“waterwipes
Zwangerschap

Placenta aan de voorkant of achterkant?

Dit is voor mij de eerste zwangerschap. Op dit moment heb ik dus eigenlijk nergens verstand van. Alles is nieuw en onbekend. Ik hoorde tijdens een echo dat mijn placenta aan de voorkant lag. ‘Oké prima’, dacht ik. Pas toen ik het vertelde tegen andere vrouwen, bleek dat een placenta aan de voorkant toch niet zo ‘prima’ is als ik dacht. Begrijp me niet verkeerd: er zitten totaal geen gevaarlijke gevolgen aan vast, maar het heeft wel nadelen. Waar zat jouw placenta en wat zijn jouw ervaringen?

zwitsal box banner

Groei van de placenta

De placenta is een heel cruciaal onderdeel van je zwangerschap. Zo voorziet de placenta je baby van voeding, zuurstof en werkt het als een soort van filter om schadelijke stoffen zoveel mogelijk bij je baby weg te houden. (Je baarmoeder is overigens niet opgewassen tegen roken en alcohol.)
De placenta groeit met je baby mee en wordt dus gaandeweg de zwangerschap iets groter. Het kan zijn dat je placenta in het begin van je zwangerschap wat onderin de baarmoeder ligt en later iets naar boven is gegroeid. Je placenta kan echter nooit verplaatsen.

In de meeste gevallen zit de placenta aan de achterkant van de baarmoeder. Dat is de kant van je rug. Maar het kan ook zijn dat de placenta aan de zijkant zit óf aan de voorkant, zoals bij mij het geval is.

davitamon mamavitaal banner

Placenta aan de voorkant risico’s

Wanneer je placenta aan de voorkant zit is dat niet gevaarlijk. Als je een zogenoemde ‘voorliggende placenta’ hebt, dan kan dat wel gevolgen hebben. Die termen ‘placenta aan de voorkant’ en ‘voorliggende placenta’ worden weleens door elkaar gebruikt, terwijl er wel degelijk groot verschil is. Als de placenta aan de voorkant zit, zit je placenta gewoon aan de voorkant. Een extra stootkussentjes dus. Niets aan de hand.

Een voorliggende placenta houdt in dat de placenta voor het geboortekanaal ligt (de uitgang van de baarmoeder dus) en dat is niet handig tijdens het bevallen. Vermoedelijk krijg je dan een keizersnede.
placenta voorkant voordelen

Placenta voorkant, voordeel?

Wat ik zo begrijp, is dat het ‘leuker’ is (om het zo maar even te noemen) om je placenta achter te hebben. Of aan de zijkant. Maar in ieder geval niet aan de voorkant. Ik dacht in eerste instantie dat het wél een voordeel was, omdat ik dan tegen het einde van de zwangerschap minder last zou hebben van een schoppende baby.

Hierbij vergat ik een beetje dat het vooral pijn doet als je baby je ribben aan gort schopt en daar kan je placenta niet heel veel pijn in verlichten. Het enige echte voordeel eraan is, mocht ik een frontale botsing hebben, ik een extra beschermkussen heb voor mijn baby. Wat overigens best waardevol is eigenlijk…

Lees ook: Wat is een loslatende placenta?

baby kleertjes banner

Nadelen van placenta aan de voorkant

Een nadeel van een placenta aan de voorzijde is dat je jouw baby minder snel en minder goed voelt. Nu verschilt het heel erg per vrouw wanneer je jouw baby kunt voelen. Ik voelde de eerste schopjes van onze dochter rond de 21 weken zwangerschap. Nu weet ik dus niet beter dan dat dit normaal is. Dus ga ik maar uit van wat andere vrouwen mij vertelden en die gaven aan dat ze hun baby duidelijk later voelden wanneer de placenta aan de voorkant lag. Je baby moet namelijk iets harder trappen.

Daarnaast is het ook minder snel voelbaar en zichtbaar aan de buitenkant. In het laatste trimester ga je jouw baby steeds meer zien bewegen. Je kunt zelfs een voetje vastpakken of opmerken dat het kontje tegen de voorkant ligt. Super leuk. Maar ja, niet voor mij dus, want als je placenta voorin ligt, dan ligt hij tussen de baby en jouw buik in en kan je geen voetje vastpakken. Best jammer eigenlijk…

Nog een nadeel: tijdens de echo kan het lastig zijn om je baby goed in beeld te krijgen. Er ligt namelijk een grote placenta voor. Niet handig! Al moet ik trouwens wel zeggen dat bij mijn echo’s (12 weken, 16 weken en 20 weken echo) mijn baby gewoon goed in beeld was.

beste babyfoon bol.com

Wanneer baby voelen aan de buitenkant?

Een vraag aan de ervaren moeders die ook hun placenta aan de voorkant hadden: Wanneer gingen jullie de baby goed voelen aan de buitenkant? Op dit moment ben ik 24 weken zwanger. Ik kan mijn dochtertje van de buitenkant voelen als ze onderin mijn buik aan het schoppen is. Maar op mijn buik voel ik nog vrijwel niets.

Wanneer ga ik het daar ook voelen? Waarschijnlijk zal ik wel weer geduld moeten hebben. En mijn man ook trouwens, want die heeft haar nog helemaal niet gevoeld. We wachten het af!

Waar lag jouw placenta?davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

8 Reacties

  1. Noelle
    • Roos
  2. Patricia
  3. Wendy
  4. Marleen
  5. Kat
  6. Marieke
  7. Tessa
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!