sale kleertjes header
Vaderschap

Onmisbare tips voor een papadag!

“Papadag” een term die de laatste jaren steeds meer gebruikt wordt. Waar de vaders vroeger bijna altijd aan het werk waren, is dat tegenwoordig steeds minder gebruikelijk. Heel veel vaders leveren een werkdag in om bij de kinderen te zijn. Leuk, maar voor sommige vaders best even wennen. Hoe vul je zo’n dag in? Ik geef je de beste tips voor een papadag!

beste babyfoon bol.com

Wat is een papadag?

Het is gelukkig niet meer zo standaard dat de moeders thuisblijven als er eenmaal kindjes geboren worden. Steeds vaker blijft de vader ook een dagje thuis. Zo is de verdeling tussen werk en kinderen steeds ‘eerlijker’ verdeeld. De dag die papa thuis blijft is dus omgedoopt tot “papadag”. De een walgt van dit woord, de ander gebruikt het vol trots.

Op Instagram kom je bijvoorbeeld steeds meer “Insta-papa’s” tegen. Vaders die enorm genieten van hun papadagen en dit maar al te graag delen op de sociale kanalen. Al stoeiend in het gras, stampend in de modder en koekjes bakkend. Deze moderne vaders draaien hun hand er niet voor om.
De perfect uitziende papadag bestaat niet!

Toch vinden niet alle vaders hun papadag zo gemakkelijk. Zeker niet als de kindjes nog klein zijn. De meeste vaders zijn nou eenmaal niet zo handig met baby’s. Al kan je die dag dan wel prima gebruiken om een actiefilm te kijken, als de baby slaapt.

Ook met meerdere kinderen kan het best lastig zijn om alle ballen hoog te houden. De peuter gooit zijn beker ranja om, precies op het moment dat de baby haar luier vol poept. En als je net zelf even naar het toilet wil beslist je kleuter dat viltstift ook best leuk staat op de witte muur. Geen zorgen papa’s, dit gebeurt niet alleen op papadag. Maar ook op alle andere dagen van de week, als papa gewoon aan het werk is. 😉

kleertjes sale 70

Drie onmisbare tips voor een papadag!

Natuurlijk kan je niet elke week papadag vieren in de dierentuin, het subtropische zwemparadijs of de indoorspeeltuin. Dat hoeft ook niet, waarom zou papadag altijd bijzonder moeten zijn? De dagen die mama thuis is is het ook niet altijd feest.

Maar het is natuurlijk wel leuk om de dagen gezellig te houden. Je hebt per slot van rekening tijd met je kinderen die je anders niet zou hebben, omdat je aan het werk zou zijn. Extra tijd om leuke dingen te doen en herinneringen te maken. Maar er moeten waarschijnlijk ook huishoudelijke klussen gedaan worden.

Je hoeft niet de hele dag met de kinderen bezig te zijn. Maar als je jezelf nuttig wilt maken, en leuke dingen wilt doen. Hoe prop je dat dan allemaal in een “papadag”?

 1. Planning

  Zoals altijd met kinderen, plan je dag! En ja, vaak wordt die planning weer in de war geschopt. Maar toch, is je kind al wat ouder? Spreek dan duidelijk af wat je gaat doen.

  “Papa gaat eerst opruimen en de was ophangen, en als we brood hebben gegeten gaan we naar de kinderboerderij”. Of iets in die trant. “Als de grote wijzer daar staat…” Zo leert je kind dat er ook andere dingen gedaan moeten worden en weet hij waar hij aan toe is.

 2. Laat je kind ‘helpen’

  Meestal heb je er weinig aan, maar zo houd je ze wel meteen bezig. Geef ze een eigen doekje als je moet schoonmaken. Laat je kind de aardappelen in de pan doen die jij hebt geschild. Het eigen bordje op tafel zetten als de tafel gedekt moet worden. Zo voelt je kind zich nuttig en kan jij je ook een soort van nuttig maken.

 3. Een goede voorbereiding is het halve werk

  Zorg dat je wasmachine klaar is met draaien als je wakker wordt, dan kan je het meteen in de droger doen of ophangen en is dat alvast klaar. Kan je nog niet weg omdat de baby slaapt?

  Zorg dat je het eten alvast voorbereidt, (aardappels schillen, groente schoonmaken, vlees marineren, een ovenschotel maken). Zo kan je de hele middag op pad en hoef je bij thuiskomst alleen nog maar het vuur aan te zetten.

Lees ook: Leuke tips voor goedkope uitstapjes met je kind!

papa-dag tips

Leuke dingen om te doen tijdens papadag!

Als je een abonnement hebt op een leuk uitje in de buurt is dat natuurlijk super gemakkelijk. Op die manier kan je in principe wel elke week naar de dierentuin. Maar als je niet zo dicht bij een leuke attractie woont zijn er genoeg andere leuke dingen om te ondernemen.

Tips met dingen om te doen tijdens papadag

 1. Kinderboerderij

  De meeste dorpen of steden hebben er wel een. Een kinderboerderij. De meeste kinderen zijn er gek op. Zak oud brood mee en je bent zo een halve dag zoet. Geen kinderboerderij in de buurt? Stap op de fiets en ga op zoek naar dieren. Paarden, koeien, geitjes, eendjes in de sloot. Vaak is er genoeg te vinden als je maar goed zoekt.

 2. Speeltuintjes

  Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde. Zeker in woonwijken zijn vaak speeltuintjes te vinden. Ga eens op onderzoek uit, in je eigen buurt, of een stukje verderop. Fiets of wandel door straatjes waar je anders nooit komt, en je zult ervan verstelt staan hoeveel leuks je buurt te bieden heeft.

 3. Gewoon, aandacht!

  Je hoeft niet altijd iets speciaals te doen tijdens een papadag. Ik vroeg mijn peuter laatst wat ze morgen wou doen. “Hamertje tikken met jou, mama”, was het antwoord. En dat zegt al genoeg.

  Kinderen worden vaak al blij van een op een tijd. Even samen kleuren, kwartetten, een spelletje doen of gewoon een filmpje kijken. Een kinderhand is immers snel gevuld.

Je hoeft dus van je papadag echt niet elke week een feestje te maken. Want ja, er moeten nu eenmaal ook andere dingen gedaan worden dan alleen stoeien met de kinderen. En dat geeft niks, dat hoort erbij. Verzin van tevoren wat je echt gedaan wil krijgen, verdeel je dag in blokken, leer je kinderen dat ze soms even moeten wachten of zichzelf moeten vermaken.
En maak er met deze tips voor een papadag iedere week een ongedwongen, leuke dag van.

Lees ook: Tip voor vaders: Vlechtjes maken voor beginnersdisneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019