zozwanger adverteren
Baby Babykwaaltjes

Baby acne: De oorzaak en wat is eraan te doen?

Na 9 maanden wachten kan je eindelijk je baby in je armen nemen en er heerlijk mee pronken. Maar in één keer verschijnen er verschillende pukkeltjes en puistjes. Wat dat is? Dat is baby acne en komt geregeld voor bij jonge baby’s. Naast dat het niet heel mooi is, is het gelukkig niet gevaarlijk voor je baby. Lees hier wat baby acne veroorzaakt en wanneer het weg gaat.Wat is baby acne?

Baby acne is eigenlijk te vergelijken met de jeugdpuistjes en mee-eters die je vroeger had in je pubertijd. Zo zijn er rode bultjes, echte puistje met witte kop en zwarte puntjes (mee-eters). Baby acne wordt veroorzaakt door langdurige ontsteking van de talgklieren in de huid.

Meestal wordt de ontsteking veroorzaakt doordat de talgklieren extra gevoelig zijn voor bepaalde hormonen. De talgproductie neemt onder invloed van de hormonen toe, wat het gevolg heeft dat de poriën verstopt raken met talg. Er worden dan kleine vetbultjes zichtbaar. Wanneer de talg niet goed weg kan, raken de talgkliertjes ontstoken en worden de pukkeltjes groter.

Maar waar komen die hormonen vandaan waar de talgkliertjes van je baby zo gevoelig voor zijn?

Er zijn veel mensen die denken dat baby’s acne krijgen door de hormonen in de moedermelk, maar dat is niet waar. De hormonen waarvoor je baby gevoelig is, geef je al tijdens je zwangerschap over via de placenta. Na de geboorte blijven de hormonen nog een paar weken in het lijfje van je kindje zitten. Dat veroorzaakt dus de baby acne. De acne wordt zichtbaar als de baby ongeveer 2 tot 4 weken oud is. En ziet er vaak uit als kleine verstoppingen (witte puntjes) op het huidje.
korting pampers aanbieding

Baby acne behandelen

Baby acne is over het algemeen heel onschuldig en verdwijnt vanzelf na een paar weken. Het enige wat vervelend is, is dat het je lief kindje een klein beetje ontsierd. Probeer jezelf toch in te houden en blijf van de acne af! Niet uitknijpen dus en ook geen middeltjes erop smeren, anders kun je het veel erger maken!

Baby acne en ENT

Een andere soort baby acne is ENT: Erythema Neonatorum Toxicum. ENT is enkele dagen na de geboorte zichtbaar en houdt 5 tot 7 dagen aan. In enkele gevallen kan je baby er maanden last van hebben. ENT zit op het gezichtje, de hals en de schouders. De bultjes zien er bleek, geel of wit uit en ze voelen vast aan. De grootte van deze bultjes kan variëren tot 1 tot 3 millimeter. De bultjes kunnen eruit gaan zien als grotere puisten, blaasjes en soms galbulten.

Net als baby acne verdwijnt ENT vanzelf en hoeft je baby geen behandeling. Je kunt natuurlijk altijd voor de zekerheid naar de huisarts gaan.

Wanneer naar de huisarts?

Zowel baby acne als ENT is onschuldig en gaat vanzelf weg. In sommige gevallen is een behandeling nodig. Je kunt naar de huisarts gaan als je het volgende opmerkt:

  • Je baby krijgt na ruim een week last van acne en de acne is groter dan 3 millimeter. Daarnaast zijn er ook mee-eters zichtbaar.
  • De bultjes zitten voornamelijk rondom de neus en mond en hebben honinggele korsten.
  • Er is alleen sprake van blaasjes met vocht in verschillende formaten.

Baby acne moedermelk smeren

Er zijn mensen die beweren dat baby acne minder wordt als je er moedermelk op smeert. Om eerlijk te zijn heb ik geen wetenschappelijke informatie gevonden die deze bevinding ondersteund. Mocht jij hier ervaringen mee hebben, dan horen we het graag. Wat ik heb kunnen vinden is dat je er het beste zo min mogelijk aan kunt zitten!

Baby acne koemelkallergie

Soms lijkt het erop dat je baby acne heeft, maar is er eigenlijk sprake van een koemelkallergie. Als je baby last heeft van koemelkallergie kunnen er pukkeltjes verschijnen die lijken op acne. Het verschil is dat de pukkeltjes snel korstjes krijgen.
Naast bultjes heeft je baby vaak ook last van andere klachten zoals jeuk, eczeem, opgezet gezicht of ogen, darmkrampjes of diarree. Lees hier meer over koemelkallergie.

Baby acne of eczeem?

Acne en eczeem zijn twee verschillende huidaandoeningen. Eczeem wordt vaak veroorzaakt door erfelijkheid. Had je zelf bijvoorbeeld eczeem, dan bestaat de kans dat je baby het ook krijgt.

Kenmerkend voor eczeem is dat het verschijnt na 3 tot 4 maanden (bij acne is dit vaak na enkele dagen of weken).

Eczeem begint op het gezichtje en dan met name de wangen en bij de oren. Het verspreidt zich vervolgens naar het bovenlichaam zoals op de armen, beentjes, polsen en enkels. De plekjes zijn rood, schilferig en vochtig. Ze lijken dus niet direct op echte puistjes. Meer informatie over eczeem vindt je hier.

Baby acne kind en gezin

Baby acne en ENT zijn beide niet te voorkomen, je kunt zelf dus niets doen om ervoor te zorgen dat je baby, of je kind op latere leeftijd, er geen last van krijgt. Als je baby acne heeft gehad, is de kans waarschijnlijk groter dat je kind hier later ook wat meer last van gaat krijgen in de pubertijd. Acne is vervelend en ontsierend, maar verdwijnt meestal vanzelf. Mocht het erg aanwezig zijn, dan kun je altijd naar de huisarts gaan zodat die je kan doorverwijzen naar een dermatoloog.

vadersschapsverlof 2019