banner cheezzbaby 728x200
Verzorging

Wat als je kind speelt met zijn geslachtsdeel! Hoe ga je daarmee om?

Het kan voor hele ongemakkelijke situaties zorgen, maar ook voor hele hilarische momenten. Misschien had je er helemaal niet bij nagedacht en dit pas in de pubertijd verwacht. Maar er komt een moment als je peuter 2 of 3 jaar oud is, dat je kind zijn geslachtsdeel gaat ontdekken. Hoe raar is dat? En hoe kan je er het beste mee om gaan als je kind speelt met zijn geslachtsdeel?

banner vitamine-D kind

Het ontdekken van het eigen lichaam

Een baby begint er al mee. Hoe schattig is het om te zien dat ze hun eigen handjes ontdekken, die verbaasde blik “Zit dit aan mijn arm? En wat kan ik er mee?” Ook de voetjes worden ontdekt, de teentjes worden in de mond gestoken en kunnen zorgen voor uren vermaak. Dit vinden we allemaal schattig en wordt graag op de foto gezet.

Maar je kindje wordt groter en gaat uiteindelijk meer ontdekken dan alleen handen en voeten. De geslachtsdelen zullen een keer aan bod komen, bij jongetjes vaker dan bij meisjes. Zolang alles nog ‘verstopt’ zit in een luier zal het allemaal wel meevallen. Maar als de luier af gaat en we beginnen met zindelijkheidstraining is de kans aanwezig dat het gefriemel en spelen met het geslachtsdeel gaat beginnen.
Hoe ga je om met die ontdekkingstocht?

Misschien had je gehoopt dat dit onderwerp je de eerste 10 jaar nog bespaard zou blijven. Helaas, pindakaas. Moeders met meisjes hebben meer ‘geluk’.
Mijn ervaring tot nu toe is dat Yinthe weinig interesse heeft voor wat daar beneden zit. Ze heeft het wel eens aan mij gevraagd, maar een antwoord als “daar kan je mee plassen” was tot nu toe voldoende.

Bij jongens is dit vaker anders. Ze hebben natuurlijk ook meer om aan te friemelen of mee te spelen. En, je had het misschien niet verwacht. Dat kleine piemeltje kan al reageren op de aanrakingen en dus hard worden. Dat voelt fijn voor de peuter, waardoor het nog interessanter wordt allemaal!

Lees ook: Tips voor de verzorging van de geslachtsdelen van de baby!

luiers met korting banner

Tips hoe je kan reageren als je kind friemelt en speelt met zijn geslachtsdeel

Het meest belangrijk is om je te beseffen dat het niet raar is wat je peuter doet. Voor volwassenen heeft dit te maken met seksualiteit, voor een kind helemaal niet. Die weet nog niet wat seks is, en hoort dat ook nog helemaal niet te weten. Je peuter ontdekt gewoon heel onschuldig zijn eigen lichaam. “Hoofd, schouders, teen en piemel” zou hij kunnen zingen, bij wijze van spreken.

Om deze ontdekkingstocht in goede banen te leiden zou je de onderstaande tips kunnen gebruiken:

 1. Niet straffen

  Ga je kind niet straffen als hij speelt met zijn geslachtsdeel, dit kan er toe leiden dat je peuter een raar zelfbeeld krijgt. Dat hij denkt dat zijn lichaam iets slechts is, en verboden toegang. Dit kan later zelfs leiden tot psychische problemen die hem zijn hele leven last kunnen geven.

 2. Negeren en afleiden

  Negeer het gefriemel en spelen dus maar even. Laat je peuter even zijn gang gaan op de momenten dat het kan (bijvoorbeeld tijdens een toiletbezoek, of onder de douche). Besteed er geen aandacht aan of probeer je kind af te leiden met een ander speelgoedje.

 3. Leer wat ‘gepast en ongepast’ is

  Maak verschil tussen privé en openbaar. Je kind zal moeten leren dat sommige dingen nu eenmaal niet zo horen als er andere mensen bij zijn.

 4. Veiligheid boven alles

  Let er altijd op dat je kindje niet bezig gaat met speelgoed. Het zou kunnen dat hij of zij gaat proberen een krijtje of potlood ergens in te steken. Dat moet je natuurlijk niet willen en ook zo snel mogelijk afleren.

  Spelen en voelen met de handjes kan geen kwaad, maar geen andere dingen. Eigenlijk hetzelfde als met je neus of ogen, daar stop je ook geen speelgoed in.

Ook het verschil tussen jongetjes en meisjes zullen ze op den duur heel interessant gaan vinden. Zo riep mijn dochter van 3 een keer heel hard op mijn werk “Mijn papa heeft een hele grote piemel!” Tja, best ongemakkelijk voor mij, maar stiekem ook wel heel grappig. Zou kan het spelen met het geslachtsdeel ook grappige situaties met zich meebrengen. Later lachen we erom, zullen we maar zeggen.

Heeft jouw kindje al gezorgd voor hilarische momenten? Of schaam jij je er stiekem een beetje voor als je kind speelt met zijn geslachtsdeel?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!