header luiers van pampers met 50% korting
Zwanger Worden

De beste zwanger worden tips!

Als je eenmaal besluit dat je graag kinderen wilt, dan hoop je dat het meteen al raak is. Geloof me: ik weet er alles van. Helaas is zwanger worden vaker niet dan wel het geval. Er zijn veel stellen die in de eerste 3 maanden nog niet zwanger zijn. En daarnaast zijn er ook genoeg gezonde stellen waarbij het na een jaar nog steeds niet is gelukt. Verschrikkelijk natuurlijk, maar soms is het gewoon niet te voorspellen. Wat je wél kunt doen, is ervoor zorgen dat je deze zwanger worden tips opvolgt, zodat je in ieder geval alles hebt gedaan om de kans op een zwangerschap aanzienlijk te vergroten. Succes!

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wanneer wordt je snel zwanger?

Er bestaat helaas niet één manier waardoor je snel zwanger wordt. Er spelen namelijk meerdere factoren een rol die de vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals jouw gezondheid, de vruchtbaarheid van je partner en leefomstandigheden.

Wat uiteraard een van de belangrijkste dingen is om zwanger te worden, zijn de avontuurtjes in de slaapkamer. En daar heb je wel direct zicht op. Dé tip om snel zwanger te worden is ervoor te zorgen dat de sekspartijen zorgvuldig gepland zijn.
wanneer wordt je snel zwanger

De belangrijkste zwanger worden tips om te volgen!

 1. Ken je menstruatiecyclus!

  Zwanger worden hangt af van jouw eisprong. Je kunt erachter komen wanneer je eisprong is, als je jouw menstruatiecyclus weet. Tel daarom de dagen die zitten tussen de eerste dag van je menstruatie (helder bloed) tot de eerste dag van je volgende menstruatie.

  Doorgaans zitten hier ongeveer 21 tot 35 dagen tussen. Probeer dit altijd goed bij te houden. Zo kom je er ook achter of jouw cyclus regelmatig is of niet.

  Lees ook: Hoeveel dagen na de eisprong kan je nog zwanger worden?

  Als je cyclus redelijk regelmatig is (1 of 2 dagen verschil is normaal) dan heb je ‘geluk’ en kan je redelijk goed de dag van je eisprong berekenen. Heb je een onregelmatige cyclus? Gebruik dan deze tips hoe je kunt uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent bij afwijkende cyclus. Jouw eisprong is 10 tot 14 dagen (afhankelijk van de lengte van je cyclus) vóór de eerste dag van je volgende menstruatie!

 2. de beste ovulatietest direct bestellen banner
 3. Ken de ovulatiesymptomen

  Je kunt natuurlijk alles zorgvuldig plannen, maar daarnaast vertelt je lichaam ook dat je eisprong eraan zit te komen. Dit heten de ovulatiesymptomen. De bekendste ovulatiesymptomen zijn:

  • Een kramp of pijn rechts of links ongeveer 2 weken voordat je ongesteld moet worden. Dit kan wijzen op een eisprong. Sommige vrouwen kunnen deze voelen.
  • Je hebt meer zin in seks.
  • Een duidelijk signaal: verandering van substantie van je cervixslijm. Jouw afscheiding dus. Wanneer je niet vruchtbaar bent, is je het cervixslijm wat romig of witachtig van kleur en brokkelig. Wanneer de vruchtbare dagen eraan komen verandert het cervixslijm van kleur en structuur.

   Het wordt doorzichtig en lijkt een beetje op eiwit. Je kunt dit vaak wel zien als je afveegt na een toiletbezoek, maar het beste is om je vinger in je vagina te steken en wat slijm te verzamelen. Vervolgens doe je het tussen twee vingers en haal je jouw vingers uit elkaar. Als je draden ziet, dan is het goed om die dag nog gemeenschap te hebben. Je bent vruchtbaar!

  • patroon cervixslijm

 4. Gebruik de ovulatietest op de juiste manier!

  Een andere zwanger worden tip is om een ovulatietest te gebruiken, maar doe dit wel goed. Een ovulatietest meet wanneer je eisprong is, maar als je dan pas seks gaat hebben, ben je vaak al te laat! Je eitje is namelijk maar 12 tot 24 uur vruchtbaar, daarna sterft het af. Zaadcellen hebben 12 tot 24 uur nodig om bij het eitje te komen. Grote kans dus dat het dan al is vergaan. Het is beter om al gemeenschap te hebben vóór de eisprong.

 5. Ovulatietest online bestellen banner
 6. Begin op tijd met gemeenschap

  Als je weet wanneer jouw eisprong is, dan is het tijd om te bekijken wanneer jullie het beste aan de slag kunnen. Mijn zwanger worden tip! Laat het dan niet over één dag ijs gaan. Hoe meer zaadcellen er klaarliggen om de eicel te bevruchten, hoe groter je kans. Dus heb meerdere dagen voor de eisprong seks.

