“waterwipes
Peuter

Vlechtjes maken voor beginners: Tips voor vaders!

Iedereen kent het filmpje van de vader die met behulp van een stofzuiger en een tie-rip een paardenstaart maakt bij zijn dochter. Goede manier natuurlijk, maar met een beetje oefening gaat iets meer dan een paardenstaart maken ook zeker wel lukken. Maar, hoe begin je daar mee? Hier vind je alle tips voor vlechtjes maken voor beginners! Niet alleen voor vaders, maar ook voor moeders trouwens. 😉

libido banner

Tips voor beginners! Vlechtjes maken bij je kind!

Onze oudste dochter is inmiddels bijna 5 en ik begin het vlechten eindelijk onder de knie te krijgen. Vroeger kwam mijn moeder al niet verder dan een ‘doorgehaalde staart’ of twee staarten en ik ben ook niet zo goed met haar. Maar, oefening baart kunst! Daar ben ik inmiddels als beginnende vlechter nu wel achter.

 1. Koop een boek!

  Mijn oefening begon met het kopen van een boek: Haren invlechten voor beginners met stap voor stap instructies. Dit boek ben ik eerst eens door gaan lezen en plaatjes gaan kijken.

  Ook kan je bijvoorbeeld filmpjes gaan kijken op YouTube om als beginner te leren hoe je vlechtjes maakt in het haar van je dochter.

 2. Oefen

  Ik heb de make-up pop van Yinthe erbij gepakt om op te oefenen. Mijn dochter is niet echt een goede stilzitter en heeft vrij dun haar, dus dan is een pop ideaal! Ik zette de pop voor me op de keukentafel en volgde de stappen uit het boek. Ging dat goed? Dan probeerde ik het met mijn dochter.

 3. Schermtijd

  Is jouw kind net zo’n slechte stilzitter als de mijne? Maak van vlechttijd dan meteen schermtijd. Met de iPad voor haar neus, ging dat stilzitten ineens een stuk gemakkelijker. Tegenwoordig vlecht ik haar tijdens het ontbijt. Zij eet, ik vlecht. Meestal zijn we ongeveer tegelijk klaar.
 4. Geen klitten

  Zorg dat de haren van je kindje helemaal doorgekamd zijn. En dan ook echt helemaal. Als jij met je vingers vol plukken haar een klit tegenkomt, krijg je die er niet uit en zal je een deel van de vlecht los moeten laten. En helaas betekent loslaten meestal: opnieuw beginnen!

 5. Vlecht met nat haar

  Dus als je kind net uit bad komt bijvoorbeeld. Of spuit het haar nat met een plantenspuit. Wat ik als tip ook vaak kreeg is Zwitsal crème in het haar doen, al vind ik dit persoonlijk niet echt fijn. Maar dat verschilt misschien ook per haar type.

 6. Begin niet te moeilijk

  Kan je als vader helemaal niet vlechten? Maak dan eerst een staart en maak daar een vlecht van. Dit kan je ook met twee staarten doen. Gaat het iets beter? Probeer dan eens een eenvoudige invlecht. Ook de vissengraat vlecht lijkt veel moeilijker dan hij eigenlijk is.

 7. Probeer het vlechtjes maken gewoon!

  Plaatjes kijken is leuk, maar de teksten die erbij staan, werken vaak niet goed voor de verbeelding. Probeer dus gewoon om vlechtjes te maken. Al doende leert men.

voorbeeld vlechtjes maken voor papa

prenatal extra korting banner

Andere haar tips voor vaders met dochters!

Heb je echt geen zin om te gaan vlechten, of is het haar van je dochter nog te kort? Gelukkig zijn er nog heel veel andere manieren om iets leuks te maken van het haar van je dochter. Op een niet al te moeilijke manier.

 1. Haarband

  Easy does it! Borstel het haar goed door en doe er een haarband in.

 2. Schuine staart

  Heb je de paardenstaart onder de knie? Doe dan eens een scheve staart. Simpel: je doet de staart niet in het midden van het hoofd, maar een stuk naar links of rechts.

 3. Doorgehaalde staart

  Maak een paardenstaart en trek het elastiekje iets los. Verdeel het haar boven het elastiek voorzichtig in tweeën en haal daar de paardenstaart van boven naar onder doorheen.

 4. Knipje

  Borstel het haar door en maak de scheiding aan de zijkant. Zet het haar aan de ‘grootste kant’ vast met een knipje.

Met een paardenstaart is trouwens ook niets mis hoor. Wil je hem iets extra’s geven? Doe er dan een mooie strik omheen.

Als beginner is vlechtjes maken bij je kind gewoon een kwestie van oefenen. Als je het eenmaal in de vingers hebt, wordt het een stuk leuker. Zeker als je complimentjes krijgt van andere ouders. Inmiddels ben ik aan het oefenen met de watervalvlecht.


Inmiddels heb ik de hartjesvlecht onder de knie en kan ik invlechten zonder erbij na te denken. Dat had ik een jaar geleden niet verwacht. En als ik het kan? Dan kan iedereen het!
vlechtjes maken tips voor vaders

Lees ook: Leuke boeken voor mannen die net vader zijn geworden!banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019