luieraanbiedingen header
Verzorging

Tips bij verschonen van de luier als de baby niet stil blijft liggen!

Als je een kleine newborn baby hebt, kan je je haast niet voorstellen hoe moeilijk het kan zijn om een luier te verschonen. Bij zo’n kleintje is dat ook zo gedaan. Maar een jaar later piep je wel anders, zeker als je een kleine druktemaker op de commode hebt liggen. De luier verschonen als de baby niet stil blijft liggen? Met deze tips moet het zeker lukken!

baby kleertjes banner

Grote baby’s, grote verschoon uitdagingen

De eerste luier verschonen bij je baby vond je vast heel spannend. Dat kleine, breekbare lijfje. Het gepruts met die minuscule luiertjes en kleertjes. Je bent maar wat bang dat je het niet goed doet of dat je jouw baby pijn doet. Maar na een paar dagen is het alsof je nooit anders gedaan hebt. Met twee vingers in je neus (of op je neus, soms) verschoon je de ene luier na de andere. Lees hier wat tips hoe je een luier verschoont bij de baby.

Maar dat kleine baby’tje wordt ongemerkt steeds iets groter. En dat kleine baby’tje kan steeds een beetje meer. Wat ervoor kan zorgen dat het luier verschonen een ingewikkeld werkje wordt. Zeker als je kindje heeft ontdekt hoe hij zich kan omrollen, of hoe hij kan gaan zitten of staan is de rust vaak ver te zoeken. Gelukkig zijn er manieren om je baby, hoe groot hij ook is, zo rustig mogelijk te kunnen verschonen.




Tips bij het verschonen van de luier als de baby niet stil blijft liggen!

  1. Een goede voorbereiding

    Zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik ligt. Je wilt niet op het moment dat je de luier al open doet zonder billendoekjes zitten. Doe daarom altijd eerst even een check: luiers, doekjes, eventueel schone kleding, zalf of talkpoeder? Ook als je zeker weet dat er nog een luier ligt, misschien heeft je partner net de laatste op gemaakt! 😉

  2. luiers met korting banner
  3. Zorg voor genoeg afleiding!

    Hang een leuke boxmobiel boven de commode. Of geef je kindje een speeltje die hij anders eigenlijk nooit krijgt (zo blijft het nieuw en interessant). Baby’s spelen vaak het liefst met alles wat geen speelgoed is. Jouw armband of horloge bijvoorbeeld. Bij mijn dochters was het pak billendoekjes altijd erg populair. En ja, dat ik dan daarna alle doekjes weer terug moet proppen, dat is dan maar zo.

  4. Of doe zoals deze moeder en gebruik jouw mobiele telefoon!

  5. Zing

    Kleine kindjes worden vaak rustig als je een liedje zingt. Hoe vaak heb je al neuriënd door de kamer gelopen met je kindje op de arm om hem rustig te krijgen? Heel vaak waarschijnlijk. Ook bij een beweeglijke baby, bestaat de kans dat hij rustiger wordt als je een liedje zingt. Maak oogcontact met je kindje en probeer welk liedje het beste werkt.

  6. Blijf rustig!

    Ook als je bijna op ontploffen staat. Het is ook heel vervelend als jouw baby iedere keer weer snel omrolt. Maar ja, het is nu eenmaal zo. Haal een paar keer diep adem en bedenk je dat deze worsteling over een paar minuten weer klaar is. Als jij gestrest doet, heeft de baby dat meteen in de gaten en daar wordt hij alleen maar onrustiger van.

  7. Spelletje

    Doe onder het verschonen een spelletje om jouw beweeglijke baby af te leiden. Kiekeboe is bij de meeste baby’s erg in trek. En nog eens handig ook, want met een broekje op het hoofd van je kindje is dat spelletje prima te doen. Ook “klap eens in je handjes” vinden kindjes vaak erg leuk.

  8. Geef je baby iets te eten

    Klinkt raar misschien, maar mijn kinderen zijn altijd even rustig als ze iets te eten hebben. Even. Dus een koekje in de hand kan net even zorgen voor die twee minuten rust, die jij nodig hebt om daar beneden de boel poepvrij te maken. Drinken wil ook nog wel eens werken, of een knijpzakje (die bestaan er ook om zelf te vullen, stuk gezonder natuurlijk!).

  9. knijpzakjes kind hervulbaar

  10. Staand verschonen

    Voor de ervaren verschoonsters onder ons die het aandurven: verschoon je kindje staand! Veel kinderen vinden het heel leuk om op de commode te staan. Je zou bijvoorbeeld een spiegeltje op kunnen hangen, zodat je kindje even iets te doen heeft. Het vergt even oefening, maar veel moeders vinden het uiteindelijk super handig.

  11. Gebruik de envelop hals van het rompertje waarvoor hij bedoeld is!

    Wij zitten er momenteel midden in; tandjespoep. Of beter: kiezenpoep. Van die enorme zure dunne drap. Wat zodra het de kans heeft, meteen langs de luier loopt en dus zorgt voor veel was. Zorg in deze periode voor rompers met een envelophals. Die rol je namelijk zo naar beneden af. Hoef je in ieder geval geen haren te wassen na het verschonen!

Bekijk deze hack! Zo moet je een rompertje uittrekken bij de baby!

De luier verschonen als de baby niet stil blijft liggen, kan een enorme uitdaging zijn. Maar bedenk je een ding: het is een fase, het is een fase (ja, alweer). Als je weer een jaartje verder bent, zit je kindje prinsheerlijk op het potje, of nou ja, dan is die fase in ieder geval aangebroken!



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019