Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Zwangerschap

Wat als de bloedgroep baby anders is dan van de moeder?

Wist je dat de bloedgroep van je baby anders kan zijn dan die van jou? Dat komt omdat de bloedgroep wordt bepaald door de vader en door de moeder. In principe komt het vaak voor dat de bloedgroep van de baby anders is. In de placenta wordt beide bloedgroepen netjes van elkaar gescheiden. Soms kan het gevolgen hebben als jullie bloedgroepen op een bepaalde manier van elkaar verschillen. Bloedgroep baby, je leest er hier alles over.Bloedgroep baby bepalen

De bloedgroep van je baby wordt bepaald door de genen van beide ouders, dus niet alleen van die van de moeder. Om die reden kan de bloedgroep van je baby anders zijn dan die van jou. De bloedgroepen die bestaan zijn A, B, AB en O. Daarnaast is er altijd nog een resusfactor. De resusfactor is een eiwit dat gekoppeld is aan het bloed. De meeste mensen (85,25%) hebben deze factor in het bloed, de overige mensen niet. Je kunt dus resuspositief of resusnegatief zijn.

De bloedgroep wordt dus bepaald door beide ouders. Hebben jullie allebei bloedgroep O, dan krijgt je baby dat ook. Als de ouders niet dezelfde bloedgroep hebben dan kan de bloedgroep van je baby anders worden. Bloedgroep A of B zijn altijd dominant en O is recessief. Bloedgroep O komt daarom vaker voor.

Bloedgroepen combinatie

Als jullie beide bloedgroep A hebben wordt de bloedgroep van jullie baby A of O. Heeft de vader A en de moeder B dan krijgt jullie baby bloedgroep A, B, AB of O. En zo zijn er meerdere combinaties mogelijk, zie onderstaand bloedgroepen schema:

Moeder Vader Baby
A
A
A of O
B
A
A, B, AB of O
AB
A
A, B, AB
AB
AB
A, B, AB
B
B
B of O
AB
B
A, B, AB
O
O
O
A
O
A of O
B
O
B of O
AB
O
A of BIn Nederland komt O+ het meeste voor (rond de 40%). Gevolgd door A+ (35%). De andere bloedgroepen zijn dus zeldzamer waarvan AB- het meest zeldzaam is. Deze bloedgroep komt bij slechts 0,5% van de Nederlanders voor.

Bloedgroepen die niet samengaan

Op zich is het niet erg als de bloedgroep van de baby anders is dan van de moeder. Door de placenta worden de bloedgroepen netjes gescheiden. Alleen tijdens de bevalling kan de moeder in contact komen met de bloedgroep van de baby.

Als de moeder resusnegatief is en de baby resuspositief dan gaat de moeder antistof-D aanmaken tegen het bloed van de baby. Dit gebeurt pas tijdens of na de bevalling. Dit is niet gevaarlijk voor de baby die op dat moment geboren is. Maar als de moeder eenmaal antistoffen heeft aangemaakt, blijven deze in het bloed aanwezig.

Bij de volgende zwangerschap kunnen deze antistoffen gaan opspelen als de volgende baby weer een andere bloedgroep heeft!

Als de volgende baby dus een andere bloedgroep heeft dan de moeder en de moeder antistoffen in het bloed heeft, dan kan dit gevolgen hebben voor de baby. Sommige antistoffen kunnen het bloed van je baby afbreken wat bloedarmoede bij je kind als gevolg heeft.

Tijdens je zwangerschap wordt al snel onderzocht of je antistoffen in je bloed hebt tegen de bloedgroep van je baby. Mocht dit het geval zijn, dan zal je tijdens de zwangerschap goed in de gaten gehouden worden. Het is niet nodig om de zwangerschap af te breken.

Bloedgroep baby: Waar vind ik de bloedgroep van mijn kind?

De bloedgroep van je baby kun je via de huisarts achterhalen. Het kan zijn dat je wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis zodat ze in het lab de bloedgroep kunnen bepalen.

Er zijn ook thuistests voor het bepalen van de bloedgroep baby maar voor echte zekerheid kun je beter naar de specialist gaan.

zwangerschapscursus promo