sale kleertjes header
Verzorging

Vanaf welke leeftijd kan je een kind alleen thuislaten?

Telkens een oppas regelen kan vervelend zijn en als je een alleenstaande ouder bent is het soms al helemaal niet meer te doen. Waarschijnlijk vraag je jezelf dan terecht af: Vanaf wanneer kan ik mijn kind alleen thuislaten? Vanaf wanneer ben je verlost van dat gedoe omtrent een oppas en heb je eindelijk meer vrijheid. Wat zeggen de experts en wat zijn de richtlijnen? Met deze tips kan je het alleen thuis laten oefenen met je kind!

banner winkelpromo

Kind alleen thuislaten: wetten en regels

Er is geen wet die aangeeft vanaf welke leeftijd je jouw kind alleen mag thuislaten. Het enige wat de Nederlandse wet stelt is dat je geen kind mag achterlaten in ‘hulpeloze toestand’.

Hiermee wordt bedoeld dat je een minderjarig kind niet alleen moet laten dat niet voor zichzelf kan zorgen. Je kind moet ‘handelsbekwaam’ zijn. Laat je een kind alleen thuis dat niet voor zichzelf kan zorgen en dus hulpeloos is, dan kan je een celstraf van 2 jaar krijgen of een grote geldboete. Maar daar gaat het niet eens om, je vergeeft het jezelf nooit als je jouw kind alleen thuis laat en er gebeurt iets.




Een kind is volgens de wet niet meer hulpbehoevend als hij of zij 18 jaar of ouder is. Maar natuurlijk hoef je helemaal niet zo lang te wachten totdat je jouw kind alleen kunt thuislaten.

Het beste moment is het moment dat jij en je kind daar echt klaar voor zijn.

Vanaf welke leeftijd kan je je kind alleen thuislaten volgens de experts?

Er is eigenlijk geen vaste leeftijd die het ‘beste’ is om je kind alleen thuis te laten. Het ligt namelijk niet alleen aan de leeftijd of je jouw kind het rijk voor zich alleen laat hebben. Het ligt ook aan je kind zelf. Als je kind de boel afbreekt zodra je uit het zicht bent en nog geregeld in 3 sloten tegelijk loopt? Dan kan hij of zij misschien al 12 jaar zijn, dan is het geen goed idee om je kind alleen thuis te laten.

meegroeiromper banner

Daarentegen zijn er ook kinderen die al heel vroeg zelfstandig zijn en zich prima netjes gedragen en weten wat ze moeten doen als er iets aan de hand is. Die kinderen kunnen eerder alleen thuis blijven.

Experts geven vaak aan dat de meeste kinderen wel alleen thuis kunnen zijn als ze 10 jaar zijn of wanneer je kind in groep 7 of 8 zit. Maar dit ligt dus heel erg aan je kind zelf. Experts zeggen dat als je jouw kind alleen op de fiets naar school laat gaan, je kind op zich ook wel eventjes alleen thuis kan zijn. Maar voordat je de benen neemt, is het heel belangrijk dat je naar je kind kijkt. Is je kind er wel echt klaar voor om alleen te zijn?
hoe weet je of kind klaar is om alleen thuis te blijven

Zo weet je of je kind er klaar voor is om alleen te blijven!

Je kind alleen thuislaten is afhankelijk van andere factoren dan van de leeftijd. Je kind moet er zelf namelijk ook klaar voor zijn.

  1. Wat vind je kind?

    Hoe reageert je kind als je vraagt hoe hij of zij het vindt om even alleen thuis te zijn. Kijk ook vooral naar de non-verbale communicatie. Soms zeggen kinderen dat ze het niet erg vinden (om ‘stoer’ over te komen) maar vinden ze het eigenlijk heel spannend. Vaak kan je dit wel opmaken uit het gedrag van je kind.

  2. Is je kind zelfstandig?

    Kan hij of zij zich bijvoorbeeld uren vermaken zonder dat je constant weer moet gaan kijken of geroepen wordt? Kan je kind ook een boterham maken en opruimen?

  3. Veilige buurt?

    Woon je in een veilige buurt, of zijn er bij jou vaak inbraken of andere verontrustende activiteiten? Het helpt ook als je buren hebt die al snel in de gaten hebben als iets niet pluis is. Of woon je misschien heel afgelegen?

  4. Oudere broers of zussen?

    Als je kind een oudere broer of zus heeft kunnen die ook een oogje in het zeil houden.

