zozwanger adverteren
Kraamtijd Zwangerschap

Ik word vader

Je partner is zwanger en dat is misschien het moment dat je je realiseert, ik word vader voor de eerste keer.
Hoewel dit een van de gelukkigste momenten in je leven kan zijn, kan het ook een zeer emotionele en verwarrende ervaring zijn. Met het juiste advies en voorbereiding kun je het meeste van deze nieuwe verandering in je leven maken. En zo genieten van alles wat daarbij komt kijken als je voor de eerste keer vader wordt.Voor het eerst papa worden

Het hebben van een baby zal invloed hebben op je vrije tijd buiten je gewone werk. Als je je tijd goed weet te plannen zal je sociale leven tot zekere hoogte er weinig onder lijden.
Voor de zwangerschap en de bevalling waren jullie beiden in staat om te gaan en staan waar je wilde.

Nu moet je leren om te onderhandelen over wanneer wie wat doet en je moet dus nog meer overleggen met je wederhelft. De behoeften van de baby kunnen in het begin erg overweldigend zijn. Maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw behoeften en die van je partner ook nog steeds belangrijk zijn. Praat met je partner over hoe je je voelt en vergeet niet om aan haar te vragen hoe het met haar gaat.

ik word vader zo zwanger

Help, ik word vader

Vader worden kan allerlei verantwoordelijke gevoelens met zich meebrengen zoals “ik ben de kostwinnaar”, “de beschermer”. Je wilt een betrokken vader zijn en tegelijkertijd hard werken. Bovendien, als je besluit om jouw kind anders op te voeden dan dat je zelf bent groot gebracht, zal je het allemaal zelf moeten uitzoeken. Dit kan betekenen dat je behoefte hebt aan meer informatie over het vader worden of zijn.
In het boek: Help ik word papa! vind je heel veel leuke en nuttige informatie.
babyfoon best beoordeeld

Vader worden, een van de mooiste momenten uit jouw leven

De geboorte van jouw kind is een van de gelukkigste momenten uit jouw leven. Vraag het aan andere vaders en zij zullen dit bevestigen.

“Als je je baby voor de eerste keer vasthoudt en hij begint te schreeuwen, dat is een gevoel wat je niet kunt beschrijven. Het is een bijzonder moment wat je nooit meer vergeet”.

Vlak na de geboorte van jouw kind kan je het gevoel krijgen dat jouw partner meer betrokken is bij de zorg van de baby. Immers vrouwen hebben 9 maanden de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Zij voelen elke dag weer wat er met hun lichaam gebeurt en verandert. Als man zie je het allemaal wel, maar het gevoel ‘ik word vader’ dringt niet echt tot je door. Pas als het kind er is realiseer je je “Ik ben vader”.

Je bent in het begin misschien minder bezig met de verzorging van de baby, maar meer bezig met het huishouden. Stofzuigen en boodschappen doen als je partner probeert te slapen is net zo belangrijk als het voeden van de baby.

Je kunt het team-gevoel versterken als je vanaf het begin meer betrokken bent bij de zwangerschap en de komst van de baby. Enkele manieren om dit te doen zijn:

Je helpt er niet alleen je partner mee, het zal je ook helpen om meer betrokken te zijn bij het ouderschap.

Seks na de zwangerschap

Vergeet zeker je partner niet in deze bijzondere periode. Hoewel seks misschien niet boven aan de agenda staat, vergeet dan niet om je genegenheid en liefde voor je partner te tonen tijdens deze moeilijke tijd.

Sex is misschien wel het laatste waar ze aan moet denken als de baby geboren is. Maar de drang naar sex zal weer terugkomen, je moet het gewoon wat meer tijd geven. Het lichaam van je partner heeft een aantal grote veranderingen ondergaan, en het zal tijd nodig hebben om zich weer aan te passen.
Praat er eerlijk over met je partner en deel je gevoelens met haar.

Zorg goed voor jezelf als pappa

Geloof het of niet, papa’s zijn ook gevoelig om de “Baby blues” te krijgen, ondanks dat ze de bevalling niet zelf gedaan hebben. Studies hebben aangetoond dat mannelijke partners belangrijke hormonale veranderingen kunnen ervaren in combinatie met het gebrek aan slaap door verzorgen van een pasgeboren baby. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Lees ook: 17 juni vaderdag: Tijd om kersverse papa te verrassen met deze kadotips

Door op je voeding te letten en regelmatig te sporten neem je tijd voor jezelf. De gevoelens van verantwoordelijkheid en financiële druk kunnen soms overweldigend zijn. Als je moeite hebt met deze veranderingen in jouw leven als nieuwe vader dan is het belangrijk om dit met je partner en andere vaders te bespreken.

Ik word vader voor de eerste keer is misschien wel een van de ingrijpendste gebeurtenissen uit jouw leven

De meeste tijdschriften, boeken en websites zijn gericht op vrouwen die al moeder zijn, of die zwanger willen worden. Voor vaders zijn er echter ook boeken, maar je moet wel even zoeken. Hieronder vind je enkele boeken over het onderwerp:”Ik word vader”.


Reageer

vadersschapsverlof 2019