sale kleertjes header
Zwangerschap

Hoe reageren mannen op zwangerschap?

Benieuwd hoe mannen reageren op een zwangerschap? Tja dat is soms moeilijk te voorspellen, want het blijkt dat er diverse soorten reacties zijn en je weet niet altijd hoe dat bij jouw vent zal zijn. Natuurlijk reageren de meesten mannen blij op een zwangerschap, maar het gaat erom hoe ze zich gaan gedragen in de maanden na het grote nieuws. Betrokken? Afstandelijk? Te beschermend? Lees hier meer!

startersbox zwitsal banner

Wat gebeurt er bij mannen die hun eerste kind krijgen?

Laat ik beginnen met een heel leuk weetje over wat er bij mannen gebeurt als hun vrouw zwanger is. In ieder geval: bij de meeste mannen. Het schijnt namelijk dat niet alleen bij de vrouwen de hormoonbalans verandert, ook bij mannen! En deze verandering blijft vaak na de bevalling nog deels intact. Het verklaart mogelijk de gevoelens en de manieren waarop sommige mannen reageren op een zwangerschap.

 1. Andere hormonen bij mannen tijdens de zwangerschap

  Als hun vrouw of vriendin voor het eerst zwanger is, vindt er een verandering plaats in de hormoonhuishouding van de man en wel op twee manieren. Het prolactineniveau in het bloed stijgt en de testosteron in het bloed daalt.

  Prolactine is eigenlijk een vrouwelijk hormoon dat verantwoordelijk is voor het op gang brengen van de melkproductie. Bij mannen zorgt het er waarschijnlijk voor dat ze wat meer zorgzamer worden.

  Testosteron is een echt mannenhormoon dat onder andere zorgt voor de aanmaak van sperma, lichaamshaar en mannen kan aanzetten tot agressiever gedrag. Dat kunnen we natuurlijk niet gebruiken, dus heeft de natuur ervoor gezorgd dat dit hormoon iets wordt verlaagd. Misschien een verklaring waarom mannen anders kunnen reageren tijdens de zwangerschap.

  Ook na de zwangerschap blijft de testosteronspiegel lager dan voor de zwangerschap. Zo zijn mannen beter in staat te reageren op het huilen van de baby en krijgen ze iets meer geduld.
  Het verklaart ook waarom mijn, normaal stoere man, een hele andere vent is bij onze baby die in hoge tonen tegen haar praat met gekke stemmetjes terwijl hij haar kusjes geeft. Zo schattig. 😉

 2. Lees ook: Waarom worden mannen niet wakker van een huilende baby?

  davitamon mamavitaal banner
 3. Hormonen en gewicht na de zwangerschap

  Na de zwangerschap veranderen de hormonen van de man nog een beetje meer. En je zal waarschijnlijk ook zien dat mannen heel anders zijn. Ook mannen die niet heel positief konden reageren op de zwangerschap, veranderen als een blad aan de boom als ze eenmaal hun kind zien. Dat komt door de hormonen dopamine en oxytocine die ervoor zorgen dat je vent op slag verliefd wordt op die kleine.

  En dan nog niets, het schijnt dat mannen die voor de eerste keer vader worden gemiddeld twee kilo aankomen. Sommige al tijdens de zwangerschap omdat ze ‘meezwangeren’. Het schijnt dat deze extra kilo’s een doel hebben: de man heeft zo een kleine reserve voor na de geboorte wanneer hij veel met de baby moet rondsjouwen en voor jou moet zorgen.

  Maar sommige vaders komen ook aan na de geboorte, simpelweg omdat ze alle hapjes die de baby niet op kan, zelf maar opeten. Zij eten na de bevalling dus voor twee.

Lees ook: Tips voor mannen om de zwangerschap door te komen!

Wat gebeurt met gevoelens mannen eerste kind krijgen

4 Manieren hoe mannen kunnen reageren op een zwangerschap!

De natuur doet er dus zijn uiterste best voor om ervoor te zorgen dat mannen zo goed mogelijk reageren op de zwangerschap, maar dan nog vult iedere vent dat op zijn eigen manier in. Grofweg zijn er een paar bekende manieren waarop mannen reageren op een zwangerschap:

 1. Ze veranderen juist niet

  Leuk al die hormonen die veranderen, maar misschien merk je daar helemaal niets van. Je vent doet gewoon precies hetzelfde als dat hij altijd deed, alleen is dat nu voor jou heel irritant. Hij gaat bijvoorbeeld net iets te vaak naar de kroeg (wat voor jou dus heel saai is momenteel) en je droom dat hij je lekker zou verwennen komt al helemaal niet uit.

