sale kleertjes header
Vaderschap

De vader dochter relatie!

Trekken dochters meer naar hun vader? In eerste instantie is mijn reactie “is dat zo?” Het schijnt toch zo te zijn, al herken ik het bij mezelf minder. Ik ben opgegroeid met twee broers, die een stuk ouder zijn dan ik, maar ik trok toch meer naar mijn moeder toe toen ik opgroeide. Maar, los van mijn eigen ervaring, wat is dat met die vader dochter relatie?

beste babyfoon bol.com

De vader dochter relatie

Mijn vader en ik hebben, toen ik een puber was, best veel met elkaar in de clinch gelegen. Ik was een stapper, ging graag de hort op en kwam laat thuis. Toen ik wat ouder werd zette ik me af tegen de kerk, iets wat voor mijn vader juist erg belangrijk was, en nog steeds is. Hier hebben we behoorlijk wat ruzies over gehad. Waarbij de “zolang je onder mijn dak woont gelden onze regels!” vaker dan eens tevoorschijn kwam. Iets waar ik dan juist weer extra hard tegenaan schopte.

Maar dat was de vader dochter relatie tijdens de pubertijd. En dan hebben de meeste ouders (en kinderen) het niet al te gemakkelijk lijkt me.
Toen ik jonger was deed mijn vader wel heel veel voor mij. In de tijd dat de stepjes zo hip waren (die met die kleine wieltjes) fixte hij er een voor me, een skateboard met een bezemsteel als stuur, dat wel. We verfden hem in toffe kleuren en ik vond hem geweldig.
Mijn ouders waren heel duidelijk met hypes: “Je krijgt niet alles omdat het nu even hip is, dan spaar je er maar voor of je vraagt het maar voor je verjaardag”. Maar op deze creatieve manier had ik toch een vette step.

Ook heeft mijn vader mijn slaapkamer wel 10 keer in andere kleuren geverfd, omdat ik weer verzon dat rood met groen toch veel leuker was dan lila met wit. En een jaar later was zwart met goud helemaal de bom. Daar ging mijn vader wel in mee, en op dat gebied was ik best een verwend nest.

tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Toen ik ouder werd leerde mijn vader me ‘stiekem’ autorijden. Op zondagmiddag op een afgelegen parkeerplaats, in de Mitsubishi Carisma op gas. “Als je hierin kunt rijden kun je overal in rijden”. Want oh, wat reed dat lastig weg in het begin, zo’n gas auto. Ook mocht ik wel eens stiekem terug rijden als hij me ophaalde van mijn werk, 10 kilometer verderop. Want ja, in mijn eentje als dochter in het donker door de bossen fietsen? Daar was mijn papa niet zo dol op, dan haalde hij me met liefde met de auto op. Wat hij bij mijn broers niet gedaan zou hebben.

Toen onze dochter pas geboren was kwam mijn vader heel vaak even om de deur kijken. Hij bleef niet lang, soms maar 5 minuten. Maar de woorden en zijn bezorgde hoofd toen hij zei “ik wil alleen maar even zien dat het goed met jullie gaat”, zal ik nooit vergeten!
Waarom vaders anders met hun dochter omgaan

Waarom vaders anders met hun dochter omgaan

Wat is dat met vaders en dochters? Wij hebben ook twee dochters. Dus mijn man is ook een meisjes papa. Hij zal ook nooit (tenminste, niet bij mij) een jongens-papa worden dus die verschillen kan ik niet gaan ontdekken. Yinthe is heel gek op haar papa, maar toch lijkt ze nu meer naar mij te trekken.

Vaak is het “Nee papa, jij mag dat niet, mama wel!” als ze iets aan het doen is. Is dat omdat ze meer tijd met mij door brengt? Net als ik dat vroeger met mijn moeder deed? En zou die band en vader dochter relatie ook sterker worden naarmate ze ouder wordt?

Beschermend en kwetsbaar

Vaders zijn vaak wel meer beschermend naar hun dochter dan naar een zoon. Wat op zich misschien ook wel logisch is. Als je zoon met vrienden op stap gaat, of op vakantie, dan redden ze zich wel. Het zijn mannen, jongens, die staan hun mannetje. Als je dochter datzelfde gaat doen wordt het toch vaak een ander verhaal.

Meisjes zijn toch wat kwetsbaarder, vallen makkelijker ten prooi aan mensen die niet het beste met ze voor hebben. En daar wil je als vader, als ouders, natuurlijk niet over nadenken. Ik weet nog dat mijn vader letterlijk zei, toen ik 20 werd: “Nu krijgen we in ieder geval geen tienermoeder meer in huis”. Ook dat is best iets waar vaders zich zorgen over kunnen maken.

Zulke onderwerpen liggen met dochters nu eenmaal gevoeliger dan met zoons. Ik merk dat ook met collega’s die dochters hebben. De voornemens om op jachtcursus te gaan, zodat ze later alle jongens van de oprit kunnen jagen komen nogal eens voorbij.

Vader en dochter relaties

Ze zijn anders dan die tussen moeder en dochter. Met mijn moeder ga ik winkelen en dagjes weg. Met mijn vader drink ik een biertje. Hem app ik als ik een speciaal boortje nodig heb, of een sleutel om Yinthes zadel lager te zetten. Hij verfde ons hele huis toen we gingen verhuizen. Nam er zelfs een week vrij voor.

De band tussen vader en dochter is bijzonder en wordt denk ik gaandeweg de jaren steeds sterker. Ik hoop in ieder geval dat de band met mijn vader nog jaren door mag groeien. En datzelfde geldt natuurlijk voor de band tussen Frank en zijn 2 dochters.

Lees ook: Wat een baby met jouw relatie doet!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019