sale kleertjes header
Zwangerschap

Voelen huisdieren dat je zwanger bent? Of is dat onzin?

Dieren hebben veel scherpere zintuigen dan wij mensen. Ze ruiken veel beter, maar voelen ook veel meer aan dan wij misschien zullen denken. Zeker als je een hond hebt, zal je beamen dat het bijzonder gevoelige dieren zijn. Maar ook katten kunnen er wat van, al zijn die vaak een stuk eigenwijzer. De meningen zijn er over verdeeld en wetenschappelijk bewezen is het niet. Wat denk jij, voelen huisdieren dat je zwanger bent?

startersbox zwitsal banner

Kunnen huisdieren aanvoelen dat je zwanger bent of is het onzin?

Dat dieren en dan vooral honden bijzondere zintuigen lijken te hebben zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Een voorbeeld wat niets met zwangerschap te maken heeft, maar wel met de gevoelens van een hond. Op mijn werk brak laatst iemand zijn heup. De hond van zijn zoon (waar hij vaak op past) brak op dat moment uit en rende naar de zaak. Sommige mensen doen dat af als toeval, maar dat gaat er bij mij niet in.
Huisdieren kunnen zich heel anders gaan gedragen als je zwanger bent. Zo was mijn kat nooit een schootligger. Maar toen ik zwanger was veranderde dat. Hij lag het liefst boven op mijn buik en volgde me overal. Ging ik overdag even op bed liggen, dan deed de kat dat ook. Dat op mijn buik liggen hield trouwens op toen de baby begon te schoppen, toen werd het hem al snel te gek.

Veel vrouwen die zwanger zijn merken dat hun huisdieren anders dan anders doen. Zo kunnen honden heel beschermend worden. Toch is nooit wetenschappelijk bewezen dat huisdieren voelen dat je zwanger bent.

Wat voelen of ruiken de dieren dan?

Als je zwanger bent veranderen jouw hormonen. Je gaat anders ruiken. Dat hebben we zelf niet in de gaten, maar dat is anders bij een hond. Honden hebben een heel sterk reukvermogen. Het zal je hond dus wel opvallen dat jij anders ruikt.

Maar dat is niet alles, honden zien ook dat je verandert. En ze merken dat je gedrag anders wordt. Misschien ga je korter wandelen, of vaker kleine stukjes. Ook dat heeft een hond feilloos in de gaten. Dat een hond veranderingen waarneemt is een gegeven, maar hij weet natuurlijk niet ineens dat je zwanger bent. Want, wat weet een hond nou van zwangerschappen? Hij zal merken dat het anders is dan anders en zal daarop reageren.

Lees ook: Baby’s en honden gaan heel goed samen!

cheezzbaby banner

Huisdier voorbereiden op de zwangerschap

Als je zwanger bent, zal er straks voor je hond of kat een hoop veranderen. Hij moet ‘zijn territorium’ gaan delen en natuurlijk zijn baasjes ook. Er zijn veel manieren om je kat of hond voor te bereiden op de komst van een baby. Van babygeluidjes laten horen tot de kinderkamer laten verkennen. Wat je allemaal kunt doen lees je in deze blog over je huisdier voorbereiden op de gezinsuitbreiding.

Ik prijs me gelukkig met onze kat, die vroeger echt geen kindervriend was. Hij kan veel hebben van onze dochters. Al leren wij ze meteen dat ze niet aan staarten mogen trekken en voorzichtig moeten aaien. En het belangrijkste: laat hem met rust als hij eet en slaapt. Wat denk jij, voelen huisdieren dat je zwanger bent? Misschien heb je het zelf wel meegemaakt met je huisdier. Merkte je veranderingen in gedrag? En hoe ging de eerste kennismaking tussen dier en baby?

Lees ook: Waarom opgroeien met huisdieren goed is voor kleine kinderen!banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019