Je zal het nog vaak horen: “Tja, ze huilen nou eenmaal”. Een enorme dooddoener op het gebied van baby’s. Zeker als je een baby hebt die bovengemiddeld veel huilt. Of gewoon, wanneer je net moeder geworden bent en even niet meer weet hoe je dat kleintje stil kunt krijgen. Soms worden ze ook gewoon even niet stil, dat hoort er bij. Maar er zijn tips, heel veel tips. Hoe kan je een baby kalmeren als hij ontroostbaar lijkt?
Waarom moet een baby gekalmeerd worden?
Een baby krijgen is een hele verandering, je leven staat op zijn kop en alles draait ineens om dat kleine mensje waar je voor moet zorgen. Je moet een nieuw ritme zien te vinden waarin alles bij elkaar past. Maar wat denk je van je baby zelf? Maanden zat hij veilig in je buik, deinend in het warme vruchtwater met jouw hartslag als achtergrond muziek.
En ineens, na een heftige bevalling, is je kindje hier. In de grote wereld. Die voelt koud aan, is lawaaierig. Niet meer veilig in mama’s buik. Geen wonder waarom een baby huilt. Een andere manier om zich te uitten hebben ze simpelweg nog niet. “Hey mama, ik vind het best eng alleen in mijn slaapkamer, kom je even knuffelen?” Nee, het enige wat je hoort is gehuil.
En dit kan dus van alles betekenen. Een schone luier? Honger? Krampjes? Is het te koud, of toch te warm? Zeker in de eerste periode is het belangrijk dat je baby gekalmeerd wordt. Het is goed dat hij of zij geborgenheid voelt, simpelweg weet dat je er bent. Als je kindje wat groter wordt en je de huiltjes van de baby begint te herkennen kun je ervoor kiezen om je kindje soms even te laten huilen.
Toen Yinthe groter werd huilde ze zichzelf in slaap, altijd. Duurde maar 10 minuten, en in het begin vond ik het vreselijk, maar toen ik eenmaal door had dat ze het nodig had om in slaap te vallen was het prima.
Voel je dat je even niet meer weet wat je moet doen, en dat je misschien zelfs boos of wanhopig word? Loop dan even weg en kom tot rust. Ga nooit uit een wanhoopspoging schudden met je baby, hoe moeilijk het soms ook is.
Lees ook: Alles over het KISS Syndrome bij baby’s. Als je baby ontroostbaar lijkt.
Hoe kan je een baby kalmeren?
Iedere baby is natuurlijk anders, en ieder kindje heeft andere behoeftes. Maar er zijn een aantal tips die je kan gebruiken om te kijken of je kindje hier rustig van wordt.
-
Draag je baby
Vaak wil je kindje gewoon bij je zijn. Voelt het zich alleen in de box, kinderwagen of wieg. Een draagdoek kan uitkomst bieden. Je kindje ligt lekker warm tegen je aan en kan je hartslag horen, hierdoor wordt hij of zij vaak al rustiger.
Zeker als je al een kindje rond hebt lopen is een draagzak- of doek heel handig. Je kunt gemakkelijker even iets in het huishouden doen, terwijl je baby toch vlak bij je is. Ook zonder draagzak kan je de baby prima dragen natuurlijk. Wieg je kleintje rustig heen en weer.
Wist je dat uit onderzoek blijkt: Baby vasthouden en ermee rondlopen blijkt beste manier om kind te kalmeren!
-
Ga naar buiten
Laat ‘de mensen’ maar lekker kijken als je baby huilt. Jammer dan. Veel baby’s worden rustig van het rijden in de kinderwagen. Ook de frisse lucht doet een baby vaak goed. Met een beetje geluk valt de kleine lekker in slaap in de kinderwagen.
-
Geluiden maken een baby soms ook rustig
De wasmachine, wasdroger en de stofzuiger kunnen een kalmerende werking hebben. Ooh ‘ssshhh’ geluidjes maken wil wel eens werken. Er zijn speciale ‘baby shushers’ op de markt zoals deze en Snuzcloud.
Kleine apparaatjes die het sussende geluidje nabootsen waar veel kindjes rustig van worden. Ook zijn er knuffeltjes te koop met een hartslag geluidje, die geef je baby het gevoel dat hij of zij jouw hartslag hoort.
-
Last van krampjes?
Leg je baby met het buikje op je onderarm. Door de druk die ontstaat op het buikje nemen de krampjes iets af. Ook een speciale baby pittenzak kan hierbij helpen.
-
Warm water
Een lekker warm badje, of samen onder de douche met de baby kan ook een manier zijn om de baby te kalmeren. Of geef je baby een rustgevende babymassage.
-
Samen slapen
Is je baby ’s nachts onrustig? Misschien werkt het om je baby naast je te laten slapen, bijvoorbeeld in een co-sleeper. Dit is een babywieg die je tegen je eigen bed aan schuift. Zo kan je kindje veilig slapen en voelt het toch de geborgenheid van jullie als ouders.
-
Je geur
Wil je de baby liever in zijn of haar eigen kamer laten slapen? Leg dan iets met je eigen geur in de wieg, bijvoorbeeld een doekje dat je een poosje in je bh hebt gedragen.
-
Controleer de temperatuur van je baby
Veel ouders zijn geneigd om de baby te warm aan te kleden. En dit kan ook een reden zijn om te gaan huilen. Voel in het nekje van de baby of hij of zij niet te warm is. Handjes mogen koud aanvoelen, maar een klam nekje duidt op een te hoge temperatuur.
-
Doe de luier af
Rare tip misschien. Maar sommige ouders zeggen echt dat het werkt. Laat je baby even in zijn of haar blote billen liggen. De frisse lucht kan plezierig aanvoelen, zeker als de baby last heeft van luieruitslag.
-
Auto rijden
Ook hier worden veel baby’s rustig van. Dus weet je het echt niet meer? Zet je baby in de auto en ga een stukje toeren.
Of schaf zo’n babywiegje aan dat autogeluiden nabootst 😉
Dit waren een heleboel tips om je baby te kalmeren. Misschien kom je er gaandeweg achter wat bij jouw kleintje werkt, en wat niet. Twijfel je en denk je dat er meer aan de hand is? Ga af op je eigen gevoel. Baby’s huilen, maar er kan ook iets ‘mis’ zijn met je kindje. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een osteopaat te bezoeken, die je kindje even kan checken.
Je moederinstinct is vaak goed, dus bij twijfel: trek aan de bel!