prenatalbanner sale
Zwangerschap

Moxatherapie bij stuitligging

Ongeveer 3% van alle baby’s ligt tegen het einde van de zwangerschap in een stuitligging. Dat wil zeggen dat de baby met het kontje naar beneden ligt in plaats van met het hoofdje. Als het eerder in de zwangerschap wordt ontdekt, zo rond de 32ste week, dan heb je diverse opties. Je wacht tot de 36ste week in de hoop dat de baby zelf nog gaat draaien of je probeert moxatherapie. Je leest er meer over in deze blog.

beste babyfoon bol.com

Ligt jouw baby in een stuitligging?

Dan wil je eigenlijk het liefste dat je kleintje zelf gaat draaien. Want als de baby zelf gaat draaien, hoef je niet een vervelende behandeling te ondergaan waarbij de verloskundige de baby draait. Dit schijnt best intensief te zijn.

Daarnaast sta je dan later ook niet voor de moeilijke keuze of je een natuurlijke bevalling wilt (met de baby in de stuit) of een keizersnede.

Moxatherapie is een therapie waarbij je jouw baby stimuleert om zelf te draaien met behulp van een moxa-stick (soort wierook staaf).
Wat is moxatherapie bij stuitligging?

Helaas liggen sommige baby’s nu eenmaal heerlijk in de stuit en zijn ze er niet zo happig op om zelf te draaien. Een methode die de baby hierin kan stimuleren om zelf te draaien is moxatherapie. Deze therapie valt onder de traditionele Chinese geneeskunde. Bij moxatherapie wordt er gebruikt gemaakt van moxa. Dit is samengeperst bijvoetskruid, ook wel artemesia vulgaris genoemd.

Hoe wordt het gedaan?

Met de moxa wordt een moxa stick gemaakt wat een beetje lijkt op een dikke wierook staaf of sigaar. Het kruid wordt tijdens de behandeling verbrandt en boven een bepaald acupunctuurpunt bewogen. Je voelt een aangename warmte. Het acupunctuurpunt dat wordt gestimuleerd is de Zhi Yin.

Dit punt bevindt zich aan de buitenkant van de kleine teen. Elke kant wordt 15 tot 20 minuten verwarmd gedurende 10 tot 14 dagen. Het beste is om de therapie uit te voeren rond week 33 en 34 van de zwangerschap. Na week 36 neemt de kans dat de baby zelf gaat draaien namelijk flink af.

baby draaien bij stuitligging

Ervaringen en de werking van moxatherapie

Therapeuten die deze therapie toepassen zeggen dat uit een onderzoek is gebleken dat van de groep vrouwen die de therapie kreeg, 74,8% van de baby’s zelf in de juiste positie is gedraaid. Bij de vrouwen die geen therapie kregen was dit 47,7%. De kans dat de baby zelf gaat draaien met behulp van moxatherapie is dus groter als je kijkt naar deze onderzoeksresultaten.

Uit een ander onderzoek uit 2010, uitgevoerd door Ineke van den Berg, onderzoeker van het Erasmus MC, bleek dat 66% van de baby’s ging draaien naar hoofdligging dankzij moxatherapie. Van de baby’s waarbij geen therapie werd toegepast draaide 34% zelf naar de juiste positie voor de bevalling.

Kleertjes.com korting banner

Waarom kan moxatherapie werken?

Waarom zou deze therapie werken? Hier zijn twee antwoorden op. Volgens de Westerse geneeskunde zou moxatherapie werken omdat de baarmoeder beter doorbloed raakt door de therapie en het spierweefsel in de baarmoeder actiever wordt. Dit zou ertoe bijdragen dat de beweeglijkheid van de baby gestimuleerd wordt waardoor de kans op draaien groter is.

Volgens de Chinese geneeskunde zou er sprake zijn van een tekort aan Yange energie. Dit tekort beïnvloedt de baarmoeder. Hoe dichterbij de bevalling komt, hoe meer Yange energie je nodig hebt voor de baby om te draaien. Yange energie wordt gestimuleerd door moxatherapie.

Wat zijn de kosten van een behandeling?

De kosten voor een moxatherapie behandeling verschillen een beetje per praktijk. Ik heb prijzen gezien vanaf 70 euro voor intake en een eerste behandeling. Er komen extra kosten bij als er vervolg behandelingen nodig zijn.

Moxatherapie wordt niet vergoed door de basisverzekering. Je kunt je wel aanvullend verzekeren voor alternatieve geneeskunde, het wordt dan (gedeeltelijk) vergoed. Bekijk wel goed de voorwaarden, waarschijnlijk moet de acupuncturist aangesloten zijn bij de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur).

babykleren aanbieding

Moxatherapie zelf doen

Als je kiest voor moxatherapie dan zal de eerste behandeling uitgevoerd worden door de acupuncturist. De andere behandelingen kan jouw partner bij je uitvoeren. Tijdens de eerste sessie wordt alles uitgelegd zodat je partner weet hoe de behandeling naar behoren uitgevoerd kan worden.

Zelf zou je het kunnen proberen, maar waarschijnlijk kan je rond die periode in je zwangerschap (33ste week) niet meer zo goed bij je kleine teen. Laat het daarom je partner doen. Er zijn trouwens ook moxasticks verkrijgbaar via het internet met DVD waarop staat uitgelegd hoe je de behandeling zelf kunt doen (of ja: je partner dan).

Je zou hiervoor kunnen kiezen, al raden veel behandelaars dit af. Het is heel belangrijk dat de therapie naar behoren wordt uitgevoerd, anders kan het een averechts effect hebben. Laat je daarom instrueren door een professional.

Moxatherapie ervaringen

De moxatherapie ervaringen lopen zeer uiteen. Ik heb op internet verhalen gelezen van mensen waarbij het lukte, maar ook veel verhalen van mensen waarbij het helaas niets uithaalde.
Heb jij ervaring met moxatherapie? Laat het ons weten of het draaien van de baby gelukt is!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!