bol outlet banner
Zwangerschap

Zwangerschapsverlof aanvragen en berekenen

In Nederland heeft iedere zwangere vrouw met een baan of uitkering recht op maximaal 6 weken zwangerschapsverlof. Na de geboorte van je kind heb je ook nog recht op bevallingsverlof van minstens 10 weken. In totaal heb je dus recht op minstens 16 weken verlof. Na de bevalling mag je de weken verlof verspreiden over 30 weken. Ik vertel je alles over hoe je de zwangerschapsuitkering en het zwangerschapsverlof kunt aanvragen. Waar je recht op hebt en of je langer verlof krijgt bij een meerling.

startersbox zwitsal banner

Zwangerschapsverlof aanvragen

Als je een baan hebt, kan je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aanvragen bij je werkgever. Het zwangerschapsverlof start minstens 4 weken voor je uitgerekende datum, maar sommige vrouwen kiezen ervoor om al 6 weken voor deze datum met verlof te gaan.

Het verlof moet je minstens 3 weken voordat je daadwerkelijk met verlof gaat aanvragen. Als je dus 4 weken voor je uitgerekende datum met verlof wilt gaan, dan moet je 7 weken voor deze datum je zwangerschapsverlof aanvragen.

Wil je jouw werkgever graag te vriend houden en wat tegemoetkomen? Vertel dan eerder dat je zwanger bent zodat je werkgever op tijd een vervanging kan regelen.

Wat heb je nodig om verlof aan te vragen?

Om je zwangerschapsverlof aan te vragen heb je een verklaring van je arts of verloskundige nodig waarop staat aangegeven wanneer je uitgerekende datum is.
Zwangerschapsverlof de meest gestelde vragen

Zwangerschapsverlof: de meest gestelde vragen!

Hieronder vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

  1. Kan een werkgever het zwangerschapsverlof weigeren?

    In geen gevallen mag je werkgever jouw zwangerschapsverlof weigeren. Kom je in de problemen met je werkgever, neem dan contact op met de ondernemersraad of medezeggenschapsraad van je bedrijf.

  2. Wat is een zwangerschapsuitkering en hoe vraag je die aan?

    Als jij de laatste weken van je zwangerschap aan het uitzitten bent, krijg je gewoon doorbetaald. Dit is mogelijk door de zwangerschapsuitkering. Deze hoef jij zelf niet aan te vragen, deze taak ligt bij je werkgever. Je werkgever ontvangt via de UWV de uitkering en betaalt jou gewoon je gebruikelijke salaris (dus 100%).

  3. cheezzbaby banner

    Lees ook: Ben je verplicht om zwangerschapsverlof op te nemen?

  4. Zwangerschapsuitkering terwijl je al een uitkering hebt

    Ben je zwanger en heb je een WW-uitkering, loongerelateerde WGA-uitkering of zit je in de ziektewet en ben je zwanger? Ook dan heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Dit komt dan in de plaats van je gebruikelijke uitkering. De uitkering moet je zelf minimaal 8 weken voor je uitgerekende datum aanvragen bij het UWV.

  5. Recht op zwangerschapsuitkering als zelfstandige?

    Ben je zelfstandig ondernemer? In dat geval kan het mogelijk zijn dat je in aanmerking komt voor een ZEZ-uitkering (Zelfstandig en Zwanger). Je hebt dan recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof met uitkering. De uitkering kan je aanvragen bij het UWV. Bekijk wel eerst of je in aanmerking komt voor de ZEZ-uitkering.

  6. Recht op langer bevallingsverlof als je baby is opgenomen in ziekenhuis?

    Voor moeders waarvan de baby minstens een week is opgenomen in het ziekenhuis is er de couveuseregeling. Dit houdt in dat je jouw bevallingsverlof kunt verlengen tot maximaal 10 weken. Deze verlenging kun je bij je werkgever of in het geval van een uitkering, aanvragen bij de UWV.

  7. Langer zwangerschapsverlof als je een meerling krijgt?

    Als je een tweeling of meerling verwacht kan je 2 tot 4 weken langer zwangerschapsverlof krijgen. In totaal heb je dus recht op 8 tot 10 weken zwangerschapsverlof. Het verlof moet je minstens 8 weken voor je uitgerekende datum aanvragen bij je werkgever of bij het UWV (als je al een uitkering had). Na je bevalling heb je recht op minstens 10 weken bevallingsverlof.

Zwangerschapsverlof berekenen

Je zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag dat je bevallen bent van je kindje. Dus in principe tot de dag na je bevalling. Als je jouw zwangerschapsverlof berekenen wilt, reken je dus vanaf de dag na je uitgerekende datum 6 weken terug. Kies je voor 4 weken zwangerschapsverlof dan reken je dus 4 weken terug.

In totaal heb je recht op 16 weken verlof, dit is dus je zwangerschapsverlof plus je bevallingsverlof. Heb je in plaats van 6 weken bijvoorbeeld 4 weken zwangerschapsverlof, dan tel je de weken die je over houdt van de 6 weken bij de weken van je bevallingsverlof. Dus 4 weken zwangerschapsverlof is 12 weken bevallingsverlof.

Beval je eerder van je kindje dan de uitgerekende datum, dan mag je die dagen die je zogenaamd over houdt optellen bij je betalingsverlof. Bijvoorbeeld: je bevalt 3 dagen voor je uitgerekende datum, dan heb je 3 dagen extra bevallingsverlof.




Bevallingsverlof berekenen

Dit verlof gaat in op de dag nadat je bent bevallen. Dit verlof duurt minstens 10 weken, maar kan langer zijn als je zwangerschapsverlof korter is geweest dan 6 weken. Je hebt dus altijd recht op 16 weken verlof in totaal. Dit geldt ook voor het geval je baby te vroeg is geboren, dan krijg je dus een langere tijd om lekker te genieten van de eerste maanden.

Is jouw baby te laat geboren?

Is je baby te laat geboren, bijvoorbeeld 2 weken na de uitgerekende datum dan tel je deze dagen op bij het totale verlof van 16 weken. In dit voorbeeld betekent dat dus dat je in totaal 18 weken verlof hebt.

Bevallingsverlof in delen opnemen

Na je bevalling moet je 6 weken met bevallingsverlof te gaan. En dat zal je zeker wel nodig hebben. Gemiddeld blijven er na die 6 weken nog 4 weken verlof over. Deze laatste weken mag je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Uiteraard wel in overleg met je werkgever of de UWV.

Lees ook: Mag je eerder gaan werken na bevallingsverlof?

Tijdens jouw zwangerschapsverlof heb je vaak wat meer tijd voor jezelf en kan het heerlijk zijn om wat extra boeken in huis te hebben om lekker te kunnen lezen. Dit zijn de leukste boeken voor tijdens jouw verlof!

nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019