“babydeals
Zwangerschap

Wat je wilt weten over zwangerschapszwemmen!

Als je zwanger bent is het goed om te blijven bewegen. Er zijn vrouwen die fanatiek blijven hardlopen tot ze echt niet meer kunnen. Maar een sport die je echt lang kunt doen als je zwanger bent is zwangerschapszwemmen. Wat is dit precies en wat zijn de voordelen ervan? Je leest het hier.

banner moederfiets fietsvoordeel

Wat is zwangerschapszwemmen?

Op zich zal je er wel een beeld bij hebben. Zwemmen terwijl je zwanger bent, in een groepje met allemaal andere zwangeren. De een vindt het heerlijk, de ander vindt het zo suf klinken dat ze er niet eens aan wil beginnen. Maar wat doe je nou eigenlijk tijdens zo’n les zwangerschapszwemmen?
Tijdens de lessen wordt een groot deel van de tijd besteed aan het op peil houden van de conditie. Maar ook worden er spierversterkende oefeningen gedaan. Oefeningen waarbij speciaal aan de gewrichten wordt gedacht die het tijdens je zwangerschap zwaar hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je bekken. Deze oefeningen worden afgewisseld met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen, die je eventueel bij de bevalling kunt gebruiken. Meestal duurt een les zo’n drie kwartier tot een uur.

Waarom is zwangerschapszwemmen goed voor je?

Het fijne aan zwemmen is dat je gewichtsloos bent in het water. Je hebt dus even geen last van die zware buik en kunt je vrij bewegen zonder dat de zwaartekracht het je moeilijk maakt. Dit werkt erg ontspannend voor je rug, schouders, bekken en knieën. Tijdens zwangerschapszwemmen is het water in het zwembad meestal extra warm. Wat voor nog meer rust en ontspanning zorgt.
Het voordeel van zwemmen is dat je het tot ver in je zwangerschap kunt blijven doen.

Vergeet dan voor het gemak even dat je je moet afdrogen en omkleden, dat is het enige vermoeiende aan zwangerschapszwemmen.

prenatal banner weekaanbiedingen

Wat ook leuk is is dat je in contact komt met andere zwangere vrouwen. Zo kan je ervaringen uitdelen en nieuwe vriendinnen maken, wat tijdens een zwangerschap erg fijn kan zijn. Vrouwen die tijdens de zwangerschap blijven sporten (en dus ook zwemmen) herstellen meestal sneller na de bevalling.

Wanneer mag je niet meedoen met zwangerschapszwemmen?

De meeste zwangere vrouwen kunnen dus tot ver in de zwangerschap door zwemmen. Iets wat met de meeste andere sporten niet lukt. Blessures liggen gauw op de loer, zeker met een zwanger lichaam.

Toch is zwemmen niet altijd mogelijk. Als je vliezen gebroken zijn, of als je vaginaal bloedverlies hebt kan je beter niet het zwembad in gaan. Je hebt namelijk meer kans op infecties omdat de baby niet meer beschermd wordt. Er bestaat een kans dat het zwembadwater in je baarmoeder terecht komt.

Zwemmen na de zwangerschap

Ook na de bevalling is zwemmen een goede manier om weer fit te worden. Zorg er wel voor dat je in ieder geval wacht met zwemmen tot je niet meer vloeit. Als dat over is mag je na een natuurlijke bevalling na 6 weken weer beginnen. Heb je een keizersnede gehad? Wacht dan 8 weken tot je het zwembad weer in duikt. Lees hier wanneer je weer in bad mag na de bevalling.

Als je baby drie maanden is mag je gaan babyzwemmen. Een erg leuke manier om je kindje watervrij te maken. Je versterkt door samen te zwemmen de band met je kindje. Ook kom je in contact met andere moeders en is het een hele goede voorbereiding op zwemles.

Tips voor als je wilt gaan zwangerschapszwemmen

  1. Eet en drink

    Neem een uur van tevoren nog iets voedzaam te eten, zo heb je genoeg brandstof en minder kans om misselijk te worden. Neem een fles water mee om wat te kunnen drinken, in het zwembad is het warm. Waarschijnlijk heb je al dorst tegen de tijd dat je omgekleed bent.

  2. Kleed je makkelijk

    Het omkleden gaat nu eenmaal steeds minder makkelijk naarmate die buik dikker wordt. Zeker na het zwemmen, als je half klam bent is het geen pretje om je in je jurkje met maillot te moeten wurmen. Zorg voor comfortabele kleding en gemakkelijke schoenen.

  3. Slippers

    Ben je bang dat je uitglijdt op de natte zwembadvloer? Neem badslippers mee.

Dus wil jij tijdens je zwangerschap graag in beweging blijven? Doe dan eens mee aan een les zwangerschapszwemmen. Fijn voor je lijf, een goede voorbereiding op de bevalling en misschien houd je er nog wel wat leuke vriendinnen aan over ook.blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!