  5. Hoelang ben je weg?

    Het verschilt heel erg in de duur dat je weg bent. 5 minuten kan bijvoorbeeld eerder dan een halve dag. Ook het tijdstip is van belang, ga je overdag of ’s avonds? Je kind ’s avonds en ’s nachts alleen laten kan echt pas al je kind een puber is.

beste babyfoon bol.com

popcorn ouders kind alleen laten biosJe kind alleen thuislaten! Regelmatig lees je het in de media dat ouders hun kind alleen laten terwijl het eigenlijk niet kan. Zo ook dit verhaal van een meisje dat 112 belt: Waar is mama?.
Later blijkt dat de ouders hun kind van 2 jaar alleen hebben gelaten om naar de bios te gaan! Bizar toch, maar het gebeurt aan de lopende band.

Algemene richtlijnen voor een kind alleen thuislaten

Om je een beetje houvast te geven onderstaand wat algemene richtlijnen omtrent je kind alleen thuislaten:

  • Jonger dan 7: Je kunt je kind beter niet alleen thuislaten.
  • Tussen 8 en 10 jaar: Je kind kan even alleen thuis blijven, maar niet langer dan een half uur en alleen overdag. Vanaf deze leeftijd start je met oefenen.
  • Tussen 11 en 12: Nu kan je wel wat langer weg, maar niet langer dan 1,5 tot 2 uur achter elkaar. Het liefst ga je alleen overdag of in de vroege avond weg.
  • Tussen 13 en 15 jaar: Je kind kan nu prima alleen thuis blijven, alleen nog niet ’s nachts.
  • Tussen 16 en 17: Als je kind dit niet eng vindt en je kan ervan uitgaan dat je huis nog staat als je terug bent, kan je pubers zeker wel alleen laten. Ook ’s nachts. Je kunt nu ook een paar dagen zonder problemen weg.

Lees ook: Hoe kan je zorgen dat een peuter meer zelfvertrouwen krijgt?

baby kleertjes banner

8 Tips om het alleen thuislaten van je kind te oefenen!

Voordat je geniet van je eerste half uurtje ‘me time’ en je kind dus alleen gaat thuislaten, is het zeer verstandig om eerst wat te oefenen. Daarnaast heb ik nog wat andere tips die kunnen helpen met een gerust hart de deur achter je dicht te trekken:

  1. Vraag eerst wat je kind ervan vindt

    Geef je kind de ruimte om ook aan te geven dat hij er nog niet klaar voor is. Leg er dus niet de nadruk op dat je zelf het liefste hebt dat je kind alleen thuis kan zijn omdat jij dat graag wilt.

  2. Vertrouw je kind

    Is je kind er klaar voor en heb jij hier ook een goed gevoel bij? Zeg dan tegen je kind dat je hem of haar vertrouwt en dat je zeker weet dat hij het kan.

  3. Oefenen en opbouwen

    Laat je kind eerst overdag 5 minuten alleen en breidt dit vervolgens langzaam uit. Blijf tussendoor evalueren en vragen hoe je kind het vond.

  4. Maak duidelijke afspraken

    Bijvoorbeeld dat je kind de deur niet mag opendoen voor vreemden, hij alleen de telefoon op moet nemen als jij belt, welke apparaten je kind mag gebruiken etc.

  5. Veiligheidsronde

    Maak een ronde door het huis om er zeker van te zijn dat het veilig is. Zijn de ramen dicht? Staan de wasmachine, vaatwasser en droger uit, zijn gevaarlijke spullen (aanstekers, schoonmaakmiddelen, messen, kaarsen) opgeborgen?

  6. Voorzorgsmaatregelen

    Zorg ervoor dat je kind weet wat hij moet doen in geval van nood. Leg bijvoorbeeld telefoonnummers klaar die hij kan bellen, leg uit wanneer je kind 112 moet bellen en zorg ervoor dat er een opgeladen telefoon in huis is.

  7. Geef je kind iets te doen

    Het kan helpen je kind iets te doen te geven zodat ze niet zelf iets gaan bedenken (met alle gevolgen van dien). Zet bijvoorbeeld een film aan, zet ze aan het huiswerk of een kleurplaat.

  8. Spreek af waar je kind naar toe kan gaan in nood

    Als je goed contact hebt met je buren, spreek dan af waar je kind naar toe kan gaan mocht dat nodig zijn. Bijvoorbeeld de buurvrouw.

  9. Neem een briefje mee!

    Vergeet niet dat er in de tussentijd dat je kind alleen is, er ook iets met jou kan gebeuren. Doe daarom een briefje in je zak met daarin vermeldt dat er een kind alleen thuis is. Schrijf erop waar je woont, de naam van je kind en het telefoonnummer.
    Zo voorkom je wat deze vrouw is gebeurd toen ze op haar fiets een boodschap ging doen!

Vanaf wanneer kon jij je kind alleen thuislaten? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019