header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Waarom opgroeien met huisdieren goed is voor kleine kinderen!

Bij ons thuis waren altijd huisdieren. Een hond, kat, konijnen, een kanarie en goudvissen. “Goed voor de weerstand”, zeiden mijn ouders als er een kind in de hondenmand kroop. Ook bij de gastouder waar mijn dochter naar toe gaat, lopen meerdere katten rond tussen de spelende kinderen. Opgroeien met huisdieren is erg goed voor kleine kinderen en kent alleen maar voordelen. Waarom?

uc banner

De invloed van huisdieren op kinderen!

Huisdieren hebben een positieve invloed op onze kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien met huisdieren gelukkiger zijn. Vaak zijn de sociale vaardigheden beter ontwikkeld, maar zijn ze ook minder angstig en teruggetrokken.

Ook zijn kinderen met een huisdier beter in het zich verplaatsen in een ander en hebben ze meer verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is nogal wat en dat allemaal door een huisdier? Wist je dat er zelfs scholen zijn die een ‘huisdier’ (nou ja, schooldier) hebben?

prenatal banner weekaanbiedingen

Voordelen van opgroeien met huisdieren voor kinderen

 1. Altijd een vriend in huis!

  Misschien heeft je peuter vriendjes in overvloed, maar met een huisdier is er altijd een vriend in huis. Sommige kinderen hebben met hun huisdier een betere band dan met hun broer of zus. Een huisdier luistert altijd en zal nooit een stom antwoord geven.

 2. Betere ontwikkeling van de sociale vaardigheden

  Omdat een dier aandacht nodig heeft en genegenheid zal je kind dit ook beter ontwikkelen. Je kind leert omgaan met een dier en kan daardoor ook beter omgaan met andere mensen en kinderen.

 3. Betere taalontwikkeling

  Dit klinkt raar, dat jouw peuter zijn taal beter zal ontwikkelen door een huisdier. Maar kinderen moeten als ze leren lezen veel oefenen met voorlezen. Als ze dit bij jou doen ga je constant verbeteren, of je ermee bemoeien. En de hond, kat of het konijn doen dit niet. Veel kinderen willen dan ook graag hun huisdier voorlezen en gaan daardoor dus beter lezen.

 4. Beweging

  Als je kind opgroeit met een huisdier is de kans groot dat hij meer beweging krijgt dan kinderen zonder huisdieren. Dat ligt natuurlijk wel een beetje aan het soort dier. Van een goudvis zal de beweging niet echt omhoog gaan. Maar als er een hond in huis is, zet het 3 tot 4 keer per dag uitlaten wel zoden aan de dijk. Ook een kat zorgt soms voor extra beweging, als hij een beetje speels is.

 5. Goed voor de gezondheid

  Kinderen die opgroeien met een huisdier zijn vaak gezonder. Ze zijn bijvoorbeeld minder gevoelig voor huisstofmijt.

 6. Kalmerend effect

  Wist je dat het aaien van een dier kalmerend is? Je hartslag en bloeddruk gaan ervan omlaag. Is je kind druk, boos of verdrietig? Dan kan een huisdier dus zorgen dat jouw kind weer rustig wordt.

 7. Leren verplaatsen in een ander

  Zeker als je samen met je kind voor het huisdier zorgt, kan jouw kind hier heel veel van leren. Hij leert het dier kennen en daardoor te ontdekken wat je huisdier nodig heeft.

  Heeft hij honger of dorst? Moet zijn hokje schoon of wil hij uitgelaten worden? Wil het dier aandacht of spelen? Je kind gaat zich inleven in een ander.

 8. Minder angstig en teruggetrokken

  Een huisdier geeft jouw kind meer zelfvertrouwen en kan er voor zorgen dat je peuter minder teruggetrokken is.

 9. Verantwoordelijkheidsgevoel

  Jouw kind leert om voor een dier te zorgen. Een hond moet uitgelaten worden en het hok van het konijn moet schoon. De poes wil brokjes en een schone kattenbak en ook de vissenkom moet zo nu en dan schoon water. Kinderen leren hierdoor verantwoordelijkheid te nemen.

Lees ook: Hoe kan je de hond voorbereiden op de komst van de baby?

banner billendoekjes waterwipes

Zijn er ook nadelen om te kiezen voor een huisdier?

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een huisdier. Je kunt ze niet zomaar even een weekje (of weekend) alleen laten als je op vakantie wilt. Daar zal je van tevoren over moeten nadenken. Het is verstandig om een normale werkweek door te nemen, heb je tijd om 3 keer per dag de hond uit te laten? (Ook als je straks niet meer thuis werkt…)

Denk er goed bij na dat huisdieren ziek kunnen worden, een ongeluk kunnen krijgen en uiteindelijk toch echt een keer doodgaan. Dit zijn heftige dingen voor kinderen. Aan de andere kant, dit hoort bij het leven, dus ze leren er ook van.

Opgroeien met huisdieren is dus in veel opzichten heel goed voor je kind. Onze dochters groeien op met een kat en vooral de jongste vindt dat prachtig. Hebben jullie huisdieren? Of zitten jullie te denken aan een huisdier? Denk dan ook eens aan een ‘afdankertje’. Er zijn zoveel lieve dieren die in een asiel zitten, omdat hun baasje hen niet meer wil of kan verzorgen. Ook deze dieren verdienen een thuis.

Lees ook: Voelen huisdieren dat je zwanger bent?

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!