“waterwipes
Vruchtbaarheid

Drie lichaamssignalen dat je vruchtbaar bent!

Je ziet het wel eens in series, vrouwen die bellen dat hun man NU naar huis moet komen. De man springt halsoverkop in de auto om vervolgens zijn vrouw thuis in een spannend setje in hun bed te vinden. Klaar voor ‘het echte werk’ want ze is vruchtbaar en dan moet het natuurlijk meteen gebeuren. Maar hoe weet je nou dat het moment is aangebroken? Ik zet de lichaamssignalen dat je vruchtbaar bent voor je op een rijtje.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Hoe kom je er achter wanneer je vruchtbaar bent?

Vruchtbaarheid. Zolang je geen kinderwens hebt doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat je niet in verwachting raakt. Maar als de wens er eenmaal is wordt die focus heel anders. Zeker als je al een tijdje bezig bent om zwanger te worden.

Er zijn vrouwen die hun eisprong kunnen voelen. Hoe vaak ik me er ook op gefocust heb, het is mij nog nooit gelukt om die lichaamssignalen dat je vruchtbaar bent te herkennen. Ook had ik, toen ik zwanger wilde worden, de pech dat ik een behoorlijk onregelmatige menstruatie had. Daar wordt het niet gemakkelijker van.

Om te weten wanneer je vruchtbaar bent zul je eerst moeten weten hoe lang je cyclus duurt. Bij de meeste vrouwen duurt deze 28 dagen, maar dit kan ook korter of langer zijn of per maand verschillen. Lees hier meer over hoe je de ovulatie berekenen moet.

Drie lichaamssignalen dat je vruchtbaar bent!

  • Lichaamstemperatuur

    Vlak voor de eisprong daalt jouw lichaamstemperatuur, en een tot twee dagen erna stijgt hij weer. Het is dus wel belangrijk om eerst te weten wat je temperatuur normaal gesproken is, dit verschilt namelijk per persoon. Om hier achter te komen kan je het beste elke ochtend je temperatuur opnemen. Dit wordt ook wel de temperatuur methode genoemd en dit kan je gemakkelijk bijhouden in een speciale app.

  • Afscheiding

    Rond je vruchtbare periode heb je meer afscheiding dan normaal. Vaak is deze afscheiding ook wel cervixslijm genoemd doorzichtig en wat elastisch. Het doel van de afscheiding is om de spermacellen goed door de baarmoederhals te transporteren. Lees hier meer over Cervixslijm en vruchtbare dagen.

  • PMS-klachten

    De pre-menstruele klachten waar je helemaal niet blij van wordt: een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, rugpijn en buikkrampen. Maar deze klachten zijn wel ergens goed voor, ze wijzen er namelijk op dat je ovuleert en vruchtbaar bent!

Ovulatietest online bestellen banner

Andere manieren als je de lichaamssignalen dat je vruchtbaar bent niet opmerkt

Naast het letten op lichaamssignalen kan je ook kiezen voor een andere en makkelijke manier. Namelijk door een ovulatietest te doen kun je zelf gemakkelijk zien wanneer je vruchtbaar bent. Deze test meet het LH gehalte in je urine. LH staat voor Luteïniserend Hormoon, ook wel het ovulatiehormoon genoemd.

Dit is het hormoon dat ervoor zorgt dat er een eicel vrijgegeven wordt. Als dit hormoon in een bepaalde hoeveelheid aanwezig is duidt dat er dus op dat je in je vruchtbare periode zit. Ovulatietesten werken eigenlijk hetzelfde als zwangerschapstesten. Ze zijn verkrijgbaar bij de apotheek. Je doopt een staafje in je urine en de test geeft je binnen een paar minuten antwoord op de vraag of je op dat moment vruchtbaar bent. Kijk hier wat de beste ovulatietest is.
je cyclus menstruele cyclus

Wanneer is de kans op een zwangerschap het grootst?

Een eicel die is vrijgekomen kan 12 tot 24 uur in leven blijven. De sterkste zaadcellen kunnen wel 7 dagen overleven, maar meestal leven ze maar tussen de 3 tot 5 dagen. In principe heb je dus ook na de eisprong nog 24 uur de kans om zwanger te worden. Maar de meeste kans heb je een paar dagen voor de eisprong, en dan het liefst drie dagen ervoor. Als je in een app je cyclus bijhoudt kun je op den duur vanzelf zien welke dag dit zou moeten zijn.

Als je graag een kindje wilt is de drang om zwanger te worden groot, en kan het heel frustrerend zijn als je de lichaamssignalen dat je vruchtbaar bent niet voelt. Maar misschien, als je alles eens bij gaat houden, dat je uiteindelijk toch de verschillen merkt aan je lichaam. En als je jouw man een keer te vaak belt dat hij NU thuis moet komen vindt hij dat vast niet erg.
Alles voor het goede doel, toch?

clearblue testen of je zwanger bent banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019