“waterwipes
Borstvoeding

Lekkende borsten? Dit kan je doen om het te voorkomen!

Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam. Behalve dat er een baby in je groeit en je hormonen alle kanten op stuiteren wordt er nog iets geproduceerd. Melk! En hoe wonderlijk en mooi het allemaal ook is, met lekkende borsten voel jij je alles behalve sexy. Kun je er iets tegen doen?

banner vitamine-D kind

Waarom kan je last krijgen van lekkende borsten?

Bij mijn eerste zwangerschap had ik er geen last van. Pas nadat Yinthe was geboren kwam bij mij de melkproductie op gang. En toen die eenmaal op gang was was er geen houden meer aan. Mevrouw hoefde maar een kik te geven en ik zat met een nat hemd. Ook bij de tweede heb ik lang met lekkende borsten gezeten, terwijl ik geen borstvoeding gaf. Wekenlang zijn ze blijven lekken, vooral tijdens het geven van de fles aan Myrah.

Lekkende borsten zijn dus heel normaal tijdens en na de zwangerschap. Je lichaam produceert melk om je kindje mee te kunnen voeden, of je dit nu wilt of niet. Vaak begint het lekken al rond de 31ste week van de zwangerschap. En wordt het erger door bijvoorbeeld een warme douche. Ook in bed, onder je warme deken kan het lekken toenemen. Zeker als er druk wordt uitgeoefend op je borsten, bijvoorbeeld omdat je er op ligt. Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven weet je in ieder geval zeker dat je toeschietreflex werkt.
waarom last krijgen van lekkende borsten

Kan je lekkende borsten voorkomen?

Zoals we vaak zeggen is voorkomen beter dan genezen. Alleen voor lekkende borsten gaat dit zeker niet op. Je kunt het namelijk niet voorkomen, en dat moet je ook eigenlijk niet willen. Het is een natuurlijk iets dat je melk aanmaakt, en het stopt uiteindelijk ook echt weer vanzelf. Alleen duurt dat bij de een wat langer dan bij de ander.

Ik ben nu ruim zeven weken geleden bevallen, en nog steeds lekt er nog wel eens een druppeltje melk. ‘Gelukkig’ in mijn geval alleen als ik onze dochter de fles geef in bed. Het zal de combinatie van voeden en de warmte zijn misschien, maar op andere momenten heb ik er geen last meer van.

banner vitamine-D kind

Het lekken zo draaglijk mogelijk maken

Als voorkomen niet kan moeten we het maar zo gemakkelijk mogelijk maken. Je wilt niet met vlekken in je kleding verschijnen op een verjaardag of op je werk. En het is sowieso niet fijn om met natte, plakkerige kleding rond te lopen. Ook ruikt het al snel niet meer zo fris.

Belangrijk is dus om de melk zo goed mogelijk op te vangen. Dit kan op verschillende manieren.

  • Zoogcompressen

    Simpel gezegd zijn dit een soort inlegkruisjes voor in je bh. Ze zijn gemaakt van een materiaal dat de melk goed absorbeert. Als je een voedingsbh draagt bevatten deze vaak een vakje waarin je zo’n compres kun bevestigen. Veel zoogcompressen hebben op de achterkant een plakstrip waarmee je hem in je bh kunt plakken, net zoals een inlegkruisje in je onderbroek.

    Er zijn verschillende soorten zoogcompressen: wegwerpvarianten, maar ook wasbare en siliconen varianten. Zorg wel dat je het compres op tijd verschoont. Als je tepel altijd nat is ben je extra bevattelijk voor bijvoorbeeld borstontsteking. Lees hier meer over het gebruiken van zoogcompressen.

  • Borstschelpen of lekschaaltjes

    Hiermee kan je de melk opvangen en bewaren. Het wordt niet aangeraden om deze ’s nachts te gebruiken, omdat je de melktoevoer daarmee kunt afsluiten.

Aangezien ik zelf niet van plan was om borstvoeding te geven aan onze jongste dochter was ik ook niet voorbereid op de lekkende borsten. Ik had niet eens zoogcompressen in huis. Gelukkig werkte kraamverband in mijn bh ook, en ik ken zelfs iemand die een pamper doormidden knipte en de twee helften in haar bh stopte.

Als je geen borstvoeding gaat geven is het lekken vaak snel over. Als je de borstvoeding gaat afbouwen gaat het lekken uiteindelijk ook vanzelf stoppen. Bij de een duurt het langer dan bij de ander. Maar je loopt echt niet de rest van je leven met lekkende borsten rond.

nanabeebi luiertas best beoordeeld

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019