sale kleertjes header
Vaderschap

Ik word vader!

Jouw partner is zwanger en dat is misschien hét moment dat je je realiseert, ik word vader voor de eerste keer! Hoewel dit een van de gelukkigste momenten uit je leven kan zijn, kan het ook een zeer emotionele en verwarrende ervaring zijn. Met het juiste advies en voorbereiding kan je het meeste van deze nieuwe verandering in je leven maken. Zo kan je genieten van alles wat daarbij komt kijken als je voor de eerste keer vader wordt!

Voordeeldrogist Pampers banner

Voor het eerst papa worden

Het hebben van een baby zal invloed hebben op je vrije tijd buiten je gewone werk. Als je je tijd goed weet te plannen zal je sociale leven tot zekere hoogte er weinig onder lijden.
Voor de zwangerschap en de bevalling waren jullie beiden in staat om te gaan en staan waar je wilde. Nu moet je leren om te onderhandelen over wanneer wie wat doet en je moet dus nog meer overleggen met je wederhelft.
De behoeften van de baby kunnen in het begin erg overweldigend zijn. Maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw behoeften en die van je partner ook nog steeds belangrijk zijn. Praat met je partner over hoe je je voelt en vergeet niet om aan haar te vragen hoe het met haar gaat! Lees hier meer over hoe mannen kunnen reageren op de zwangerschap.

tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Help, ik word vader!

Vader worden kan allerlei verantwoordelijke gevoelens met zich meebrengen zoals “ik ben de kostwinnaar” en “de beschermer”. Je wilt een betrokken vader zijn en tegelijkertijd hard werken. Bovendien, als je besluit om jouw kind anders op te voeden dan dat je zelf bent groot gebracht, zal je het allemaal zelf moeten uitzoeken.

Dit kan betekenen dat je behoefte hebt aan meer informatie over het vader worden of zijn.
In dit boek: Help ik word papa! vind je heel veel leuke en nuttige informatie.

tips om als vader betrokken te zijn bij de komst van de baby

Vader worden, een van de mooiste momenten uit jouw leven!

De geboorte van jouw kind is een van de gelukkigste momenten uit jouw leven. Vraag het aan andere vaders en zij zullen dit bevestigen.

“Als je je baby voor de eerste keer vasthoudt en hij begint te schreeuwen, dat is een gevoel wat je niet kunt beschrijven. Het is een bijzonder moment wat je nooit meer vergeet”.

Vlak na de geboorte van jouw kind kan je het gevoel krijgen dat jouw partner meer betrokken is bij de zorg van de baby. Immers vrouwen hebben 9 maanden de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Zij voelen elke dag weer wat er met hun lichaam gebeurt en wat er verandert. Als man zie je het allemaal wel, maar het gevoel ‘ik word vader’ dringt niet echt tot je door. Pas als het kind er is realiseer je je “Ik ben vader”!

beste babyfoon bol.com

Wees als vader betrokken bij de komst van de baby!

Je bent in het begin misschien minder bezig met de verzorging van de baby, maar meer bezig met het huishouden. Stofzuigen en boodschappen doen als je partner probeert te slapen is net zo belangrijk als het voeden van de baby.

Je kunt het team-gevoel versterken als je vanaf het begin meer betrokken bent bij de zwangerschap en de komst van de baby. Enkele manieren om dit te doen zijn:

  1. Meegaan naar de zwangerschapsgym;
  2. Aanwezig zijn bij de geboorte;
  3. Leren hoe je een luier verschoont;
  4. Uitzoeken wat nodig is om een baby te verzorgen en wat je als vader moet regelen na de bevalling;
  5. Nadenken over de financiele kant van het vaderschap. Stel jezelf de vraag wat als mij wat overkomt, hoe laat ik mijn gezin achter. Kan mijn kind nog wel studeren en in het huis blijven wonen? Wat moet ik als vader hiervoor regelen!
  6. En als laatste, praten met andere vaders die je kent.

Je helpt er niet alleen je partner mee, het zal je ook helpen om meer betrokken te zijn bij het ouderschap.

Lees ook: Dingen die je als vader had willen weten vóór de geboorte!

Seks na de zwangerschap

Vergeet zeker je partner niet in deze bijzondere periode. Hoewel seks misschien niet boven aan de agenda staat, vergeet dan niet om je genegenheid en liefde voor je partner te tonen tijdens deze moeilijke tijd.

Seks is misschien wel het laatste waar ze aan moet denken als de baby geboren is. Maar de drang naar vrijen zal weer terugkomen, je moet het gewoon wat meer tijd geven. Het lichaam van je partner heeft een aantal grote veranderingen ondergaan, en het zal tijd nodig hebben om zich weer aan te passen. Praat er eerlijk over met je partner en deel je gevoelens met haar.

banner beste luchtreiniger babykamer

Zorg goed voor jezelf als pappa!

Geloof het of niet, papa’s zijn ook gevoelig om de “Baby blues” te krijgen, ondanks dat ze de bevalling niet zelf gedaan hebben. Studies hebben aangetoond dat mannelijke partners belangrijke hormonale veranderingen kunnen ervaren in combinatie met het gebrek aan slaap door het verzorgen van een pasgeboren baby. Dit kan zelfs al tijdens de zwangerschap gebeuren, als man heb je dan last van het couvade syndroom!
Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Lees ook: Vaderdag: Tijd om de kersverse papa te verrassen met deze kadotips

Door op je voeding te letten en regelmatig te sporten neem je tijd voor jezelf. De gevoelens van verantwoordelijkheid en financiën als de baby er is kunnen soms overweldigend zijn. Als je moeite hebt met deze veranderingen in jouw leven als nieuwe vader dan is het belangrijk om dit met je partner en andere vaders te bespreken.

Ik word vader voor de eerste keer is misschien wel een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit jouw leven!

De meeste tijdschriften, boeken en websites zijn gericht op vrouwen die al moeder zijn, of die zwanger willen worden. Voor vaders zijn er echter ook boeken, maar je moet wel even zoeken.lAlles voor je baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019