prenatalbanner sale
Vruchtbaarheid

Ovulatie berekenen, hoe doe je dat?

Wil je zwanger worden? Dan is het goed om je ovulatie te berekenen. Als je weet wanneer je ovulatie is, weet je ook wanneer je het meest vruchtbaar bent. Helaas zijn wij vrouwen namelijk niet het hele jaar door vruchtbaar, maar slechts 5 tot 4 dagen per maand. Timing is alles! Lees hier hoe je makkelijk de ovulatie berekenen kunt.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wat is ovulatie

Ovulatie is een mooi woord voor eisprong. Het is het moment van de maand dat het eitje vrijkomt van één van de eierstokken en zich een weg baant richting de baarmoeder. Je eitje kan dan bevrucht worden door een spermacel. De eisprong is doorgaan 1 keer in de 28 dagen. Aangezien je alleen maar zwanger kunt worden rond je eisprong, oftewel ovulatie, is het belangrijk om je ovulatie te berekenen.

De eicel die is vrijgekomen is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar, daarna wordt de kans dat het eitje bevrucht kan worden steeds kleiner. Het is dus belangrijk dat de zaadcellen op tijd bij het eitje komen. Nu kunnen zaadcellen ongeveer 5 dagen in leven blijven in het vrouwelijk lichaam. Daarom is het goed om al voor je eisprong gemeenschap te hebben.

Je hebt het misschien wel door: je moet goed plannen als je zwanger wilt worden en daarom is je ovulatie berekenen essentieel. Of je moet gewoon heel vaak seks hebben. Dat kan natuurlijk ook. Vind je het lang duren, lees dan zwanger worden maar het lukt niet.

Ovulatietest online bestellen banner

Lengte cyclus berekenen

Om je ovulatie te berekenen, moet je eerst weten hoe lang je cyclus is. Heb je een regelmatige cyclus, dan kun je redelijk betrouwbaar je ovulatie berekenen. De eisprong is meestal 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Gemiddeld is een cyclus rond de 28 dagen. Je eisprong is dan dus op dag 14.

Niet iedere cyclus is exact 28 dagen. Toch is het heel makkelijk om zelf je ovulatie te berekenen zonder hulp van testen of apps. Als eerste noteer je de dag waarop je laatste ongesteldheid begon. Noteer vervolgens (na ongeveer 4 weken) weer de eerste dag waarop je nieuwe menstruatie begint.

Tel vervolgens de dagen tussen de eerste dag van je menstruatie, tot de dag wanneer je opnieuw ongesteld werd. Als je echt wilt weten hoe lang je cyclus is, tel je deze dagen een aantal maanden lang. Op die manier weet je ook of je cyclus regelmatig is of niet. Het is overigens normaal dat je cyclus 1 of 2 dagen wat afwijkt.
zelf de ovulatie berekenen

Zo kun je zelf de ovulatie berekenen

Als je weet hoe lang je cyclus is en je dus ook weet of deze regelmatig is, dan kun je zelf je ovulatie berekenen. Zorg dat je altijd weet wanneer de eerste dag van je ongesteldheid was. Dat is de dag dat het bloedverlies echt gaat doorzetten en je tampons of maandverband moet gaan gebruiken.

Weet je de eerste dag van je laatste menstruatie? Tel hier dan het aantal dagen van je cyclus bij op. Ongeveer 14 dagen voor de dag dat je weer opnieuw ongesteld zou moeten worden, is je eisprong!

Stel je cyclus is 28 dagen. Dan is je eisprong 14 dagen voor de dag dat je opnieuw ongesteld moet worden.

Wil je jezelf wat rekenwerk besparen. Vul dan onze eisprong calculator in. Je moet dan wel weten hoelang je cyclus is.

Zelf je ovulatie berekenen is een goede manier om je vruchtbare dagen te achterhalen. Je bent vruchtbaar alle 5 tot 4 dagen voor je eisprong, de dag van je eisprong en de dag na jouw eisprong. Lees meer hierover in het artikel wanneer ben je vruchtbaar of kijk eens op de website van MenselijkLichaam.nl.

Ovulatietest

Een andere manier om je ovulatie te berekenen is door een ovulatietest te gebruiken. Dit is vooral handig voor de dames die een onregelmatige cyclus hebben.

Een ovulatietest meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon in je urine. Ongeveer 2 dagen voor je eisprong heb je een piek van het luteïniserend hormoon. Dit heet ook wel een LH-piek. Als je ovulatietest positief is, is je eisprong over 2 dagen en je zit op dat moment in de meest vruchtbare dagen van je cyclus. Dat betekent dat jullie meteen aan de bak moeten!

Ovulatietest online bestellen banner

Bij de meeste ovulatietesten moet je over een teststaafje heen plassen en lees je in een paar minuten het resultaat. Maar soms kan dit anders zijn. Lees dus altijd goed de bijsluiter.

Ovulatie berekenen app

Een andere manier om je ovulatie te berekenen is door een app te gebruiken. Dat heb ik zelf ook gedaan. Een voorbeeld van een app is ‘Menstruatiekalender’ (die had ik). Er zijn meerdere apps die je menstruatie bijhouden.

Waar het op neerkomt is dat je jouw menstruatie bijhoudt in de app. Je geeft dus aan wanneer je ongesteld wordt en wanneer de laatste dag van je menstruatie was. Vervolgens noteer je wanneer je weer opnieuw ongesteld wordt. De app gaat vervolgens voor jou de ovulatie berekenen en geeft aan op welke dagen je vruchtbaar bent. Je kunt zelf de lengte van je cyclus invoeren, maar de app kan ook uitgaan van het gemiddelde aantal dagen. Mijn cyclus was bijvoorbeeld tussen de 25 en 28 dagen. Gemiddeld dus ongeveer 26 dagen.

Het handige van zo’n app is dat de ovulatie voor je berekend wordt en je alles in een handig overzicht ziet.

Ovulatie voelen

Geen zin om te tellen, een app te gebruiken of telkens over een staafje heen te plassen? Dan is er nog een manier om je ovulatie te berekenen, of eigenlijk: te signaleren.
Sommige dames kunnen namelijk hun ovulatie voelen. Dit voelt als steekjes onderin je buik. De pijn houdt een paar uur tot een dag aan. Er zijn ook nog andere symptomen die aangeven dat je vruchtbaar bent zoals een hoger libido en een andere structuur van je afscheiding (het lijkt op eiwit).

Lees hier meer over het herkennen van de andere symptomen dat je vruchtbaar bent!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019