  Afhankelijk van de kwaliteit van het zaad kunnen zaadcellen tussen de 2 tot 4 (en misschien wel 5) dagen overleven in de baarmoeder. Begin dus een aantal dagen (bijvoorbeeld 5 of 4) vóór je eisprong en duik vervolgens om de dag tussen de lakens.

  Lees ook: Hoe lang kan sperma overleven in de baarmoeder?
  Elke dag of meerdere keren per dag heeft geen zin. Je partner moet wel even de kans krijgen om weer nieuwe zaadcellen te ontwikkelen. Daar heeft hij wel iets van 48 uur de tijd voor nodig. Houd hier dus rekening mee!

 7. gemeenschap hebben met eisprong

 8. Ben je 35 jaar of ouder?

  Bij vrouwen die ouder zijn dan 35 of 36 jaar wordt het steeds iets lastiger om zwanger te worden. Toch kan het soms niet anders. Als je rond die leeftijd begint en jullie hebben alle zwanger worden tips opgevolgd, maar het is na ruim een half jaar nog niet lukt: trek op tijd aan de bel.

  Het kan namelijk behoorlijk lang duren voordat jullie in aanmerking komen voor een Ivf-behandeling. In de tussentijd wordt je er niet jonger op!

 9. Naast je seksuele escapades goed plannen, zijn er nog andere factoren die heel erg belangrijk zijn om snel zwanger te worden of de kans op een zwangerschap te vergroten. Als je er echt voor wilt zorgen dat je er alles aan doet om ervoor te zorgen dat je snel zwanger wordt, dan is het goed om ook onze onderstaande zwanger worden tips op te volgen.

  Wist je dit? Hoeveel procent kans heb je op zwanger worden?

 10. Zorg voor een gezond lijf

  Het is eigenlijk vrij logisch dat een gezond en fit lijf de kans op een zwangerschap groter maakt dan wanneer je niet gezond bent. Nu kan het soms wel wat inspanning en wilskracht vergen om gezond te zijn, maar hé als je zwanger wilt worden moet je er iets voor over hebben. Tevens is alles wat je ‘moet’ doen, sowieso heel goed voor je. Win-win situatie dus.

  • Eet gezond zoals genoeg groenten (minimaal 250 gram per dag), 2 stuks fruit, volkorenproducten, mager vlees, eet wekelijks vis en zorg ook dat je gezonde vetten binnen krijgt. Laat vette snacks met veel zout of suiker even staan. Met deze tips kan je de vruchtbaarheid verhogen door voeding!
  • Probeer je BMI tussen de 20 en 25 te houden. Dan heb je een mooi gezond gewicht. Overgewicht of ondergewicht kan een zwangerschap in de weg staan.
  • Sport regelmatig
  • Slik alvast foliumzuur als je begint met jullie pogingen om zwanger te worden.
  • Probeer echt te stoppen met roken en laat de alcohol zoveel mogelijk staan.
  • Stop met drugs
  • Let op met het gebruik van medicatie. Vraag desnoods aan je huisarts of je medicatie slecht is voor een mogelijke zwangerschap.
  • Stress kan er ook voor zorgen dat de zwangerschap uitblijft. Het is daarom goed om genoeg rust te pakken en ja… het is niet makkelijk stress te vermijden. Maar als je ergens een mogelijkheid ziet: ga er dan voor.
 11. Denk ook aan de kwaliteit van het zaad!

  Een zwangerschap kan ook uitblijven omdat de rakkers van je partner niet in topconditie zijn. Let er daarom op dat je man geen strak ondergoed draagt. De ballen hebben namelijk ruimte nodig. Daarnaast kan veel in een heet bad of sauna liggen ook de kwaliteit aantasten. Lees hier andere tips om de vruchtbaarheid van de man te verhogen.

Als zwanger worden niet gelijk lukt: Geef de moed nooit op!

Is het zwanger worden na 3 maanden nog niet gelukt? Dat is heel normaal! Het schijnt dat zelfs na een jaar ongeveer 10% van de gezonde stellen nog niet zwanger zijn. Doe dus wat je kunt en laat de moed niet zakken. Als het na een jaar niet is gelukt neem je contact op met de huisarts zodat je doorverwezen kunt worden.

Zorg er dan wel voor dat je bovenstaande zwanger worden tips hebt afgevinkt want hier zal waarschijnlijk naar gevraagd worden! Daarna zal je een lang traject in gaan. Ga dan niet in de tussentijd niets meer doen, want dan geef je op. Blijf het gewoon proberen, het is niet uitgesloten dat het later niet alsnog kan lukken!

Lees ook: Als zwanger worden niet lukt! Wat nu?Ovulatietest online bestellen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019