sale kleertjes header
Zwangerschap

Wat moet op het geboortekaartje staan?

Yes, eindelijk is je kindje geboren en mag je die mooie geboortekaartjes versturen, maar wat moet op het geboortekaartje staan? De naam lijkt me logisch, maar wat kan je er verder nog meer opzetten? Hoe maak je er een uniek geboortekaartje van en waar haal je leuke voorbeeldteksten vandaan? Ik heb het voor je uitgezocht!

beste babyfoon bol.com

Wat moet er in ieder geval op het geboortekaartje staan?

Laten we bij het begin beginnen: wat moet er sowieso op het geboortekaartje?

 1. Naam baby

  Nou wat sowieso niet mag ontbreken is de naam van het kindje. Dat lijkt me logisch. Hoe je de naam vermeldt is aan jullie, gebruikelijk is om de volledige voornaam (doopnaam) of voornamen te vermelden met de achternaam.

  Maar tegenwoordig vermelden ouders soms alleen maar de voornaam. Check en dubbelcheck altijd even de spelling.
 2. Naam ouders

  Wat moet er nog meer op het geboortekaartje? Het tweede wat niet mag ontbreken zijn de namen van de vader en moeder. Gebruikelijk is de voor- en achternamen, maar ook dit is eigenlijk geheel aan jullie.

 3. Geboortedatum

  Ook de geboortedatum moet je echt op het kaartje zetten. Er zijn diverse manieren om de geboortedatum te vermelden. Kies de wijze die jullie het meeste aanspreekt.

  • Met streepjes: 3-7-2020
  • Met puntjes: 3.7.2020
  • Gedeeltelijk uitgeschreven: 3 juli 2020
  • Geheel uitgeschreven: drie zeven tweeduizend twintig
 4. prenatal extra korting banner
 5. Contactgegevens

  Als laatste is het wel zo handig om jullie contactgegevens op het geboortekaartje te vermelden. Zo kunnen mensen jullie een kaartje sturen (wat natuurlijk altijd super leuk is), bellen of e-mailen (e-mail is niet nodig).

 6. checklist wat moet op geboortekaartje

  Checklist wat moet op het geboortekaartje?!

  Een snelle checklist van wat moet er op het geboortekaartje. In ieder geval dus: naam baby, namen ouders, geboortedatum en jullie contactgegevens.

  Naast de punten die sowieso op een geboortekaartje moeten, heb je ook nog ruimte voor een eigen invulling. Onderstaande punten zijn dus optioneel:

  1. Feiten van de geboorte

   Denk aan de tijd, geboortegewicht en lengte. Sommige mensen vinden het leuk om dit te weten, daarnaast is het ook wel praktisch, want aan de hand van de lengte kunnen mensen de kledingmaat achterhalen. Zeker handig als je van een klein reusje bevalt die bij de geboorte al bijna 62 centimeter is.

  2. Geslacht

   Meestal kunnen mensen aan de kaart of naam opmaken wat het geslacht is, maar mocht jij kiezen voor een gender neutrale kaart of naam, dan is het misschien wel handig om het geslacht te vermelden.

   Je hoeft dit niet zo te vermelden: ‘Het is een meisje’. Mag wel natuurlijk, maar misschien is iets in de trant van: ‘We zijn ontzettend blij met de geboorte van onze zoon/dochter’ of ‘Hoera een zoon’ wel leuker.

  3. Bezoektijden

   Als je verwacht dat er meteen mensen voor je deur gaan staan of dat de telefoon niet meer ophoudt met rinkelen, dan is het handig aan te geven wanneer je graag bezoek wilt ontvangen en wanneer mensen je met rust moeten laten. Je kunt bij dit punt ook aangeven of je graag wilt dat mensen je van te voren bellen voor een afspraak.

   Dit kan je op een luchtige manier aangeven door bijvoorbeeld: ‘Wil je beschuit met muisjes komen eten, bel dan eventjes van te voren’ of ‘Mama en de baby rusten om …..’ of ‘Ons prachtige meisje/jongen komen bekijken? Laat het ons even weten.’

