“banner
Verzorging

De duurzame voordelen van wasbare luiers

We zijn momenteel heel erg bezig met de toekomst van de wereld, met duurzaamheid. Van “de week zonder vlees” tot verkopers van zonnepanelen aan je deur. Alles om de wereld beter te maken, en dat is natuurlijk hartstikke goed! Met zijn allen produceren we een heleboel afval, en alleen al het gebruik van wegwerpluiers is zo’n 22 kilo per baby per maand. Moet je nagaan hoeveel het zou schelen als deze niet, of minder gebruikt worden. Daar zijn tegenwoordig goede oplossingen voor, ik laat je de duurzame voordelen van wasbare luiers zien.

Wasbare luiers, hoe werkt dat?

Op de website van Duurzameluiers.nl zijn twee varianten duurzame luiers te koop, het eendelige en het tweedelige systeem. De eendelige luiers bestaan uit, joh, een deel. Als je kindje verschoond moet worden haal je het inlegvel weg. Want hier wordt de meeste ontlasting in opgevangen en dit inlegvel (biologisch afbreekbaar) gooi je in de afvalbak of luieremmer. Daarna gaat de luier in de was.

De tweedelige luier bestaat uit een binnen- en een buitenbroekje. Ook hierbij gooi je het inlegvel weg, verschoon je het binnenbroekje en kan je het buitenbroekje nog eens gebruiken.

Bij het tweedelige systeem heb je minder overbroekjes nodig, en dit is dus goedkoper. Ook hoef je minder vaak te wassen, al duurt het verschonen daar tegenover iets langer, omdat je het binnenbroekje moet vervangen.
Voor de langere nachten is er de booster, dit lijkt een beetje op een maandverbandje. Deze plaats je in de luier, met daarop het inlegvel, zo blijft je kindje de hele nacht droog.
wasbare luiers hoe werkt dat

Wat zijn de duurzame voordelen van wasbare luiers?

Het produceren van wasbare luiers is minder belastend voor het milieu dan voor wegwerpluiers. Hoe minder luiers er worden geproduceerd des te minder aanspraak wordt er gemaakt op grondstoffen en energie. Duurzame luiers worden voornamelijk gemaakt van natuurlijke materialen. Ze kunnen gewassen worden op 30 graden en natuurlijk ook tweedehands gebruikt worden, wat er voor zorgt dat ze nog langer mee gaan.

Ook het kostenplaatje van wasbare luiers is voordelig. Natuurlijk kosten ze geld, maar, zeker als je meerdere kinderen hebt, is dit uiteindelijk stukken goedkoper. Wegwerpluiers kosten je gemiddeld zo’n €60,- per maand. Natuurlijk zijn deze in eerste instantie in aanschaf goedkoper, een pak heb je voor zo’n €10,-.
Wasbare luiers zijn een grotere investering, maar uiteindelijk betaalt dit zichzelf terug. Een startpakket heb je al voor €130,- en het zal je uiteindelijk minimaal €500,- gaan schelen, en dat is berekend op 1 kindje.

Als je de luiers ook voor je tweede, of zelfs derde kindje gebruikt ben je natuurlijk van alle kosten af. Of verkoop ze door en gun iemand anders ook het plezier van wasbare luiers. Wasbare luiers zijn gemiddeld 37% goedkoper dan wegwerpluiers.

Waarom zijn duurzame luiers beter voor het milieu?

Het meest logische van wasbare luiers is dat je ze niet weggooit. Dat scheelt dus al die 22 kilo afval per maand. Met twee kinderen in de luiers is dit ruim 500 kilo afval per jaar. Vijfhonderd! Van de 144.000.000 kilo afval die we in Nederland per jaar veroorzaken bestaat zo’n 5 tot 8% uit wegwerpluiers!

Een kind gebruikt zo’n 5300 luiers van baby totdat hij zindelijk is, tegenover 40 tot 50 wasbare luiers, tel uit je winst.
Behalve beter voor het milieu zijn de luiers ook beter voor de billen, met minder luieruitslag. Er zitten geen chemicaliën in. Duurzame luiers zijn gemaakt van natuurlijke materialen, waarin je de keuze hebt uit bamboe en katoen.
Een ander bijkomend voordeel, een wasbare luier absorbeert misschien wat minder goed waardoor jouw kindje weer eerder zindelijk is 😉 en dus minder luiers verbruikt!
startpakket wasbare luiers aanschaffen

Startpakket wasbare luiers online aanschaffen?

Wil je proberen hoe dat in zijn werk gaat, met duurzame wasbare luiers? Dan is er een speciaal startpakket te koop. In dit pakket vind je alles wat je nodig hebt om direct te starten met wasbare luiers. Het TotsBots Easyfit Star Pakket bevat 5 eendelige luiers, 1 set inlegvellen en waspoeder.

Het leuke van deze wasbare luiers is dat er heel veel verschillende printjes te koop zijn, en er zijn ook wasbare zwemluiers! En die lelijke plastic luierzakjes om vieze luiers in te bewaren als je onderweg bent kan je gemakkelijk vervangen door de zogenaamde Wetbag. Ook handig om bijvoorbeeld mee te geven naar de kinderopvang, mocht je kindje daar naartoe gaan.

Ik geef toe, het is best een investering om mee te beginnen, zo’n startersset. Maar als je eenmaal om bent scheelt het je uiteindelijk een heleboel geld. Zeker als je bij je eerste kindje begint en de luiers voor meerdere kindjes kunt gaan gebruiken. Tel uit je winst!
En dat is nog maar een van de duurzame voordelen van wasbare luiers, dat je het klimaat en de wereld er mee helpt is natuurlijk ook top. Zeker omdat jouw kindje, en je toekomstige kleinkinderen hier nog heel wat jaren mee moeten doen.

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!