luieraanbiedingen header
Zwanger Worden

Hoeveel procent kans op zwanger worden?

De statistieken en de procentuele kans op zwanger worden, daarover spreken de onderzoeken elkaar nog al eens tegen. Als het aan komt op zwanger worden zijn er een hoop onderzoeken gedaan. Hoewel de uitkomsten je een beeld kunnen geven over je procentuele kans op zwangerschap, zeggen ze niets over jouw persoonlijke situatie. Laat je dus niet van de kaart brengen door de volgende cijfers en tabellen over zwanger worden.

conceive plus discreet online bestellen banner

Procentuele kans op zwanger worden naar leeftijd

Uit cijfers blijkt dat leeftijd een belangrijke rol speelt in de kans op zwanger worden en dan met name een (gezonde) zwangerschap. Vrouwen van 40 jaar en ouder kunnen heel goed zwanger worden van gezonde kinderen.
Echter zijn de kansen op een gezonde zwangerschap op je 40ste beduidend lager dan op je 25ste. Zo heeft een vrouw van 25 jaar ongeveer 30-35% kans om zwanger te worden per cyclus. Als ze 45 jaar is, dan is de kans op zwangerschap nog maar 3-5% per cyclus. Dat is dus een behoorlijke vermindering.

banner winkelpromo

De reden hiervoor is dat de voorraad eicellen langzaam vermindert. Want elke maand beginnen er een stuk of 20 te rijpen waarvan er dan één (of twee) vrijkomen. Aangezien het totale aantal eicellen bij de geboorte al aanwezig is in het lichaam zijn de ‘goede’ eicellen al geruime tijd op voor een vrouw stopt met menstrueren.
kans op zwangerschap leeftijd

Grotere kans op afwijkingen bij de geboorte

Naast het feit dat het moeilijker wordt om zwanger te worden als je de leeftijd van 35 jaar bent gepasseerd is ook de kans op afwijkingen bij het kindje groter. De kans op miskramen en op aangeboren afwijkingenneemt toe. De kans op zwanger worden van een kindje met het syndroom van Down is met de leeftijd van vijfentwintig jaar slechts 1 op 476 terwijl dit met 45 jaar als 1 op 21 is.

Maar zoals gezegd: deze statistieken en procentuele kansen om zwanger te worden geven alleen maar een beeld en zijn niet per se toepasbaar op jouw persoonlijke situatie.

ovulatietest bestellen banner

Hoeveel maanden duurt het gemiddeld om zwanger te worden?

Wat wellicht fijn is om te weten, zeker als je niet gelijk zwanger raakt: Dat 93% van de vruchtbare koppels die een kindje proberen te krijgen, binnen 1 jaar zwanger raakt! De kans is vrij klein dat jullie net tot die laatste 7% horen.

Hieronder zie je een tabel waarin je kan zien na hoeveel maanden koppels zwanger worden. Men gaat uit van 100 stellen die zwanger worden willen. Na 6 maanden proberen zie je bijvoorbeeld dat er nog 33 stellen over zijn die nog niet zwanger zijn.
De procentuele kans op zwanger worden binnen 12 maanden is dus 91%! Lees hier meer over hoelang het duurt voordat je zwanger wordt.
procentuele kans op zwanger worden leeftijd

Als je je toch zorgen maakt over jullie vruchtbaarheid dan zou je een afspraak kunnen maken met je huisarts. Je kan hem dan vragen of hij je wilt doorverwijzen naar een gynaecoloog. Waarschijnlijk zal hij je alleen doorverwijzen als je al langer dan 12 maanden bezig bent met proberen zwanger te worden na stoppen met anticonceptie.tarwekiem banner capsule

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019