luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Mag je in bad als je zwanger bent?

In bad gaan, veel vrouwen houden ervan. Heerlijk ontspannen in het warme water. Even nergens aan denken, of juist een boek lezen of een serie kijken. Helemaal fijn als je zwanger bent. Maar hoe zit het eigenlijk, mag je in bad als je zwanger bent?

hema rompers

Waarom wel in bad gaan als je zwanger bent?

In bad gaan kan een hele ontspannen werking op je hebben. En het kan heel goed helpen als je last hebt van pijnlijke spieren of je rug. Ook ben je in water gewichtsloos, waardoor je gewrichten jouw gewicht niet voelen. En de warmte werkt ook nog eens pijnstillend. Het is dan ook niet verrassend dat zwemmen heel goed voor je is als je zwanger bent. En veel vrouwen kiezen voor een bad bevalling, mede door de pijnstillende en ontspannende werking van het warme water.




Waarom niet in bad gaan als je zwanger bent?

Te lang in een heel heet bad zitten, is niet zo goed voor je. Het heeft bepaalde effecten op je lichaam. Zo stijgt je lichaamstemperatuur door het hete water en dat kan nadelen hebben voor de baby. Ga daarom nooit langer dan 20 minuten in badwater van 40 graden zitten en let er heel goed op dat je lichaamstemperatuur niet verder stijgt dan 39 graden.

Wordt je lichaamstemperatuur hoger? Dan heeft dit hetzelfde effect als koorts. En dit kan (vooral in het eerste trimester) schadelijk zijn voor je baby. Het kan de kans op een miskraam verhogen, maar ook zorgen voor afwijkingen aan het hartje en zenuwstelsel van je kindje.
Ook kan door lang in een warm bad zitten je bloeddruk dalen. En dit kan invloed hebben op de bloedtoevoer van je baby en stress bij je kindje veroorzaken. Verder kan je duizelig en slap worden of zelfs flauwvallen.

In bad gaan in het eerste trimester

Ga niet in een heel heet bad zitten, maar kies voor lauwwarm of warm water. Wordt het bad te koud? Doe er dan wat warm water bij, maar laat de temperatuur niet hoger worden dan 39 graden.

Badderen in het tweede trimester

Deze periode kan je in principe zo vaak in bad als je wilt. Heb je een vaginale infectie? Ga dan wat minder vaak en vooral minder lang in bad. Heb je last van kramp in je benen? Doe dan liever een klein laagje water, in plaats van in een vol bad te gaan zitten.

prenatal extra korting banner

In bad gaan tijdens het derde trimester van je zwangerschap

Let in het derde trimester vooral heel goed op je lichaam. Blijf nog steeds niet te lang in een heet bad zitten. Maar let er vooral goed op of je niet misselijk of duizelig wordt.

Ook als je opvallend minder zweet is dat het moment om uit bad te gaan. Zijn je vliezen gebroken? Ga dan niet meer in een gewoon bad. Met gebroken vliezen heb je namelijk een open verbinding naar je baby en daardoor dus meer kans op infecties.

Tips voor als je in bad gaat tijdens de zwangerschap

  1. Luister naar je lichaam

    Voel je je raar of niet lekker? Ga dan uit bad.

  2. Vraag hulp

    Zorg dat je niet alleen thuis bent als je in bad gaat. En vraag hulp bij het in en uit bad gaan. Stel dat je ineens niet lekker bent, dan wil je niet alleen zijn. En je wilt ook niet het risico lopen dat je uitglijdt en valt.

  3. Magnesiumzout toevoegen aan het water

    Dit kan je doen om de concentratie van zout binnen en buiten je lijf gelijk te maken.

  4. Natuurlijke bad producten gebruiken

    Water droogt je huid uit. En tijdens je zwangerschap kan je sowieso vaker last hebben van een droge huid. Gebruik natuurlijke badproducten en smeer je na het badderen in met een hydraterende crème.

Op de vraag mag je in bad als je zwanger bent? Is het antwoord dus ja, maar je moet wel opletten. In bad gaan kan dus prima als je zwanger bent. Het kan een hele fijne ontspannende en pijnstillende werking hebben. Zolang je maar niet te gek doet, te lang en in te heet water gaan zitten. En luister naar je lichaam en je gevoel. Dat is het belangrijkste.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019