger vrouw recht op 16 weken verlof. Bij de eerste verplichte 6 weken bevallingsverlof moeten alle dagen na elkaar opgenomen worden. Na die 6 weken mogen vrouwen de dagen spreiden, bijvoorbeeld 2 dagen in de week werken en de andere dagen als bevallingsverlof opnemen.

Kies je ervoor om na 42 dagen weer volle bak aan de slag te gaan, dan vervallen alle verlofdagen. Deze mag je later niet alsnog opnemen. Wel belangrijk om te weten natuurlijk, want het kan zomaar gebeuren dat het werken toch flink tegenvalt. Als je alle dagen hebt weggegooid, kan je dus niet meer terug. Beter is om de verlofdagen te spreiden om te bekijken hoe je functioneert in deze nieuwe situatie. Lees hier meer over eerder werken na de bevalling.

Wil je weten hoe het zit voor je man? Ook je partner heeft recht op vaderschapsverlofZwangerschapskleding mamalicious banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!