  4. Leuke teksten, gedichtjes of woordjes

   Om de kaart een extra persoonlijke touch te geven, kun je er nog een leuke tekst opzetten. Hierover straks meer.

  5. beste babyfoon bol.com
  6. Cadeautip

   Heb je een cadeau dat je heel graag wilt, of misschien iets wat je absoluut niet wilt (bijvoorbeeld knuffels of kleertjes)? Geef dit dan ook aan op het geboortekaartje.

   Je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar een website waar je zelf een verlanglijstje voor kraamcadeau’s op hebt gemaakt (houd het budget klein) zodat mensen alleen maar hoeven te bestellen. Dat is totaal niet lomp, maar juist hartstikke handig want dan hoeven ze zelf niets meer te bedenken.

  7. Foto´s, figuurtjes en kaders

   Tegenwoordig kan je zelf de meest mooie geboortekaartjes maken. Je kunt een bestaande kaart aanpassen en aanvullen met foto’s (van je baby!), figuurtjes en kaders, maar je kan ook met een blanco kaart beginnen en ‘m helemaal zelf ontwerpen. Waar je ook voor kiest, het maakt je kaart altijd persoonlijker!

  inspiratie geboortekaartje

  Waar vind je inspiratie voor jouw geboortekaartje?

  Er zijn tal van websites waar honderden geboortekaartjes opstaan waaruit je kunt kiezen. Daarnaast kun je nog een geboortekaartje laten ontwerpen of er zelf één maken.

  Dit maakt de keuze dus mega groot, even snel een geboortekaartje kiezen is dus bijna onmogelijk. Je kunt er dus beter wat tijd voor vrijmaken. Bepaal van te voren welke stijl je aanspreekt. Denk bijvoorbeeld aan hip, klassiek, fleurig, vintage of strak en modern.

  Lees ook: Geboortekaartjes ophangen? Ideeën en tips!

  Als je weet welke stijl je wilt, dan heb je de keuze al flink verkleind. Hierna kan je op diverse websites zoals bijvoorbeeld Cottonbird (ik zou er niet meer dan 2 doen) inspiratie opdoen en misschien vind je zo hét geboortekaartje dat perfect bij jullie kleine baby past.

  Je kunt ook op Pinterest kijken. Ik heb ons geboortekaartje gevonden door gewoon te kijken op verschillende websites. Op deze sites vind je ook veel voorbeeldteksten zodat je kunt zien wat moet op het geboortekaartje staan.

  Leuke voorbeeldteksten voor op een geboortekaartje

  Als je iets origineels wilt naast alles wat je moet schrijven op het geboortekaartje, dan is een persoonlijke tekst of een leuk gedichtje ontzettend mooi. Ik had zelf een kort gedichtje geschreven om op het kaartje van mijn dochtertje te zetten, maar goed: ik kan redelijk dichten.

  Als het je niet in de vingers zit dan kunnen een paar mooie woorden ook prachtig zijn. Misschien zijn er wel wat woorden die perfect passen bij de geboorte van jullie kindje. Het hoeft echt niet lang te zijn. Iets in de trant van: ‘We hebben lang op je gewacht, en hier ben je dan eindelijk.’ Of ‘Je overtreft al onze dromen, welkom in ons hart.’ Is al genoeg.

  Misschien is er wel een songtekst die bij jullie en het geboortekaartje past, dat kan je er ook op zetten. Nog geen inspiratie? Bekijk dan eens de voorbeeldteksten op diverse websites die geboortekaartjes verkopen. Vaak kun je daar al tientallen voorbeeldteksten vinden. Als je wilt kan je de tekst gewoon een beetje aanpassen om het eigen te maken.  Actuele aanbiedingen bij onze partners:
  folder prenatal
  folder hema
  folder deonlinedrogist
  folder kleertjes
  folder mamalicious

  Meer lezen

vadersschapsverlof 2019