“babydeals
Babykwaaltjes

Diarree bij een baby

Diarree bij een baby komt redelijk vaak voor. Het is dus niet iets om je meteen grote zorgen over te maken. Je baby heeft diarree als hij of zij meerdere keren op een dag dunne tot waterdunne ontlasting heeft. Meestal gaat het binnen een dag of 2 weer over, maar het is toch goed om het in de gaten te houden. Diarree bij een baby kan namelijk uitdroging veroorzaken. Lees hier meer over diarree bij baby’s en wat je kunt doen om je baby te helpen.

banner billendoekjes waterwipes

Dunne ontlasting baby

Je baby heeft diarree als hij of zij op een dag vaker ontlasting heeft dan normaal en de ontlasting dunner is of waterdun is. Bij diarree kan je baby wel 10 luiers met dunne ontlasting hebben op een dag. De kleur van de ontlasting kan bruin zijn, maar het kan ook zijn dat je baby diarree heeft die er geel uitziet. Dit is een beetje afhankelijk van de voeding die je kindje heeft gehad.

Soms kan je baby dunne ontlasting hebben. Wanneer je dunne ontlasting bij je baby opmerkt dan hoeft dat niet altijd te zeggen dat je baby last heeft van diarree. Als het bij een paar keer wat dunne ontlasting blijft en je baby goed drinkt en alert overkomt dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.

huggies banner voordeel

Wat is de oorzaak van diarree bij een baby?

In de meeste gevallen wordt diarree bij baby’s veroorzaakt door voeding. Bijvoorbeeld de voeding die je aan je baby geeft is te veel of te weinig of de samenstelling is niet goed. Diarree bij een baby komt het meeste voor bij baby’s die flesvoeding krijgen. Maar het kan ook zijn dat de moeder veel laxerende voeding heeft gegeten zoals prei, peulvruchten, koolsoorten, scherpe kruiden of veel koffie en de baby daardoor diarree heeft. Andere oorzaken zijn:

 • Bedorven voeding of verkeerde hygiëne
 • Infectie bij je baby van het maagdarmkanaal
 • Infectie van de luchtwegen of urineweg
 • Diarree kan ook een gevolg zijn van een middenoorontsteking
 • Verkoudheid
 • Voedselallergie (denk bijvoorbeeld aan lactose-intolerantie, bespreek met je huisarts of dit kan)
 • Diarree is een bijwerking van medicijnen

diarree bij een baby flesvoeding

Baby diarree tandjes

Vaak wordt er gedacht dat diarree bij een baby wordt veroorzaakt door doorkomende tandjes, maar volgens de Britse hoogleraar Ronald Illingworth is dit niet waar. De doorkomende tandjes zelf kunnen niet de oorzaak zijn van diarree.

Waarom dit toch vaak wordt gedacht is te verklaren. Op het moment dat baby’s tandjes gaan krijgen, verandert er veel in hun jonge leventje. Ze gaan vaak vast voedsel eten (wat op zich al een oorzaak van diarree kan zijn), het slaappatroon verandert en ze hebben misschien al door dat ze door te huilen meer aandacht krijgen.

En daarnaast: op het moment dat de tandjes doorkomen zijn de antistoffen die baby’s van hun moeder meekrijgen na de geboorte uitgewerkt. Hun eigen immuunsysteem is dan nog niet voldoende ontwikkelt en hierdoor zijn de baby’s vatbaarder voor infecties die onder andere diarree kunnen veroorzaken.

Kortom: diarree kan inderdaad vaker voorkomen als de tandjes doorkomen, maar dat komt door een samenloop van omstandigheden. De tandjes zijn niet de oorzaak. Lees meer over doorkomende tandjes en diarree in dit artikel.

Gevolgen diarree bij baby’s

Als de diarree een dag aanhoudt kan het niet zoveel kwaad. Zorg er wel altijd voor dat je baby genoeg drinkt. Houd de diarree langer dan 1 dag aan dan bestaat er een kans dat je baby kan uitdrogen. Door de diarree verliest je baby namelijk veel vocht. Als je uitdrogingsverschijnselen opmerkt kun je het beste meteen naar de huisarts of het consultatiebureau gaan.
Ga ook naar de huisarts als je baby koorts heeft, de diarree langer dan een dag aanhoudt, er bloed bij de ontlasting zit, je baby niet goed meer drinkt of wanneer je jezelf erg veel zorgen maakt.

Uitdrogingsverschijnselen herken je aan:

 • Weinig plasluiers
 • Gezichtje lijkt mager en ingevallen
 • Diepliggende oogjes
 • Droge en plakkerige mond
 • Lusteloosheid

Diarree behandelen

Als je baby diarree heeft dan is het belangrijk dat hij of zij voldoende blijft drinken. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft: blijf je baby voeding geven. Misschien dat kleinere beetjes over de dag verspreidt beter is. Je legt dan je baby vaker, maar korter aan of je geeft een kleinere hoeveelheid flesvoeding met tussenpauzen van 2 tot 3 uur.

De flesvoeding hoef je niet extra te verdunnen. Let er bij flesvoeding op dat je goed op de hygiëne let en de verhouding van voeding en water helemaal klopt.
Dames die borstvoeding geven let op de volgende punten: drink zelf genoeg water (minstens 1,5 liter per dag) en vermijd voeding die laxerend kan werken. Wanneer de baby bijvoeding krijgt kun je hier gewoon mee door gaan.

Rijstwater gebruiken bij diarree bij een baby

Sommige beweren dat rijstwater erg goed is tegen diarree bij baby’s. Ik heb dit niet duidelijk kunnen terugvinden, in ieder geval: niet wanneer de diarree bij baby’s voorkomt.
Bij peuters kan het misschien wel helpen, al vraag ik me af of het echt een wondermiddel is.

Wat ik wel heb gevonden is dat je uitdroging bij je baby kunt voorkomen door ORS te geven. Dit is een zakje waar een mengsel van zouten en druivensuiker in zit. Het zakje kun je oplossen in water en zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.
Máár. Voordat je dit gaat doen is het belangrijk dat je dit eerst overlegt met de arts van het consultatiebureau. Ga alsjeblieft niet zelf aan de gang, want bij ORS is het zeer belangrijk dat de verhouding aan poeder en water exact klopt. Daarnaast wordt dit middel pas ingezet als de kans op uitdroging heel groot is. Check dus eerst bij een arts!

Diarreeremmer baby

Het wordt ten zeerste afgeraden om de diarree bij een baby te behandelen met een diarreeremmer. Deze middelen zijn veel te sterk voor die kwetsbare darmpjes en kunnen vervelende bijwerkingen hebben.

Begin hier dus niet aan, ook niet als je een middel tegenkomt bij de drogist.

Voordat je iets van een geneesmiddel, kruidenmiddel en dergelijke toedient aan je kleintje is het echt verstandig dit eerst te overleggen met een arts. Zeker wanneer je baby nog erg jong is. Zelfs kruidenmiddelen kunnen slecht zijn.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!