“waterwipes
Zwangerschap

Video van een baby in stuitligging draaien

Als de baby tijdens de zwangerschap in een stuitligging draait, dan komt er een moment waarop de verloskundige of de gynaecoloog gaat voorstellen om de baby te gaan draaien. Een baby in stuitligging draaien wordt alleen gedaan als jij dit zelf ook wilt. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een keizersnede maar ook daar moet je niet te licht over denken want ook een keizersnede heeft nadelen. Heb je je wel eens afgevraagd hoe een baby in stuitligging draaien eruit ziet? Bekijk dan de onderstaande close-up video.

hema rompers

Video van een baby in stuitligging draaien

Een kwart van alle baby’s ligt nog in stuitligging rond de dertigste week van de zwangerschap. Dit is niet iets waar je ongerust over hoeft te zijn want tot 36 weken zwangerschap draaien baby’s nog uit zichzelf naar een hoofdligging. Toch komt het voor dat je baby niet uit zichzelf gaat draaien en dan kan het uitwendig draaien (uitwendige versie) een oplossing zijn. Het uitwendig draaien van een baby in stuitligging blijft iets heel bijzonders om te zien. Toch?
Lees ook: Tips hoe je de baby zelf kan laten draaien in de buik?

cheezzbaby banner

Voorwaarden voor een baby in stuitligging draaien

Je zou misschien denken dat een van de voorwaarden voor het draaien van de baby de grootte van het kindje is, maar dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn echter wel andere voorwaarden die gecontroleerd moeten worden voordat wordt besloten om een baby in stuitligging te draaien. Daarom wordt altijd eerst een echo gemaakt om de volgende dingen te controleren:

  • Er wordt uitgesloten dat er geen aangeboren afwijkingen zijn zoals een waterhoofd bij de baby of een open ruggetje.
  • Als de baby met het hoofdje achterover ligt, wordt de baby ook niet gedraaid.
  • Een andere reden om de baby niet te draaien is als de placenta voor de uitgang ligt, ook wel previa genoemd. Dan is een keizersnede nodig omdat een natuurlijke bevalling niet kan.
  • Bij te weinig vruchtwater wordt ook besloten om de baby niet te draaien

baby in stuitligging draaien
De bovenstaande redenen om een stuitligging niet te gaan draaien komen gelukkig nooit zo vaak voor. Ligt je baby nog steeds in stuitligging aan het eind van de zwangerschap dan is dat meestal gewoon pech.

Om het draaien van de baby te vergemakkelijken zouden weeënremmers gebruikt kunnen worden. Hierdoor wordt de buik niet gelijk hard zodra deze wordt aangeraakt. Weeënremmers zorgen ervoor dat de baarmoeder soepel blijft en meer ontspannen.

Wil je nog een bijzondere video zien? Bekijk dan deze video van een baby die in vruchtzak wordt geboren!nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019