Loulouka banner
Baby

Tips voor een veilige babykamer!

Met een baby op komst heb je een hoop te doen. Kleertjes kopen bijvoorbeeld, en wassen. Maar die kleertjes moeten in een kast, en die kast moet in een kamer. De babykamer! Een babykamer inrichten bestaat niet alleen uit een lief behangetje uitkiezen. Je wilt het beste van het beste voor je baby en dus ook een veilige babykamer. Ik geef je tips waar je op kunt letten bij het aankleden en veilig inrichten van de babykamer.

luierkorting op pampers banner

Luchtkwaliteit voor een veilige babykamer

Kleine kindjes hebben kleine longetjes. En met die kleine longetjes ademen ze veel vaker dan wij. Ze krijgen dus naar verhouding ook veel meer schadelijke stoffen binnen dan wijzelf. Wat natuurlijk niet goed is voor zijn kleine lichaampje. Wist je dat in Nederland meer dan 100.000 kinderen last hebben van astma? Waarschijnlijk komt dit omdat de lucht steeds minder schoon is.

Er zijn gelukkig dingen die je kunt doen voor zoveel mogelijk schone lucht in de babykamer. Bijvoorbeeld door een luchtreiniger als je kind astma heeft of te ventileren. Zorg ervoor dat het raam, of het ventilatierooster altijd een klein beetje open staat. Ook is het fijn om je baby een kamer aan de rustige kant van je huis te geven. Niet aan de kant van de weg, waar de meeste auto’s rijden en dus uitlaatgassen en stoffen door het raam naar binnen komen.

banner beste luchtreiniger babykamer

Als je daarnaast kiest voor een gladde vloer heb je minder last van huisstofmijt. Neem bijvoorbeeld marmoleum, dat is voor 97% natuurlijk en remt de groei van bacteriën. Marmoleum is namelijk bacteriostatisch en voorkomt daardoor dat bacteriën zich vermenigvuldigen.

Tips bij het veilig inrichten van de babykamer

Ook qua meubilair en indeling zijn er punten waar je op kunt letten voor een veilige babykamer.

 • Meubeltjes

  Heb je een babykamer bij een babywinkel gekocht? Dan mag je ervan uit gaan dat je producten veilig en goed zijn. Ben je meer van de vintage en tweedehands koopjes? Check dan goed of alles stevig is. Geen uitstekende spijkers, losse spijlen of splinters heeft.

 • Babybedje

  Het veilig opmaken van een babybedje is een vak apart. Denk ook aan het gebruik van een veilig matras en beddengoed van ademend materiaal zodat je kindje veilig kan slapen.

  Let er ook op dat het bedje op een veilige plaats staat. Niet voor een verwarming of buizen die warm worden. Maar ook niet bij koordjes van gordijnen of stopcontacten zonder bescherming. Dit geldt trouwens ook voor een box in je woonkamer zorg dat die veilig staat.

 • aerosleep babymatras veilig slapen
 • Zet meubels vast

  Schroef kasten en de commode vast aan de wand. Als je kindje groter wordt en zich gaan optrekken kan hij niet de hele kast over zichzelf heen krijgen. Kijk hier voor nog meer praktische tips voor de commode.

 • Verf

  Ga je het babykamertje verven? Kies dan het liefst voor een verf met natuurlijke pigmenten zoals kalk of gips. Deze bevat minder schadelijke dampen. Ga je meubels, zoals het bedje, verven? Kies dan voor acrylverf. Dit is veiliger en kindvriendelijk maar ook een fijn idee, aangezien je kindje best nog wel eens aan zijn bedje kan gaan knagen.

 • Beste babyfles difrax banner
 • Ventileren

  Voor de luchtkwaliteit is het dus heel goed om te ventileren. Maar dit is zeker tijdens en na het klussen heel belangrijk. Een week de verwarming aan en het raam open zorgt ervoor dat de meeste dampen het kamertje uit zijn na al het geklus. Ook uit nieuwe meubels en een matras komen veel dampen. Deze spullen hebben vaak lang in plastic gezeten. Mede hierom is het goed om in week 26 van de zwangerschap de babykamer klaar te hebben. Zo kan alles goed luchten en uitdampen voor de baby er is.

tips veilig inrichten babykamer

Andere tips voor een veilige babykamer inrichting

 • Schoonmaken

  Je zult je babykamer vaak schoonmaken. Kies het liefst voor een schoonmaakmiddel op natuurlijke basis. Dus zonder fosfaten, bleek, chloor en desinfecteermiddelen. Een dichte kast vangt veel minder stof dan een open kast. Hiermee maak je het jezelf dus al een stuk gemakkelijk in het schoonhouden van de babykamer.

 • Wassen

  Babykleertjes en beddengoed moet altijd gewassen worden voor de baby er is. Het liefst met wasmiddel wat geen parfum bevat. Ook wordt aangeraden om alle kleertjes in ieder geval een keer te strijken. Maar een knuffel wassen worden vaak vergeten. Terwijl dit echte stofvangers zijn en je geen idee hebt waar ze allemaal al geweest zijn. Daarom is het verstandig om ook knuffels regelmatig op hoge temperatuur uit te wassen. Kunnen ze hier niet tegen? Een dag in de vriezer (in een plastic zak) doet ook wonderen.

 • Indeling van de babykamer

  Zorg voor een logische indeling en dat je alles binnen handbereik hebt liggen zoals luiers en doekjes. Zet de kledingkast bijvoorbeeld naast de commode, zodat je niet weg hoeft te lopen als je kindje daar op ligt. Als ze eenmaal kunnen rollen doen ze dat ook als je even niet kijkt.

Er zijn dus heel veel manieren om een veilige babykamer te maken voor je baby. Om het helemaal af te maken kun je ook nog een babyfoon met camera plaatsen zodat je ten allen tijde kan zien wat je baby uitspookt. Een veilig idee toch?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!