sale kleertjes header
Opvoeding peuter

10 Veel gemaakte fouten bij het opvoeden van je kind!

Het opvoeden van je kind is een lastige taak. Wat we allemaal het liefste willen is, dat onze kinderen gelukkig zijn en wat van het leven maken. Opvoeding speelt hierbij een rol, maar een goede balans vinden is niet altijd gemakkelijk. De basis van elke opvoeding behoort te bestaan uit liefde, sturing, stimulatie en steun. Hoe jij reageert en omgaat met je kind bepaalt gedeeltelijk het gedrag en karakter van je kind. We hebben daarom de meest gemaakte fouten bij het opvoeden van je kind verzameld en wat de gevolgen hiervan zijn op het gedrag van jouw kind.

banner vitamine-D kind

Fouten bij het opvoeden van je kind en de relatie met het gedrag!

  1. Erg prikkelbaar zijn tegen je kind

    We hebben allemaal weleens niet onze dag, maar dat betekent niet dat je dit moet afreageren op je kind. Doe je dit wel regelmatig dan uit zich dit in geheimzinnig gedrag van je kind. Daarnaast kan je kind problemen hebben of krijgen met het vertrouwen in mensen.
  2. Je kind met alles helpen of alles voor hem doen

    Waarschijnlijk bedoel je het heel goed, maar het is een veel gemaakte fout bij het opvoeden. Want als je als ouder alles voor je kind doet wat hij of zij ook zelf kan doen, is dit niet altijd goed. Het is mogelijk dat je kind hierdoor besluiteloos en verlegen wordt omdat ze niet hebben geleerd zelfstandig te zijn.

  3. Alles voor je kind kopen

    Koop je alles waar je kind om vraagt, maar pakt hij of zij toch nog het speelgoed van andere kindjes? Dan komt dat waarschijnlijk omdat je jouw kind niet hebt geleerd om te kiezen. Altijd alles krijgen, is altijd alles willen! Een door ouders veel gemaakte fout bij het opvoeden van een kind

  4. Lees ook: Waarom het opvoeden van meisjes makkelijker is!

    prenatal extra korting banner
  5. Je kind vaak met iemand anders vergelijken

    Vergelijk je jouw kind vaak met andere kinderen? Het resultaat kan zijn dat je een jaloers kind krijgt die andere benijdt en hen niet veel gunt.

  6. Onbeleefd, agressief of lomp zijn tegen anderen of je kind

    Kinderen die onbeleefd, lomp of agressief zijn, zijn dat van nature niet van zichzelf. Meestal kopiëren ze dit gedrag van hun ouders. Probeer dus om het goede voorbeeld te geven voor je kind en voorkom deze veel gemaakte fout bij het opvoeden van een kind.

  7. Je kind weinig aandacht geven

    Ben je veel van huis, heb je het druk en schiet het er geregeld bij in om tijd met je kind door te brengen?

    Een kind dat structureel te weinig aandacht krijgt, kan een driftig en ongeduldig kind worden dat letterlijk veel schreeuwt om aandacht. Je kind weet immers niet hoe hij of zij anders aandacht kan krijgen.

  8. kind te weinig aandacht geven

  9. Fel reageren als je kind een fout maakt

    Mensen maken fouten en kinderen al helemaal, maar dat is eigenlijk niet erg. Toch kunnen ouders soms erg fel reageren of zelfs heel kwaad worden als het kind een fout maakt. Omdat je kind niet wilt dat je weer zo boos wordt, gaat hij of zij sneller tegen je liegen.

  10. Lees ook: Fouten die alle nieuwe ouders maken! Ja jij ook!

  11. Je kind altijd vertellen wat ze moet doen

    Als je steeds tegen je kind zegt wat hij of zij moet doen zonder dat je hierbij rekening houdt met zijn of haar gevoelens, kan dit gevolgen hebben voor het gedrag van je kind.

    Vaak zijn de kinderen dan respectloos naar anderen toe omdat ze niet weten hoe ze rekening moeten houden met diens gevoelens.

  12. Je kind straffen in het bijzijn van anderen

    Je kind flink straffen terwijl er anderen bij zijn (ook broers of zussen) heeft meer effect op je kind dan je zou denken. Het gevolg op zijn gedrag kan zijn dat je kind het later moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen in lastige situaties omdat ze niet weer gekleineerd willen worden.

  13. Geen rekening houden met de wensen van je kind, omdat je het beter weet

    Je kind dwingen om (bijvoorbeeld) een studie te gaan volgen die jou het beste lijkt, is niet de juiste weg.

    Het is belangrijk om de wensen en unieke eigenschappen van je kind te erkennen en hem of haar zichzelf te laten zijn. Anders kan het voorkomen dat je kind later erg passief wordt en nergens meer iets van maakt.

Heb je zelf nog tips en adviezen voor het opvoeden van je kind? Deel ze met onze andere lezers!verzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019