  Tja, sommige mannen reageren niet echt op de zwangerschap. Dat komt simpelweg omdat ze er nog niet zoveel bij voelen. Ze voelen zich nog geen vader en hebben geen idee hoe dit voor jou is. Maar wacht maar totdat die baby er is, dan verandert hij heus wel.

 2. Hij adoreert je

  Sommige vaders reageren heel positief (in ieder geval: dat denk je in het begin) op de zwangerschap en liggen constant aan je voeten. Hij vindt je bijvoorbeeld woest aantrekkelijk met je mooie zwangere buik (wat staat voor vruchtbaarheid, vinden ze opwindend), je glanzende haardos en volle borsten. Waarschijnlijk kan hij geen genoeg krijgen van je zwangere lichaam! Heel vleiend, maar vent: soms even wat afstand?

 3. Lees ook: Waarom mannen zwangere vrouwen aantrekkelijk vinden!

  banner erotiek
 4. Hij vindt het eng

  Sommige mannen vinden het maar eng en raar die zwangerschap. Ook jouw groeiende buik vinden ze maar een beetje gek en ze zijn constant bang dat ze je pijn doen. Deze mannen willen juist geen seks met je.

 5. Hij wordt heel beschermend

  Veel mannen zijn heel beschermend naar hun partner die zwanger is. Bij alles wat opgetild moet worden, komt hij al aanrennen om het uit je handen te ritsen ‘veel te zwaar voor jou.’ De woorden ‘doe je voorzichtig’ zal je op een gegeven moment niet meer willen horen en je hebt het gevoel dat je geen partner meer hebt, maar een soort van bodyguard die constant om je heen rent.

  Bijkomend nadeel is dat je bodyguard vaak ook niet zo happig is op seks, want dat is misschien niet goed voor jou of de baby (dat is het wel, zeg dat maar tegen hem). Ook kan het zijn dat hij geen seks wilt omdat hij je op een voetstuk heeft geplaatst en je ziet als de vrouw die moeder wordt van zijn kind, niet als lustobject.

Lees ook: Tips hoe je de vader kan betrekken bij de zwangerschap!

kleertjes sale 70

Wat als je man afstandelijk is tijdens de zwangerschap?

Er zijn ook mannen die vervelend reageren op de zwangerschap. Niet meteen, maar gaandeweg. Deze mannen vertonen afstandelijk gedrag en zonderen zich vaak af. Het schijnt dat dit gedrag heel natuurlijk is voor mannen die voor de eerste keer vader worden.

Ze worden onzeker over het toekomstige vaderschap. Kan hij dat wel aan, wordt hij een goede vader, hoe gaat het leven er straks uitzien? Al deze onzekere gevoelens moet hij voor zichzelf op een rijtje zetten en dat doen heel veel mannen in stilte. Hij wil jou daar niet mee lastig vallen, want hij moet jou beschermen, niet opzadelen met zijn problemen. Daarom neemt hij afstand. Meestal trekt dat later helemaal bij.

Het couvadesyndroom

Van afstandelijke vaders naar vaders die juist té betrokken zijn. Dat zijn de mannen die wel heel erg meelevend reageren op de zwangerschap, sterker nog: ze zwangeren mee. Dit heet het couvadesyndroom.

Meer specifieker houdt het in dat vaders zo meeleven dat ze één of meer zwangerschapssymptomen gaan vertonen. Bijvoorbeeld moeheid, misselijkheid, rugpijn en de meeste komen een paar kilo aan.
Het lijkt fijn, deze meelevende reactie van mannen op de zwangerschap, maar geloof me: daar zit je echt niet op te wachten. Eén zwangere vrouw in huis tegelijk please!

Ik ben heel benieuwd hoe jullie mannen reageren op de zwangerschap!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019