“waterwipes
Zwangerschap

Jongen of meisje, had jij een voorkeur?

Het is misschien één van de meest spannende dingen tijdens je zwangerschap: erachter komen wat het geslacht van je baby is. Mijn man en ik waren zo benieuwd, dat we er speciaal een echo voor hebben laten maken bij de 16 weken. Eigenlijk maakt het niet uit wanneer de onthulling van het geslacht is. Het blijft spannend en stiekem, heel stiekem heb je misschien wel een ietsiepietsie voorkeur voor het geslacht. Had jij een voorkeur voor een jongen of meisje?

startersbox zwitsal banner

Voorkeur jongen of meisje

Ik ga heel, heel eerlijk zijn. Ik had zelf niet echt een voorkeur voor het geslacht. Soms dacht ik dat ik liever een meisje wilde (maar dat was eigenlijk meer omdat ik onze meisjesnaam zo leuk vind) en soms vond ik mezelf toch echt een jongensmoeder. Ik wist het gewoon echt niet.

Mijn zus was hier stelliger in: moeders willen bijna altijd meisjes en mannen willen een jongen. Nu weet ik niet of dat daadwerkelijk zo zwart-wit is, maar misschien had ze ergens wel gelijk. Bij mijn man was het in ieder geval wel van toepassing. Die had een hele, hele, hele kleine voorkeur voor een jongen.
Ik wist dat mijn man deze hele, hele, hele kleine voorkeur voor een zoontje had. Daarom hoopte ik ergens, tijdens de geslachtsbepaling echo, dat hij niet teleurgesteld werd. Toen de verloskundige vertelde dat het een meisje was, keek ik een beetje gespannen naar mijn man. Maar ik zag geen teleurstelling op zijn gezicht. Ik zag hem stralen van geluk. Hij kneep trots in mijn hand. ‘We krijgen een dochter!’

Ik was en ben blij dat mijn man zijn kleine meisje helemaal heeft omarmt en als een bezetene in de weer is om voor haar de mooiste babykamer te maken die je maar kunt bedenken. Hij kan niet wachten en zijn hele, hele kleine voorkeur voor een zoon, is op slag verdwenen.

Lees de ervaring van een moeder over haar teleurstelling in het geslacht van de baby!

Voorkeur vader voor jongen of meisje

Waarom hebben we een voorkeur?

Doorgaans willen vaders met hun zoontjes gaan klussen of naar auto´s kijken en willen moeders met hun dochtertje shoppen en lekker tutten. Waarom? Omdat we onszelf het meeste kunnen identificeren met ons eigen geslacht. We weten een beetje wat ze gaan doormaken in de ontwikkeling en kunnen elkaar gewoon ietsjes beter begrijpen.

Maar hoe je het ook went of keert: je hebt het niet voor het zeggen of je een jongen of meisje krijgt. Wat misschien helpt, is het besef dat beide geslachten voor- en nadelen hebben. En ik heb deze even op een rijtje gezet. Want ook al heb je misschien een lichte voorkeur, ben alsjeblieft niet teveel teleurgesteld als je voorkeur niet uitkomt. Want gezondheid is echt het belangrijkste!

prenatal extra korting banner

Wat zijn de voordelen van een jongen of meisje?

Voordelen als je een zoon krijgt

Onderstaande voordelen, zijn algemene voordelen!

 1. Moeders worden op handen gedragen door hun zoon!
 2. Minder drama: jongens vergeten vaak al snel waarom ze zo boos waren. Na 5 minuten is het weer allemaal goed, dat gaat bij meisjes doorgaans wat langzamer.
 3. Lekker veel leven in huis: als je zoontje thuis is, dan zal je dat weten (of horen). Jongens brengen lekker veel leven in de brouwerij. Ze stoeien, springen of doen lekker gek. Het is nooit saai.
 4. Makkelijk kleding uitzoeken: een zoontje aankleden is op zich best makkelijk: broek en shirtje of trui en je bent klaar. Ook heb je minder keuzestress omdat de keuze voor jongenskleding gewoon minder groot is.
 5. Geen strijd met aankleden: je zoontje vindt doorgaan alles prima om aan te hebben.
 6. Veel in beweging: zoontjes willen rennen en veel bewegen. Vervelend? Nee joh, zie het maar zo: dan beweeg je zelf ook lekker veel!
 7. Goede eter: misschien niet meteen, maar op den duur is bijna elke jongen een goede eter die alles wat zijn mammie maakt, met liefde naar binnen werkt.
 8. Stoere dingen met papa doen: het is super aandoenlijk om je zoontje met papa allemaal stoere dingen te zien doen. Zoals stoeien, voetbal kijken of urenlang met de lego spelen. Heb jij even rust!
 9. Je maakt je iets minder zorgen: vooral als je zoontje wat ouder is, laat je hem eerder vrij dan wanneer je een dochter hebt.

jongen of meisje voordelen van een meisje

Voordelen als je een dochter krijgt

 1. Het is rustiger: jongens zijn doorgaans drukker dan meisjes en breken de tent eerder af. Meisjes gaan liever boven met de poppen spelen en hoor je amper.
 2. Hulpje in het huishouden: dochters kopiëren hun moeder maar al te graag en zo heb je al snel een klein hulpje in het huishouden!
 3. Weinig vechten: jongens vechten en stoeien meer of heftiger dan meisjes.
 4. Minder vaak nieuwe kleding nodig: meisjes kunnen hun kleertjes eerder heel houden en misschien zelfs ook schoner, dan jongens.
 5. Heerlijk shoppen: de keuze in meisjeskleding is vele malen groter dan bij jongens. Dit betekent dat je heerlijk kunt shoppen en de keuze hebt in schattige kleertjes, maar ook stoere kleding voor je kleine meid.
 6. Papa’s kleine meid: dochters hebben vaak de neiging om naar hun vaders te trekken. Dat is voor paps natuurlijk geweldig. En hoe schattig is het wel niet om je dochtertje samen met papa te zien?
 7. Zwanger en trouwen: het leuke van een dochter is dat ze later (als het goed is) ook ooit zwanger gaat worden en gaat trouwen. Dat is voor een moeder ontzettend bijzonder.
 8. Meisjes zijn zelfstandiger en kunnen zich beter concentreren, ook op school.
 9. Meisjes zijn meestal wat socialer dan jongens en zullen meer tijd willen doorbrengen met hun moeder of vader. Ook op latere leeftijd komen dochters vaak meer op bezoek dan jongens.

Een leuk boekje om in huis te hebben tijdens de zwangerschap is : Baby op komst – voorspellingsboek. Wie van jouw vrienden en familie raadt de juiste geboortedatum, geslacht, lengte en gewicht van jullie baby?
baby op komst voorspellingsboek
Dan kunnen ze achteraf ook niet gaan beweren dat ze zeker wisten dat het een jongen of meisje zou gaan worden 😉davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019