Straks kan je dit bijna met je ogen dicht doen, maar de eerste keer is het toch even wennen: de luier verschonen van je kersverse kleine baby. Om een groot poep- of plasfestijn te voorkomen, hebben we hier de stappen beschreven voor hoe moet je een luier verschonen. Zo ben je voorbereid en komen jij en de baby poep- en plasvrij weer voor de dag!
Benodigdheden bij luier verschonen
Voordat je de luier gaat verschonen is het goed om alle benodigdheden alvast klaar te leggen. Zorg ervoor dat alles binnen handbereik ligt. Deze benodigdheden heb je altijd nodig bij luier verschonen, dus is het handig om ook een voorraadje in de luiertas te doen. Luier verschonen, men neme:
- Aankleedkussen
- Eventueel een hydrofiele luier over het aankleedkussen (mocht er iets verkeerd gaan)
- Schone luier
- Billendoekjes
- Billenzalf
- Eventueel schone kleertjes
- Talkpoeder
Hoe moet je een luier verschonen? Stap voor stap!
Als je een luier gaat verschonen kan je de baby voorzichtig aan de beentjes optillen. Op de zij rollen is ook een goede optie om de heupjes te beschermen. Zorg ervoor dat je het rompertje goed naar boven kunt rollen. Daarnaast moet de luier ook goed hoog zitten. Heb je de bovenstaande spullen klaarliggen, volg dan de onderstaande stappen:
- Trek de onderkleding uit
- Maak het rompertje los en rol deze goed omhoog zodat die niet in de vieze luier kan belanden.
- Kijk even hoe hoog de huidige luier zit, dan weet je hoe hoog je de nieuwe luier kunt aandoen.
- Trek de sokjes uit zodat deze niet in de vieze luier kunnen komen
- Maak de luier los en spiek even wat erin zit. Trek dus niet meteen de luier weg want dan kan het een waar poep- of plasfestijn worden. Baby’s vinden het namelijk heerlijk om te plassen en te poepen als de luier weg is. Leg bij jongetjes een doekje op het plassertje om een ‘golden shower’ te voorkomen.
- Vouw vervolgens de luier onder de billetjes van je baby. Is er sprake van een poepluier, probeer dan met de luier al zoveel mogelijk poep af te vegen voordat je de schone kant (buitenkant) van de luier onder je baby vouwt.
- Leg een nieuwe luier open en til het bovenlijfje op door het tegenhouden van de voetjes. Op die manier duwt een baby zijn billetjes zelf al wat omhoog en kan je de billetjes goed schoonmaken. Op de zij draaien is ook een oplossing aangezien men aangeeft dat aan de beentjes optillen minder goed is voor de heupjes.
- Pak de billendoekjes erbij en maak de billetjes goed schoon. Bij een plasluier is 1 doekje vaak genoeg. Bij een poepluier heb je er meer nodig. Zorg er altijd voor dat alles goed schoon is. Check dus ook de schaamlippen van je dochter en controleer bij je zoontje het plassertje en onder de balzak. In de liezen blijft soms ook weleens wat achter.
Bij meisjes is het heel belangrijk om van voor naar achter te vegen, anders komt er poep of komen er bacteriën bij de vagina terecht.
- Strooi wat talkpoeder of smeer wat billenzalf op de billetjes. De billenzalf zorgt ervoor dat het huidje van je baby beschermd wordt en beter herstelt. Zo kan je luieruitslag grotendeels voorkomen.
Lees ook: Hoe kan je poepvlekken uit baby kleding verwijderen?
Hoe doe je een luier aan?
Wanneer de billetjes van je baby weer mooi schoon zijn en een klein laagje billenzalf bevatten, kom je bij het laatste onderdeel van luier verschonen: een luier aan doen! Hier zijn weer de stappen!
- Vouw de nieuwe luier goed uit.
