“waterwipes
Zwangerschap

Dingen die je gaat doen door nesteldrang!

Ineens heb je in het derde trimester weer energie voor 10, terwijl je voorheen niet van de bank af te wrikken was. Je loopt constant met een poetsdoek in je hand en de stofzuiger draait overuren. Je raadt het misschien al: nesteldrang. Heb jij hier ook last van gehad? Misschien wel op een hele erge of grappige manier? Ik heb hier een aantal leuke verhalen over nesteldrang die ik graag met jullie wil delen.

hema rompers

Nesteldrang, waar komt het vandaan?

Heb je weleens nesteldrang gehad? Het is een heel vreemd gevoel, bijna te vergelijken met een groot verlangen naar chocolade, maar dan in plaats van chocolade wil je ontzettend graag poetsen. Of nou willen, het MOET! Waar komt die drang toch vandaan?

Nesteldrang komt voort uit dat hele bijzondere in iedere vrouw: het diepgewortelde oerinstinct. Het is een instinct dat aangeeft dat alles schoon en netjes moet zijn als de baby komt. Wetenschappers denken dat nesteldrang in de oertijd heel zinvol was omdat de zwangere vrouwen er dan voor zorgen dat de plek waar ze gingen bevallen (de grot ofzo) schoon en veilig was. Prachtig toch?! Lees hier tips over nesteldrang tijdens zwangerschap!
Mijn nesteldrang: stoomreinigen 2.0

Eigenlijk besef ik nu achteraf pas, wanneer mijn extreme nesteldrang naar boven kwam. Dat was in de 34ste week van mijn zwangerschap, of nog beter gezegd: het weekend vóór de week dat ik daadwerkelijk ging bevallen. Mijn ouders zouden dat weekend langskomen en altijd wanneer die langskomen ga ik extra schoonmaken. Nu is ons huis altijd al netjes en schoon, maar als mijn moeder komt, dan worden zelfs de plinten, onderkant van de stoelen en de bovenste schappen meegenomen.

Dit weekend, ging ik al helemaal los. Voor de gelegenheid had ik een nieuwe stoomreiniger aangeschaft, want ik vond het in één keer super mega belangrijk om alles in huis duurzaam te desinfecteren. Dus niet met bleek, maar met hete stoom. Als een kind zo blij was ik, toen mijn stoomreiniger eindelijk binnen was. Ik ging meteen helemaal los.

nutricia actie banner

Nadat ik de gebruiksaanwijzing helemaal had gelezen (dat doe ik normaal dus nooit, maar ik wilde weten wat ik allemaal kon doen met deze nieuwe aanwinst) ging ik aan de slag. Eerst alle ramen, toen de knuffels die niet in de wasmachine konden en daarna was het hek van de dam: de wc, tapijt, vloeren, banken en zelfs het aanrecht; alles werd gestoomd.

Geen enkele bacterie was veilig in ons huis. Na twee dagen stomen, wassen, stofzuigen en zemen kon ik werkelijk niets meer verzinnen en was mijn huis schoon. Gelukkig maar want ondertussen was het zondag. De volgende dag zouden mijn vliezen gaan breken en de dag daarna werd mijn meisje geboren. Wat goed getimed zeg, die nesteldrang!

Mooie dingen die je doet door de nesteldrang

Zo dat was mijn verhaal. Hieronder vind je nog een aantal hilarische dingen die je gaat doen door nesteldrang.

 1. Alles in de verf

  Ken je dat, in één keer erger je jezelf groen en geel aan die saaie muren in huis of kinderkamer. Het kan zijn dat je nesteldrang er in één keer voor gaat zorgen dat jij, de dag voordat je bent uitgerekend, naar de winkel gaat om verf en benodigdheden te kopen om vervolgens de hele kamer te schilderen tijdens de zwangerschap! Dit overkwam een hoogzwangere dame die de volgende dag haar kindje op de wereld heeft gezet. Net op tijd dus!

 2. zonnepanelen voordeliger dan je denkt
 3. Vloeren bleken

  Ik ging alle vloeren te lijf met mijn stoomreiniger, maar ik ken een verhaal van een vrouw die haar garagevloer (inderdaad GARAGEvloer) ging bleken. Het was gewoon ontzettend hard nodig. Heel normaal toch?

 4. Rangschikken

  Heb jij alle boeken en tijdschriften al op alfabetische volgorde gezet? Misschien dat de nesteldrang je hiertoe aanzet. Je zal niet de enige zijn!

 5. voorbeelden extreme nesteldrang

 6. Non stop poetsen

  Een vriendin van mij was de laatste weken alleen maar aan het poetsen. Ze begon boven en werkte alle kamers af naar beneden. Eenmaal beneden klaar, begon ze gewoon weer van voor af aan. Wat was hun huis schoon zeg. Zo schoon is het daarna nooit meer geweest!

 7. Op de meest rare plekken schoonmaken

  Heb jij ook tijdens je zwangerschap het plafond staan schrobben omdat er vetvlekken op zaten of van die poepplekjes van spinnen? Waren de bovenkant van jouw kasten ook brandschoon, heb je alle kussenslopen van de bank gewassen en waren je plinten nog nooit zo spik en span geweest? Het is de nesteldrang!

 8. Tapijt onder handen, met de handen

  Ik ken iemand die in de laatste week van haar zwangerschap haar tapijten heeft schoongemaakt. Met de hand! Het hele grapje was dat ze het twee keer moest doen. De eerste keer met zeep en daarna nog een keer met water. Best een pittig klusje!

 9. beste babyfles banner
 10. Antischimmel 2.0

  Je badkamer. Ja, de badkamer is zo’n plek die in één keer heel vies lijkt als je hier naar kijkt met je zwangere-nesteldrang-ogen. OVERAL zie je kalkaanslag en schimmel.

  Je zal niet de enige zijn die op de knieën elke voeg onder handen neemt, helemaal los gaat met de antischimmelspray en zelfs de spullen in het voorraadkastje schoonmaakt.

 11. Alles spik en span tot en met de zolder

  Nog zo’n ding wat nesteldrang met je doet: de zolder helemaal opruimen en zelfs schoonmaken tot het laatste hoekje. Alle zooi wordt keurig naar de juiste bestemming gebracht of in tassen opgeborgen inclusief labels met wat erin zit. Eigenlijk best handig, die nesteldrang.

Wat deed jij door de nesteldrang?nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019