header banner hema
Zwangerschap

Corona en hoogzwanger, hoe ga ik er mee om?

Het is het gesprek van de dag, het coronavirus. Sommigen maken zich er veel zorgen om, anderen kunnen het woord alleen al niet meer horen. Supermarkten worden leeg gekocht en vakanties worden geannuleerd. Er worden geen handen meer geschud en zelfs mijn verloskundige zegt al afspraken af. Ik ben op het moment hoogzwanger tijdens de corona crisis, hoe ga ik ermee om en is het gevaarlijk voor de baby?

beste babyfoon bol.com

Corona en zwangerschap, wat is er bekend?

Veel zwangere vrouwen maken zich zorgen over het corona virus en vragen zich af of het gevaarlijk is voor de ongeboren baby. Er is dan ook nog weinig bekend over de risico’s voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Het KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) geeft aan dat zwangere vrouwen geen extra risico lopen.

Het virus verspreidt zich niet via het vruchtwater of de navelstreng, en kan dus niet worden overgedragen aan het ongeboren kind! Ook het RIVM geeft aan dat er voor zover bekend geen verhoogde kans is op een miskraam of aangeboren afwijkingen.
Wel moeten zwangere vrouwen die drager zijn van het coronavirus in het ziekenhuis bevallen. Dit omdat ze geen risico’s willen lopen en pasgeboren baby’s natuurlijk wel snel ziek kunnen worden.
Welke maatregelen worden er getroffen bij zwangerschap en het corona virus?

Vandaag kreeg ik een telefoontje en verschillende e-mails van mijn verloskundige. Ik ben ondertussen ruim 38 weken zwanger en mijn controle afspraak van aanstaande maandag is afgezegd. Die van 39 weken gaat wel door, maar in de praktijk willen ze zo weinig mogelijk mensen ontvangen. Ik ‘mag’ dus niet komen.

Als ik klachten of vragen heb moet ik telefonisch contact opnemen. Dat voelt voor mij een beetje dubbel. Bij de laatste twee controles week de hartslag van de baby af en werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een CTG. Alles was goed, maar zonder die controle voelt het toch een beetje ‘eng’.

Mijn praktijk geeft ook aan dat je in je eentje naar de controles dient te komen, indien mogelijk. Kinderen mogen eigenlijk niet meer mee. Ook als je een echo hebt moet je alleen komen, en kan je partner, of wie je wilt, via de livestream meekijken.

Dat laatste vind ik best heftig. Ik kan me de echo van onze vorige zwangerschap nog zo goed voor de geest halen, waarbij het hartje van ons kindje niet meer klopte.

Je moet er toch niet aan denken dat je zulk nieuws krijgt in je eentje, met je partner via whatsapp-bellen in beeld op je mobiele telefoon?

Op zulke momenten wil je samen zijn, niet alleen met slecht nieuws, maar gewoon. Het is eng, en spannend, en iets dat je samen wilt delen.

davitamon mamavitaal banner

Persoonlijk vind ik dit te ver gaan!

Natuurlijk, als je klachten hebt tijdens de zwangerschap die corona gerelateerd zijn moet je niet naar de praktijk komen, maar als je nergens last van hebt? Moet je dan zo’n belangrijk moment in de zwangerschap missen? Ik vind van niet.

De controles tijdens de zwangerschap die nog wel doorgaan worden ingekort, bloeddrukmetingen en baby-checks gaan door, alle andere informatie bespreekt men telefonisch. Zo ook het ‘bevallingspraatje’ dat met 33 weken zwangerschap plaats vindt. Na de bevalling past de verloskundige ook de na-controles aan. Geen dagelijkse bezoekjes maar af en toe een telefoontje.

Bevallen in het ziekenhuis nog wel mogelijk tijdens de corona crisis?

Ziekenhuisbevallingen zijn nog wel mogelijk, maar het kan zijn dat er door gebrek aan bedden of personeel wordt aangeraden om thuis te bevallen. Als je in het ziekenhuis bevalt mag er maar een persoon bij de bevalling aanwezig zijn, en ook na de bevalling kan het zijn dat men anders omgaat met het ontvangen van bezoek.

Lees ook: Tekort aan ziekenhuispersoneel zorgt voor problemen met bevallingen!

bevallen in het ziekenhuis corona crisis

Hoe ga ik om met Corona en mijn zwangerschap?

Ik moet eerlijk zeggen dat dit best rauw op mijn dak kwam vallen. Ik stond heel nuchter in het corona gebeuren. Ben gezond, geen risicogroep en geen hamster. Tot nu toe ga ik nog overal naar toe, ik heb nog geen plekken gemeden. We hebben nog geen boodschap extra gedaan en dat ben ik ook niet van plan. Vorige week toen ik in het ziekenhuis kwam, deed zelfs het personeel daar nog een beetje lacherig.

Er hingen overal desinfectiemiddelen, die bijna niemand gebruikte. En overal briefjes met de informatie dat er geen handen meer werden geschud. Toch kreeg ik van elke arts die ik sprak een hand. “Oja, dat deden we niet meer hè? Ach, we overleven het vast”. Bij mijn man op het werk begon het vorige week ook wat anders te lopen dan anders, hij is chefkok en veel reserveringen werden afgezegd. Ook enkele feestjes zijn gecanceld wat ervoor zorgt dat hij de komende dagen vrij is.

Voor mij wel lekker hoor, ik vind het best pittig alleen met Yinthe, maar het voelt ook raar. En dan nu dit bericht van de verloskundige. Ik had gehoopt op een relaxte bevalling en vooral een relaxte kraamweek. Zeker omdat dit bij Yinthe met een week ziekenhuis niet echt een roze wolk was.

Hoe gaat het nu lopen als je moet bevallen tijdens de corona crisis?

‘Moet’ ik thuis bevallen omdat het ziekenhuis geen plek heeft? Of kom ik wel in het ziekenhuis terecht en mag er dan geen bezoek komen, mochten we langer moeten blijven om welke reden dan ook? Of zal ik er nu toch alsnog zelf voor kiezen om thuis te bevallen, omdat in het ziekenhuis de kans op Corona besmetting groter is? Ook al voel ik me er niet 100% zeker bij, en zit mijn man helemaal niet op een thuisbevalling te wachten. Dat was ik toch eigenlijk niet van plan.

Kortom: ik weet nog niet precies hoe ik ermee om moet gaan.
Echt in de stress ben ik nog niet, maar helemaal relaxt voelt het, dankzij dit nieuws van de verloskundige ook niet meer. Mijn eerst volgende afspraak is nu ‘pas’ volgende week, in plaats van overmorgen.

Tegen die tijd ben ik ruim 39 weken zwanger en ik hoop dat ons meisje dan al lang geboren is. Dat mijn schoonouders niet op kraamvisite komen is ook al zeker, zij wonen in Zweden en de grens naar Denemarken is sowieso tot 14 april dicht.

Het gaat in ieder geval een sterk verhaal worden wat we onze kleine dame later kunnen vertellen. “Toen jij geboren werd zat het hele land op slot, alle supermarkten werden leeg gekocht en opa en oma konden niet op visite komen”. We gaan het meemaken.nutricia actie banner

Meer lezen

4 Reacties

  1. Angelique
    • zo zwanger worden Janneke
  2. Nicole
    • zo zwanger worden Janneke

Reageer

vadersschapsverlof 2019