sale kleertjes header
Zwanger Worden

Zwanger worden tijdens de ziektewet

Het is mogelijk dat je onverhoopt in de ziektewet zit en toch zwanger raakt. Hoe zit dat dan met je uitkering? Gaat je uitkering gewoon door of wordt deze stopgezet en krijg je een ziektewet uitkering of zwangerschapsuitkering? En hoe zit dat met je baan? Kan je ontslagen worden? Veel vragen, lees hier het antwoord over zwanger worden tijdens de ziektewet!

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Zwanger worden tijdens de ziektewet, mag dat?

Het klinkt en lijkt misschien heel tegenstrijdig: je zit langdurig ziek thuis van je werk, maar je wordt wel zwanger. Ergens klopt dat niet toch? Als je ziek bent en een uitkering krijgt, dan kan je toch beter niet zwanger worden? Tja… dit is een gevoelig onderwerp waar de meningen erg over verdeeld zijn, totdat je zelf in het schuitje zit.




Ziek zijn en niet kunnen werken, betekent niet dat je dag in dag uit met koorts op de bank ligt. Het zit complexer in elkaar. Misschien zit je thuis met een burn-out of ben je overspannen. Dit probleem is lichamelijk en psychisch. Belangrijk is dat er een balans in je werkleven komt, dat heeft niets met je gezinsleven te maken. Of misschien zit je thuis door een lichamelijk probleem, maar staat dat probleem een zwangerschap niet in de weg.

Kortom: het is prima mogelijk om ziek te zijn en gewoon zwanger te worden omdat het los van elkaar staat. Je mag dus volgens de wet gewoon zwanger worden tijdens de ziektewet. En waarom ook niet? Je bent toch gewoon echt ziek en niet in staat om goed je werk uit te voeren? Dat staat toch los van een zwangerschap? Alleen mensen die iets te verbergen hebben (en dus misschien helemaal niet ziek zijn) moeten zich verantwoorden.

banner winkelpromo

Zwangerschap in de ziektewet, wat zijn jouw rechten en plichten?

Ben je zwanger terwijl je in de ziektewet zit, dan moet je dat natuurlijk melden aan je werkgever, omdat er een zwangerschapsuitkering aangevraagd moet worden. Een zwangerschapsuitkering gaat in 4 of 6 weken voor je uitgerekende datum en duurt in totaal 16 weken. Normaal gesproken mag je als zwangere vrouw zelf bepalen wanneer je de uitkering laat ingaan, dus 4 of 6 weken voordat je bent uitgerekend. Na de bevalling heb je dan nog 10 of 12 weken recht op bevallingsverlof.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Bij zwanger worden tijdens de ziektewet gaat het iets anders. Dit zijn de regels:

Ziek, maar niet door de zwangerschap of bevalling

  • Al ziek voor je zwangerschap: Als je ziek was voor je zwangerschap, dan krijg je gewoon de Ziektewet-uitkering via de UWV.
  • 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum: Wordt je ziek 6 tot 4 weken voor je uitgerekende datum (deze twee weken wordt de flexibiliseringsperiode genoemd), dan krijg je ook nog steeds een ziektewetuitkering. De twee weken dat je ziek was, wordt wel van je bevallingsverlof gehaald.
  • Tijdens de 6 tot 4 weken voor uitgerekende datum en verlof: In deze weken heb je gewoon recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO).
  • Na de verlofperiode: Ben je na het verlof ziek door de bevalling of zwangerschap dan krijg je weer een ziektewet-uitkering. Als je na het verlof opnieuw ziek wordt, maar dit niet is veroorzaakt door de bevalling of zwangerschap, dan moet er een nieuwe ziekmelding worden aangemaakt.

Bij zwanger worden tijdens de ziektewet krijg je dus gewoon je ziektewet-uitkering van het UWV. Deze loopt tot je zwangerschapsverlof begint. Vier weken voor je uitgerekende datum krijg je zwangerschapsverlof. Deze duurt tot 10 weken na de uitgerekende datum (het is dus meestal 2 weken korter dan de 16 weken die je normaal krijgt aan zwangerschapsverlof).

Lees ook: Is zwangerschapsverlof verplicht?

Kan ik ontslagen worden?

In principe kun je niet ontslagen worden als je zwanger wordt tijdens de ziektewet. Zeker niet als jouw zwangerschap je ziekte of herstel niet in de weg staat. Controleer altijd de CAO van je werk, je kunt ook voor de zekerheid contact opnemen met de vakbond of personeelszaken. Het is mogelijk dat een bedrijfsarts je moet onderzoeken en beoordelen, misschien dat je toch nog deels kunt werken.

Lees ook: Zwangerschapsverlof aanvragen en berekenen? Zo doe je dat!

Hoe vertel je het collega’s en baas als je zwanger wordt tijdens de ziektewet?

Veel vrouwen die zwanger worden tijdens de ziektewet voelen zichzelf heel schuldig. Zwanger worden terwijl je ziek bent klinkt natuurlijk vreemd, maar als je zwanger bent dan is het gewoon niet anders. Het helpt echt niet om jezelf hier de hele tijd schuldig over te voelen. Als je ziek thuis bent omdat je echt ziek bent, dan hoef je jezelf toch ook nergens schuldig over te voelen? Juist als je er geheimzinnig over gaat doen, gaan mensen vreemd reageren.



Wat altijd het beste is om te doen is eerlijk zijn. Misschien ben je juist zwanger geworden omdat je meer rust hebt en minder stress. Mocht je al heel lang een kinderwens koesteren, dan moet je juist blij zijn met dit nieuws! Laat het niet ondersneeuwen door schuldgevoelens, maar probeer er samen met je collega´s en baas over te praten. Vertel waar je mee zit en wat je moeilijk vindt. Soms krijg je meer begrip dan je in eerste instantie denkt.

Ovulatietest online bestellen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019