sale kleertjes header
Baby

Wat heb je nodig als je voor het eerst gaat zwemmen met de baby?

Voor veel toekomstige ouders staat dit op hun to-do lijstje; babyzwemmen! Het is ook hartstikke leuk, je bent even echt met je kindje bezig en bent niet afgeleid door bijvoorbeeld je telefoon of andere prikkels. Gewoon alleen jij, jouw baby en het warme water. Maar het kan ook best veel gedoe zijn, zeker de eerste paar keer. Wat moet je meenemen en heb je allemaal nodig als je voor het eerst gaat zwemmen met de baby? Ik geef je wat tips!

beste babyfoon bol.com

Wanneer mag je voor het eerst gaan zwemmen met de baby?

Er wordt geadviseerd om te wachten met de eerste keer gaan zwemmen met de baby tot jouw baby de eerste vaccinaties heeft gehad. Sowieso moet de baby zichzelf goed op temperatuur kunnen houden. Minstens twee maanden wachten dus, liever drie.

Als je kindje prematuur of randprematuur was bij de geboorte, is het belangrijk dat je die tijd er bij op telt. Mijn dochter was ruim vier weken te vroeg, dus ik heb met zwemmen gewacht tot ze 16 weken oud was.
Want ook bij mij stond zwemmen met de baby op mijn wensenlijstje. Het leek me geweldig en ik dacht dat als ik vanaf jongs af aan met onze baby zou gaan zwemmen, dat ze straks een voorsprong zou hebben met de zwemles. Zo gezegd zo gedaan.




Wat is babyzwemmen?

Je kunt natuurlijk ‘gewoon’ gaan zwemmen. Lekker naar een leuk zwembad en een beetje dobberen met je baby. Let er dan van tevoren wel goed op of er een warm bad is want voor een kleine baby is het water al snel te koud. De temperatuur moet eigenlijk minstens 31 graden zijn.
Grotere zwembaden hebben vaak verschillende baden, een peuterbad, een wedstrijdbad en een recreatiebad. De recreatiebaden zijn meestal lekker warm, en uitermate geschikt om met je baby in te zwemmen.

Ook bieden veel zwembaden speciaal babyzwemmen, of ‘ouder en kind’ zwemmen aan. Dit is een zwemles speciaal ontwikkeld voor baby’s. Onder begeleiding van een zwemleraar ga je het water in met je kleintje. Je leert goed hoe je ze vast kunt houden, en doet leuke oefeningen. Van liedjes zingen, tot kleine stukjes onder water ‘zwemmen’.

Dit alles in je eigen tempo. Vind je iets eng? Dan doe je het niet. Merk je dat je kindje overprikkeld is? Dan houd je het gewoon wat eerder voor gezien. De meeste baby zwemlessen duren een half uurtje. Zeker in het begin zal je merken dat dit lang genoeg is. Je kind wordt moe van alle prikkels, van de rare geluiden.

Bij Yinthe ben ik de eerste lessen echt eerder gestopt omdat ze alles aan elkaar huilde. Zo moe was ze. Zodra ze aangekleed en wel in de maxi cosi lag was het weer prima maar de eerste 20 minuten vond ze het heerlijk. Maar klaar is klaar.
zwemmen met de baby

Zwemmen met een baby: tips voor een praktische aanpak

Informeer van tevoren even bij het zwembad wat de ‘regels’ zijn. Vaak mag je de kinderwagen meenemen tot aan de rand van het bad. Dit is een voordeel, want in het zwembad zelf is het vaak lekker warm, en in de kleedkamers wil het nog wel eens fris zijn.

Bij ‘ons’ zwembad staan commodes en liggen aankleedkussens die je mag gebruiken. Toen Yinthe nog klein was kleedde ik mezelf altijd om in de kleedkamer en liet ik haar lekker in de maxi cosi zitten. Haar jas deed ik vaak al wel uit, of ik deed expres geen jas aan, maar een dekentje over haar heen, is nog gemakkelijker.
Als ik zwem-klaar was rolde ik haar mee naar het zwembad en daar begon de grote omkleedsessie.

prenatal extra korting banner
  1. Kleertjes uit, luier uit

    Niet vies of nat? Lekker weer gebruiken als je naar huis gaat, scheelt er weer een op de berg luiers. Probeer de kleertjes zo neer te leggen dat je er na het zwemmen weer gemakkelijk bij kan en dat je niet de hele tas door hoeft te grabbelen met je natte handen.

  2. Dan de zwemluier aan en het zwempak

    Al is alleen een zwemluier ook prima hoor, dat moet je natuurlijk zelf weten. Leg de kleertjes dus bovenin de tas, en daar bovenop een grote hydrofiele doek en een badcape. Na het zwemmen kan je zo de badcape pakken en je kindje daarop leggen om de zwemluier weer uit te trekken.

  3. Heeft je kindje na het zwemmen nog puf?

    Dan kan je even samen onder de douche gaan staan om het chloor weg te spoelen. Droog je baby lekker af met de grote hydrofiele doek en smeer hem of haar lekker in met baby olie. Al was Yinthe vaak zo huilerig en moe dat ik dat gedeelte over sloeg, hoe sneller ze in de maxi cosi zat hoe beter.

    Zelf ben je natuurlijk nog zeiknat en drupt het water van je af, want je wil eerst je baby aankleden. Neem wel even de tijd om je haren snel af te drogen (als je kindje lekker in de badcape op het aankleedkussen ligt). En wikkel een handdoek om anders blijf je lekken op je kindje!

  4. Hongerig kind na het zwemmen?

    Je kunt er ook voor kiezen om je kindje lekker in te pakken in een badcape en eerst te gaan voeden. Kan je daarna rustig aankleden. Grotere kindjes kan je even zoet houden met eens stukje fruit, een soepstengel of een koekje. Kindje klaar? Leg hem in de kinderwagen, of in de maxi cosi.
    Nu ben jij aan de beurt!

banner billendoekjes waterwipes

Checklist: wat heb je nodig als je gaat zwemmen met de baby?

  1. Zwemluiers (en een badpakje of zwembroekje. Dit is niet verplicht, een zwemluier wel. En neem er een extra mee, of twee).
  2. Een wikkeldoek (badcape) en hydrofiele doeken om mee af te drogen.
  3. Babyolie. Het huidje van je kindje droogt behoorlijk uit van het chloor.
  4. Fles, of voor grotere kindjes iets te eten of drinken.
  5. Speen. Als je kindje van een speentje houdt. Ideaal als ze hard huilen tijdens het afdrogen.

En, vergeet je eigen ondergoed niet! Ik doe vaak thuis mijn bikini al aan, en ben meer dan eens zonder ondergoed in mijn kleding naar huis gegaan omdat ik voor mijn dochter alles bij me had en voor mezelf de helft vergeten was. 😉
Lees ook deze tips over badmode na de bevalling!

Best wel wennen dat zwemmen met je baby!

Het is echt wel even wennen in het begin, en je zal jezelf af en toe afvragen waar je aan begonnen bent. Maar het wordt steeds makkelijker naarmate je meer routine krijgt. Yinthe is nu zo groot dat ze zelf haar bikini aan- en uittrekt. Dat ze samen met de andere kindjes onder de douche staat te keuvelen terwijl ik mezelf afdroog en aankleed. En het is echt leuk om te zien hoe je kindje zich ontwikkelt in het water.

Probeer het een paar keer, en laat je niet uit het veld slaan door wat je allemaal moet meenemen en nodig hebt als je gaat zwemmen met een baby.

Lees ook” Tips bij het kiezen welke soort luiers het beste is voor de baby!



aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019