“waterwipes
Zwangerschap

Innestelingspijn, kan je de innesteling voelen?

Vanaf het glorieuze moment dat jouw eitje wordt bevrucht, gaat dat eitje op weg naar je baarmoeder. Daar aangekomen zoekt het een goed plekje uit om zich in te nestelen. Na de innesteling gaat het embryo zwangerschapshormonen aanmaken. Dat is het moment dat je echt zwanger bent! Het is tevens een moment waar veel vrouwen met veel spanning naar uitkijken. Er zijn vrouwen die op dat moment een stekende pijn voelen of krampen die lijken op menstruatiekrampen. Dit kan innestelingspijn zijn!

beste babyfoon bol.com

Wanneer vindt de innesteling plaats?

Om te bepalen of die stekende pijn die je voelt innestelingspijn is of iets anders, is het handig om te weten wanneer de innesteling is. Het eerste wat je moet weten is je menstruatiecyclus, maar waarschijnlijk heb je hier al duidelijk zicht op omdat je probeert zwanger te worden. Gemiddeld genomen hebben vrouwen een menstruatiecyclus van 28 dagen. Bij deze cyclus verloopt het gehele proces van eisprong, bevruchting en innesteling als volgt:

  1. Je wordt ongesteld op dag 1.
  2. 14 dagen later is je eisprong en op die dag kan je eitje bevrucht worden. Meestal gebeurt dit binnen 12 uur.
  3. 23 dagen na de eerste dag dat je ongesteld werd, vindt de innesteling plaats. Dit is dus negen dagen na je eisprong.

De innesteling vindt plaats 23 dagen na de eerste dag van de laatste ongesteldheid (bij een cyclus van 28 dagen)

innestelingspijn voelen symptomen innesteling
Andere manieren om de dag van de innesteling te bepalen:

  • Weet je wanneer je eisprong (ook wel ovulatie) is? Dan is de innesteling 9 dagen later.
  • Weet je wanneer je weer ongesteld moet worden? Trek dan 5 dagen af van de dag waarop je volgende ongesteldheid zou moeten beginnen.
nutricia actie banner

Innestelingspijn symptomen

Elke maand is het weer spannend en elke maand hoop je weer dat je niet ongesteld wordt. Er zijn veel vrouwen die bij elke vreemde pijn die ze voelen, hopen dat het innestelingspijn is. Dat betekent immers dat het embryo klaar is om zich te ontwikkelen tot een kleine baby. Hoewel er vrouwen zijn die zeker iets voelen van de innesteling, voelen de meeste vrouwen hier weinig tot niets van.

Het is ook nog niet wetenschappelijk aangetoond of vrouwen dit daadwerkelijk kunnen voelen. Maar goed, dat neemt niet weg dat de mogelijkheid er wel is. Vrouwen die het hebben gevoeld en later ook zwanger waren omschrijven innestelingspijn als steken onderin de buik (vaak rechts) of als (lichte) menstruatie krampen.
Waardoor kan de innestelingspijn veroorzaakt worden?

Waarom voelen sommige vrouwen wel iets en de anderen niet? Dat heeft vooral te maken met het al bekende fenomeen dat ieder lichaam anders is. De stekende pijn van de innesteling kan een reactie zijn van de baarmoeder. Het bevruchte eitje moet zich namelijk in het baarmoederslijmvlies ‘boren’.

Heb je krampen gevoeld tijdens de innesteling en heb je daarbij ook last gehad van innestelingsbloeding? Dan wordt deze pijn veroorzaakt door het bloedverlies dat de baarmoeder prikkelt. De krampen houden in dit geval wat langer aan.

zwangerschapstest direct bestellen

Wat is innestelingsbloeding?

Het kan voorkomen dat de innesteling gepaard gaat met enig bloedverlies. Dit heet innestelingsbloeding. De bloeding wordt veroorzaakt doordat er een bloedvaatje wordt geraakt tijdens de innesteling. Aangezien de baarmoederwand op dat moment extra doorbloed en dikker is (omdat het zich klaar maakt voor een eventuele zwangerschap) is het extra kwetsbaar.

Hoe erg het bloedverlies is, verschilt erg per vrouw, maar het is in ieder geval minder hevig als bij een gewone menstruatie. De kleur van het bloed kan roze, bruin of helderrood zijn.
Een innestelingsbloeding komt in de meeste gevallen niet voor. Vrouwen dit het wel hebben verwarren het soms met een gewone menstruatie.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen na innestelingspijn?

Er zijn vrouwen die hun eigen lichaam zo goed kennen dat ze innestelingspijn direct herkennen. Maar het kan ook zijn dat je iets vreemds voelt en je denkt dat het innestelingspijn is. Op dat moment sta je natuurlijk te popelen om een zwangerschapstest te doen. Die je hier direct online kunt kopen.

Maar wanneer kun je dat doen? Als je een cyclus hebt van 28 dagen, kun je 28 dagen na de eerste dag van je laatste ongesteldheid een test doen. Is deze negatief of zie je slechts een dun streepje op de zwangerschapstest, maar ben je nog steeds niet ongesteld? Wacht dan een paar dagen en probeer het weer opnieuw.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019