header banner hema
Zwanger Worden

Hoe lang kan sperma overleven in het lichaam van een vrouw?

Wist je dat er bij een zaadlozing van de man ongeveer 50 tot 150 miljoen zaadcellen de vagina in worden ‘gespoten’? Hoe kan het dan toch dat er maar 1 kindje (afgezien van meerlingen) eruit komt? Simpel gezegd: zaadcellen hebben het niet makkelijk in het vrouwen lichaam. Zodra ze in de vagina komen en de ‘lange’ weg naar het eitje moeten afleggen is het een ware ‘battle of the fittest’. Alleen de sterkste en slimste zaadcellen maken een kans. Lees hier meer over de spannende reis naar de baarmoeder en hoe lang kan sperma overleven?

conceive plus discreet online bestellen banner

Bekijk ook het filmpje onderaan de blog dat op een waanzinnige manier laat zien hoe de zaadcellen worden aangevallen door het vrouwelijke lichaam.

Van 150 miljoen spermacellen bij de start, tot 200 bij de finish

Elke zaadlozing bevat 50 tot 150 miljoen gewillige zaadcellen die de race met elkaar aangaan richting de eicel. Met een snelheid van circa 16 kilometer per uur banen de zaadcellen zich een weg vanuit de vagina naar de baarmoeder.

Hoewel het uiteindelijk om slechts 15 centimeter gaat, doen de snelste spermacellen er 45 minuten over om de finish te bereiken. De langzaamste spermacellen nemen hun tijd en sjokken 12 uur later pas over de eindstreep.

Tenminste: als ze deze weten te bereiken want het overgrote gedeelte sneuvelt onderweg, verdwaalt of verdwijnt meteen weer uit de vagina. Uiteindelijk bereiken slechts 200 spermacellen de eicel en zal niet zoveel sperma overleven.

hoe lang sperma overleven in lichaam vrouw

De gevaren onderweg naar de eicel

Het lichaam van de vrouw ziet de spermacellen als indringers en zal proberen deze uit te schakelen. Hoewel de vrouw tijdens de vruchtbare periode wel een handje helpt om het iets gemakkelijker te maken, is het lichaam er toch op gericht om er zoveel mogelijk om zeep te helpen. Er is immers maar 1 eitje dat bevrucht moet worden, maar rond de 150 miljoen zaadcellen die deze taak graag op zich nemen.

conceive plus discreet online bestellen banner

Meteen in het begin van de reis wordt de meeste sperma al uitgeschakeld door de eerste verdedigingslinie van de vrouw. Hiermee bedoelen we het zuur van de vagina waar de meeste spermacellen niet tegen kunnen.
Daarnaast vindt er ook ‘throwback’ plaats: de spermacellen worden meteen uit de vagina verbannen. Dit merk je doordat er sperma weer uit je vagina loopt na de seks.

clearblue testen of je zwanger bent banner

De circa 2 miljoen overgebleven spermacellen verdwalen of worden aangevallen door de tweede linie: een soort slijm. De 1 miljoen zaadjes die dit slijm overleven, behalen de baarmoeder, maar daar worden ze opnieuw aangevallen. Dit keer schakelen de witte bloedcellen van de vrouw een groot gedeelte uit.

Aanval van de witte bloedcellen

In onderstaand filmpje kun je zien hoe de witte bloedcellen in het lichaam van de vrouw de sperma cellen uitschakelen.

Hoe lang kan sperma overleven?

Met 200 man sterk bereiken de spermacellen de plek waar de eicel zich bevindt. Maar wat als het eitje er nog niet is?
Slechts 1 dag in de maand heeft de vrouw een eisprong, de kans is dus groter dat de spermacellen van een koude kermis thuiskomen dan dat ze de prijs hebben gewonnen.

discreet condooms online bestellen

Wil je liever niet zwanger worden? Bestel dan discreet online condooms

Wat ze dan gaan doen? Dat is wachten, wachten op het eitje. Helaas zijn de spermacellen niet sterk genoeg om weken te bivakkeren in het lichaam van de vrouw. Slechts 4 tot maximaal 5 dagen kan sperma overleven in het vrouwen lichaam.

Om zwanger te worden is timing dus van essentieel belang. Je kunt 2 tot 3 dagen voor je eisprong gemeenschap hebben om nog zwanger te worden. Maar wanneer je dat eerder hebt is de kans groot dat er geen spermacellen overleven om je eitje te bevruchten. Dan zijn alle 150 zaadjes uitgeroeid. Gelukkig heeft een man dagelijks miljoenen nieuwe soldaten klaarstaan om de strijd aan te gaan.

Aan jullie samen de taak om de aanval strategisch te plannen om de kans op verovering te vergroten. En dat is: 3 tot 2 dagen voor je eisprong, op de dag van je eisprong en 1 dag erna!

Meer weten? Lees deze interessante weetjes over sperma als je zwanger wilt worden of juist niet!

tarwekiem banner capsule

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019