header banner hema
Zwangerschapskalender

31 Weken zwanger

Het moment is aangebroken dat je 31 weken zwanger bent en ook nu zijn er weer kleine ontwikkelingen aan de gang. Je baby is sowieso weer een beetje zwaarder geworden (1500 gram) en wat groter, vergelijkbaar met een kokosnoot. Je zal waarschijnlijk nog steeds goed merken dat je baby flink in beweging is al is dit misschien wel wat minder dan voorheen. Wat je nu voornamelijk voelt is een duwtje of stootje. Je baby beweegt namelijk veel met zijn of haar armpjes en beentjes. De baby trekt met haar gezichtje, slikt en heeft soms nog de hik.

baby kleertjes banner

Koester deze bewegingen want dat geeft aan dat het goed gaat met je kindje! Merk je echter dat de bewegingen een stuk minder zijn, dan is het goed om even aan de bel te trekken.

Steeds grotere overlevingskansen buiten de baarmoeder

Je baby heeft nu steeds meer lichaamsvet en de longen worden elke week weer wat sterker. Deze ontwikkelingen gaan ervoor zorgen dat je baby straks kan overleven buiten de baarmoeder. Vanaf het moment dat je 31 weken zwanger bent, is deze kans al een stuk groter dan een paar weken hiervoor. Echter, wordt je baby nu geboren dan is hij of zij nog steeds een prematuur.

31 weken zwanger baby positie voor geboorte

Positie aannemen van de geboorte bij 31 weken zwanger

Mocht het nog niet zijn gebeurd, dan gaat je baby nu je 31 weken zwanger bent zoetjes aan in de definitieve positie liggen. Dat wil zeggen dat hij of zij nu de positie aanneemt van de geboorte. Zolang je kindje nog niet is ingedaald kan hij nog een beetje draaien. Als je baby nog niet goed ligt, kan dit dus nog veranderen. De beste houding om geboren te worden is met het hoofdje naar beneden. Ongeveer 96% van alle baby’s wordt met deze positie geboren.

Ligt je baby in een stuitligging dan kan het mogelijk zijn dat je een keizersnede moet. Dit is afhankelijk van de vorm stuitligging. Maar op dit moment ligt de uiteindelijke positie van de baby nog niet helemaal vast, dus is het nog even afwachten.

kleertjes sale 70

31 weken zwanger: Harde buiken

Heb je last van harde buiken? Harde buiken zijn al voelbaar vanaf het tweede trimester en je voelt een spanning in je buik wat lijkt op kramp. Vaak komt het omdat je te druk bent geweest en dat je lichaam je vertelt dat je het wat rustiger aan moet doen. Het is vooral oncomfortabel en harde buiken horen niet pijnlijk te zijn.

Lekkende borsten

Steeds meer vrouwen gaan, tegen de tijd dat ze 31 weken zwanger zijn, last krijgen van lekkende borsten. Het kan ook zijn dat je dit een aantal weken geleden al hebt opgemerkt. Nu het einde van je zwangerschap nadert beginnen je borsten steeds meer moedermelk aan te maken. Op dit moment is de vloeistof uit je borsten nog gelig van kleur. Wil je vlekken in je shirt voorkomen? Kijk dan eens naar zoogkompressen. Deze houden de vloeistof tegen.

Naam en geboortekaartje

Hebben jullie al een naam voor de kleine? Als jullie de naam en het geslacht al weten kunnen jullie zo langzaamaan aan eens kijken naar leuke geboortekaartjes. Er zijn diverse websites waar je ontzettend leuke en schattige kaartjes kunt bestellen. Denk bijvoorbeeld aan hippe-geboortekaartjes.nl, hipdesign.nl of hierbenik.nl. Alleen al de kaartjes bekijken kan al erg veel voorpret geven!

31 Weken zwanger: Heb je al een geboortekaartje? Bekijk dan hier een overzicht van onze geboortekaartje winkels

30 Weken zwanger 32 Weken zwanger

de online drogist alles voor moeder en baby banner
vadersschapsverlof 2019