Verzorging

Melktanden poetsen tips

We weten allemaal dat tanden poetsen erg belangrijk is. Een mooi en gezond gebit ziet er goed uit en zorgt ook dat we weinig pijn aan ons gebit hebben. Maar weet je ook dat je nog voordat de eerste tanden door zijn gekomen, je kunt beginnen met poetsen? En dat de conditie van het melkgebit van invloed is op het blijvende gebit? Daarom in deze blog meer informatie en enkele melktanden poetsen tips, zodat jij jouw kind de beste start kunt geven.Wat zijn melktanden en wanneer komen ze door?

Melktanden zijn wat kleiner en minder stevig dan de “normale tanden” en een stuk witter van kleur. Deze wittere kleur komt omdat er minder tandglazuur op de melktandjes zit en daardoor het witte tandbeen beter te zien is. In totaal krijgt een kind 20 tanden en kiezen in het melkgebit. Dit zijn er 12 minder dan in het blijvende gebit.

Het eerste melktandje komt meestal door als een baby 6 maanden oud is. Maar dit kan uiteraard ook iets eerder of een stuk later (tot na 1 jaar) zijn. De eerste tandjes die doorkomen zijn meestal de onderste snijtandjes en daarna de bovenste snijtandjes.

Als jouw kind ongeveer 2 jaar oud is, stoppen de melktandjes met groeien en zijn ze alle twintig door gekomen. Het doorkomen van de eerste tandjes kan behoorlijk wat vervelende bijwerkingen hebben die je in de blog over de tandjes van de baby kunt lezen.

Al voordat je baby tandjes heeft kan je al beginnen met zijn tandhygiëne. Een goede voorbereiding voor de eerste tandjes is het zachtjes poetsen van het tandvlees met een nat doekje of een hele zachte vinger tandenborstel. Door dit dagelijks te doen zorg je er voor dat de plek waar de tandjes gaan komen goed schoon is.

melktanden poetsen tips

Waarom melktanden poetsen zo belangrijk is

Een mooi en gezond gebit zorgt ervoor dat jouw baby of kind weinig pijn zal hebben aan zijn melktandjes. Ook is een mooi en verzorgd gebit goed voor het zelfvertrouwen van een kind.
Sterke tanden zijn mooi en super handig bij het eten, Maar als dit pijn doet of als er vervelende smaakjes blijven zitten op het gebit is dit natuurlijk niet prettig.

Melktanden poetsen tips bij een baby

De eerste melktanden van een baby poets je met een zachte tandenborstel of met een zacht washandje. Het glazuur van nieuwe tandjes is nog heel zacht en als je hier niet voorzichtig mee omgaat is de kans aanwezig dat je het beschadigt.

Ook wanneer jouw kind ouder wordt is het verstandig om een tandenborstel te kopen die past bij de leeftijd. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale elektrische tandenborstels voor kinderen en die werken minstens zo goed als het handmatig poetsen.

melktanden poetsen tips

Melktanden poetsen tips

Juist omdat het poetsen van melktandjes zo belangrijk is heb ik hieronder 7 melktanden poetsen tips verzameld:

 • Poets samen

  Wanneer je samen de tanden poetst is het veel leuker om te doen, jouw kind kan naar jou kijken hoe het moet. Daarnaast ziet jouw kind gelijk dat jij ook gewoon 2x per dag jouw tanden poetst en het dus heel normaal is om dit te doen.

 • Laat ze het zelf doen

  Het is heel belangrijk om jouw kind vanaf zo jong mogelijke leeftijd zelf zijn of haar tanden te laten poetsen. Op deze manier zien ze het niet als straf maar gewoon als onderdeel van het dagelijkse ritueel. Uiteraard moet je bij jonge kinderen wel nog even napoetsen.

 • Aantrekkelijke tandpasta en tandenborstel

  Poetsen met een super mooie tandenborstel van een prinses of draak is natuurlijk veel leuker dan een saaie tandenborstel. Ook kan je het beste beginnen met een tandpasta met een bekende en fijne smaak. Op die manier is melktanden poetsen gewoon leuk.

 • Neem de tijd

  Zeker in de ochtend wanneer er wat meer druk op kan staan is het belangrijk om voldoende tijd in te plannen voor het melktanden poetsen. Anders ga je misschien stressen en jouw kind opjagen wat de fijne tandenpoets ervaring niet ten goede zal komen.

 • Maak het leuk

  Er zijn tanden poetsen voorleesboekjes voor diverse leeftijden beschikbaar. Door deze regelmatig samen te lezen of net voor, tijdens of na het poetsen wordt het poetsen van melktandjes weer op een leuke manier herbeleeft.

 • Knuffel wordt ook gepoetst

  Als jouw kind helemaal dol is op zijn of haar knuffel dan worden de tanden van knuffel natuurlijk ook gepoetst. Jouw kind kan dan precies aan de knuffel uitleggen waarom en hoe het op de goede manier gaat!

 • Poets niet te snel

  Wanneer je te snel na een maaltijd poetst is de kans op beschadiging van het tandglazuur een stuk groter. Wacht dus altijd minimaal een half uur voordat je de melktanden gaat poetsen.

vanaf welke leeftijd naar de tandarts

Vanaf welke leeftijd ga je naar de tandarts of mondhygiënist?

Naast het poetsen van de melktanden is het ook belangrijk om regelmatig langs te gaan bij de tandarts of mondhygiënist. Vanaf welke leeftijd je jouw kind meeneemt is afhankelijk van wat jij zelf prettig vindt en wat jouw tandarts of mondhygiënist aangeeft.

Bij veel tandartspraktijken kan je al vanaf het eerste tandje jouw baby of peuter meenemen. Dan wordt er op een vriendelijke en speelse manier naar de tandjes gekeken en kan jouw kind een aantal positieve ervaringen opdoen met de tandarts. Ook went hij aan de omgeving en is het later dus een normale plek om naar toe te gaan omdat hij er al vaker is geweest.

Het zijn vooral ouders die soms wat minder prettige ervaringen hebben met de tandarts. Maar juist door jouw kind al vroeg kennis te laten maken met de tandarts zal hij of zij het als de normaalste zaak van de wereld ervaren. V vooral in de grotere steden zitten voldoende tandartsen met veel ervaring met jongere kinderen zoals in tandartsenpraktijk Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Groningen. En dankzij de melktanden poetsen tips uit dit artikel kan jouw kind ook met een gerust hart naar de tandarts, toch?!

vadersschapsverlof 2019