sale kleertjes header
Bevalling

Tips hoe je je kan voorbereiden op de bevalling!

Bij de zwangerschap heb je waarschijnlijk wel een beeld wat je kan verwachten. Je buik groeit, je wordt dikker en uiteindelijk ga je bevallen. Dat bevallen kan best ‘een ding’ zijn. De ene vrouw kijkt er enorm tegenop en vindt het eng, de ander kijkt er juist naar uit. Hoe kan je je voorbereiden op de bevalling? Nou met onze tips voor een goede voorbereiding!

beste babyfoon bol.com

Hoe bereidt de baby en jouw lichaam zich voor op de bevalling?

Als klein eitje begint je baby zich te nestelen in je buik. Maar in negen maanden groeit dit eitje uit naar een echt mini mensje. Een mensje die toch meestal wel rond de 50 centimeter groot is, en een paar kilo weegt. Dit mini mensje moet zich een weg naar buiten banen uit jouw lichaam. En daarvoor zijn wat stappen nodig.

Om te beginnen zal je baby gaan indalen. Bij sommige zwangerschappen is dit al met 30 weken het geval. Maar het kan ook zijn dat je baby met 36 weken nog steeds niet ingedaald is. Als je baby lekker laag zit maakt dit de bevalling vaak wel gemakkelijker, omdat je het eerste stukje al gehad hebt.




Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat je banden en je gewrichten rondom je bekken weker worden. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat het hoofdje van je baby door het bekken past. Helaas kan dit zorgen voor bekkenpijn, maar meestal is dit over zodra de baby geboren is.

Tegen het eind van je zwangerschap zal je ook last gaan krijgen van voorweeën. Dit betekent nog niet dat de bevalling begonnen is. Voorweeën gaan vaak samen met het indalen van je baby.

monuta banner

Tips hoe je je kan voorbereiden op de bevalling

  1. Verzamel informatie

    Of dat nou door middel van boeken, een film of websites is. Toen ik zwanger was van Yinthe las ik alles wat los en vast zat. Maar dan ook echt alles. Een goede voorbereiding op de bevalling zijn goede boeken over zwangerschap, bevallingen en borstvoeding. Ik leerde ze zo ongeveer uit mijn hoofd.

  2. Bezoek een bijeenkomst

    Meestal worden er bij de verloskundige of in het ziekenhuis voorlichtingsavonden georganiseerd. Misschien is dat ook wel digitaal mogelijk. Op zo’n avond krijg je een (virtuele) rondleiding door bijvoorbeeld de verlos- en kraamsuites, en zie je de mogelijkheden op het gebied van bevallen. Er is misschien wel een bevalbad. Ook krijg je uitleg over pijnbestrijding.

  3. Regel de praktische dingen

    Kraamzorg, check? Babyuitzet, check? Naam, check? Vluchttas, staat klaar? Eventuele oppas voor oudere kinderen, check?

  4. Bevalplan

    Maak een bevalplan, als voorbereiding op de bevalling. Hierin schrijf je hoe jij de bevalling voor je ziet. Waar wil je bevallen? Kies je voor pijnbestrijding of juist niet? Misschien is in bad bevallen iets voor jou of heb je specifieke wensen wat betreft het uitkloppen van de navelstreng.

    Het kan zijn dat je de placenta wilt bewaren en andere specifieke wensen hebt. Houd wel in je achterhoofd dat een bevalling niet altijd volgens het boekje verloopt en er dus niet altijd iets te plannen valt. Jezelf tot in de puntjes voorbereiden op de bevalling kan dus zomaar anders lopen dan gedacht.

  5. Zorg voor rust

    Een bevalling is topsport. Rust dus waar mogelijk goed uit voor de bevalling begint. En ja, hoe rust je uit als je de halve nacht ligt te draaien met die buik in de weg? Misschien heb je al wel kinderen die voor gebroken nachten zorgen. Probeer dan overdag een uurtje te pakken, vraag of iemand de kinderen even vermaakt en ga een uurtje plat. Of plof op de bank met een filmpje aan.

  6. Zwangerschapscursus

    Wil je je graag in groepsverband voorbereiden op de bevalling? Zoek dan een zwangerschapscursus die bij je past. Zelf heb ik voor “Zwanger & Fit” gekozen, een samenstelling van zowel tips als lichamelijke oefeningen. Hier leer je ademhalingsoefeningen (die mij echt twee bevallingen door hebben geholpen) en doe je bekkenoefeningen. Ook bespreek je dingen als “wanneer mag je de verloskundige bellen” en loop je alle fases van de bevalling door.

    Er is ook een avond waarbij de partners mee mogen. Het leuke van de zwangerfit cursus vind ik vooral de contacten. Wij waren toen met 6 meiden, allemaal zwanger van onze eerste. Inmiddels zijn we vier jaar en bijna veertien kindjes verder en hebben we nog steeds contact. Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten cursussen.

  7. Vraag alles wat je weten wilt!

    Vraag alles wat je wilt weten. En dan ook echt alles! Ook als jij denkt dat het raar is, of een domme vraag. Blijf er niet mee rondlopen. Je verloskundige is wel wat gewend, kijkt nergens raar van op en is er om je te helpen.

  8. Weet wanneer je de verloskundige ‘mag’ bellen

    Hang bijvoorbeeld een briefje op de koelkast met een lijstje. Vergeet niet dat een verloskundige altijd bereikbaar is, dus als je twijfelt of je mag bellen, bel dan gewoon. Ook al is het misschien nog te vroeg. Beter te vroeg dan te laat.

Het is en blijft spannend, en je voorbereiden op de bevalling kan lastig zijn. Zeker omdat je niet weet wat je kan verwachten of het nu je eerste, tweede of zesde bevalling is.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019