- Til de beentjes op en leg de luier onder de billetjes. Zorg ervoor dat de achterkant van de luier (onder het rugje) iets hoger ligt dan de navel. kijk hier voor tips als de baby niet stil blijft liggen bij het verschonen.
- Trek de luier aan de voorkant tussen de beentjes door omhoog en maak het vast.
- Controleer of de randjes bij de beentjes niet naar binnen zijn geklapt. Mocht dat wel zo zijn dan moet je de randjes even naar buiten halen. Op die manier kan er niets langs de luier lopen.
- De luier moet goed dicht zitten maar niet te strak. De luier zit te strak als je bij het uittrekken van de luier rode lijnen op de beentjes van je baby ziet.
- Zit de luier goed, dan kan het rompertje weer omlaag en kun je deze dichtknopen.
Poepexplosie? Kijk hier hoe je een rompertje uittrekt zonder alles vies te maken!
Luier verschonen hoe vaak?
In de eerste dagen na de geboorte heeft je baby nog geen echte ontlasting maar meconium. Dit is zwart en plakkerig en bevat veel afvalstoffen. Wanneer meconium in de luier zit is het goed de luier meteen te verschonen. Dat kun je trouwens het beste altijd meteen na de ontlasting van je baby doen.
Een plasluier hoef je niet meteen te verschonen want dan blijf je bezig. Controleer de luier van je baby elke 2 uur. De eerste 2 maanden verschoon je jouw baby iets van 8 tot 10 keer per dag (na elke voeding). Na die drie maanden is 4 of 5 keer per dag verschonen voldoende. Lees hier meer tips over hoe vaak je een luier verschonen moet.
Luier verschonen voor of na voeding?
Je kunt het beste de luier verschonen na de voeding. Op die manier bouw je er ook een goed ritme in. In de eerste maanden zal je jouw baby dus vaker verschonen dan later als je baby minder voeding nodig heeft. Daarnaast is het goed je baby te verschonen als je merkt dat hij of zij heeft gepoept. Gebruik dus goed je neus.
Nog een ander signaal van een poepende baby: rood hoofdje en een moeilijk gezichtje!
Bekijk deze video over de gezichten van poepende baby’s
Baby verschonen spelletjes
Dacht je dat je baby het altijd leuk vindt om verschoond te worden? Think again! Sommige baby’s hebben er maar een hekel aan. Vooral als ze met koud weer letterlijk met de billetjes bloot moeten. Je baby wil niet stilliggen of zet een keel van jewelste op. Dit klinkt misschien een beetje zielig, maar je zal je baby toch echt een schone luier aan moeten doen.
Ga dus altijd door met de luier verschonen en laat jezelf niet te veel van slag brengen. Hoe eerder jij klaar bent, hoe eerder je baby ervan af is.
Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je het niet een beetje leuk kunt maken. Gebruik het moment van luier verschonen als een moment om echt contact te maken met je baby. Praat dus tegen je kindje, zing een liedje en ga lekker ontspannen te werk.
Maak ook wat geluidjes als je bijvoorbeeld de billetjes omhoog tilt en vertel ondertussen vrolijk wat je aan doen bent (al ben je zelf misschien niet zo vrolijk door alle poep die je ziet).
Hoe leuker jij het luier verschonen maakt, hoe minder je baby tegenstribbelt!
Lees ook: Alles wat je weten moet over luiers!
Billenzalm haha
Kende je die nog niet? 🙂
Aan de beentjes optillen?
Ik dacht dat dat niet goed was voor de heupjes. En dat je de baby dus op zijn zij moet rollen om de billetjes te kunnen poetsen.
Ik hoor het graag.
Echt optillen aan de beentjes is inderdaad niet goed, het tegenhouden van de voetjes is beter, op die manier duwt een baby zijn billetjes zelf al wat omhoog en kun je de billetjes goed schoonmaken. Jouw oplossing met het op de zij draaien is ook een goede oplossing.