sale kleertjes header
Zwangerschap

Hoe kan je de baby zelf laten draaien in de buik?

Als jouw baby in een stuit ligt, kan je proberen om de baby te laten draaien in de buik. Dit voorkomt dat de verloskundige een versie bij je gaat doen om je kindje te draaien. Er zijn een heleboel manieren en tips om de baby te stimuleren om zelf te draaien in jouw buik. Niet geschoten is altijd mis, toch?

beste babyfoon bol.com

8 Manieren: Hoe kan je de baby zelf laten draaien in de buik?

 1. Door beweging

  Bewegen is gewoon heel belangrijk tijdens de zwangerschap, voor je eigen gezondheid en voor die van je kindje. Maar beweging kan ook helpen om de baby te laten draaien in de buik.

  Namelijk door deze oefening te doen bijvoorbeeld: zet je handen en voeten op de grond met je billen omhoog. Zo sta je in een soort driehoek, doe deze oefening ongeveer 30 seconden, meerdere keren per dag. Je kunt ook op handen en voeten gaan zitten en rustig je bekken heen en weer bewegen.

 2. Geluiden

  Je kunt proberen de baby te ‘lokken’ met geluiden. Zet een koptelefoon tegen je buik om je kindje die kant op te lokken, zo kan hij gaan draaien. Dit kan ook met een zwangerschapsketting met een geluidje. Draag je zo’n ketting? Draag hem dan zo laag mogelijk.
 3. Houding

  Let op je eigen houding. Jouw houding zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt in je bekken, waardoor de baby dus meer ruimte heeft om te draaien. Ga niet onderuit hangen op de bank, maar zit liever in de kleermakerszit. Ga eens op een fitnessbal zitten zoals deze birthbal in plaats van op een stoel. Draag geen hakken maar platte schoenen, dit heeft invloed op de stand van je bekken.

 4. Moxa therapie

  Als je heel nuchter bent, zal je dit misschien een hele zweverige tip vinden. Bij Moxa therapie gaat de therapeut met een soort ‘sigaar’ langs je kleine teen. Dit zou de baby stimuleren om zelf te gaan draaien in de buik. Moxa sticks kan je ook zelf op het internet te bestellen. Je hoeft dus niet per se naar een therapeut te gaan, maar je kunt dit ook met behulp van een filmpje thuis zelf proberen.

 5. davitamon mamavitaal banner
 6. Spinning Babies

  Een Amerikaanse verloskundige (Gail Tully) ontwikkelde de methode Spinning Babies samen met chiropractors. Deze methode kan je helpen om de baby te laten draaien in je buik. Je doet oefeningen voor meer balans in je bekken en ruimte in je buik. Ruimte voor de baby om te draaien dus.

 7. Temperatuurverschillen

  Je kunt de baby proberen te laten ‘schrikken’ door warme of juist koude kompressen op je buik te leggen. Hierdoor kan je kindje ook gaan draaien.

 8. Voet reflex massage

  Door bepaalde zones in je voet te laten stimuleren zou jouw baby kunnen gaan draaien. Je kunt dit beter niet zelf proberen maar door een echte therapeut laten doen. Als je het zelf doet kan je ook de verkeerde zones stimuleren, waardoor je bijvoorbeeld de bevalling opwekt.

 9. Zwemmen

  Zwemmen tijdens de zwangerschap is sowieso fijn om te doen. Je bent gewichtsloos en daardoor heb je minder last van allerlei kwaaltjes, spieren en bijvoorbeeld je gewrichten of je bekken. Maar die gewichtloosheid kan je kindje ook stimuleren om te draaien in de buik.

Heb jij ervaring met een baby in stuitligging die te eigenwijs was om te draaien? Heb jij zelf thuis geprobeerd om de baby te laten draaien in de buik? Of ben je op dit moment zwanger en ligt jouw baby in stuit? Hopelijk heb je iets aan alle tips en is een versie van de verloskundige niet nodig. Kijk ook eens deze video van het draaien van de baby.

Lees ook: Een band opbouwen met de baby in jouw buik! Hoe doe je dat?blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019