header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Zwanger van een tweeling

Ben je zwanger van een tweeling? Gefeliciteerd! Ben je super blij of vind je het stiekem heel erg spannend? Misschien moet je nog even bijkomen van het nieuws, maar het wordt vast geweldig. Zwanger van een tweeling zijn is ietsjes zwaarder (letterlijk) dan zwanger zijn van 1 baby. Maar hé: heel veel vrouwen zijn je voorgegaan, dus het gaat jou ook zeker lukken! Lees hier meer over de tweelingzwangerschap en wat je kunt verwachten.

beste babyfoon bol.com

Zwanger van een tweeling symptomen

Ben je zwanger van een tweeling, dan zijn de symptomen ongeveer gelijk aan die van een ‘normale’ zwangerschap. Het verschil is alleen dat de symptomen heftiger kunnen zijn omdat er meer hormonen in je bloed zitten. Een belangrijk eerste symptoom bij een tweeling zwangerschap is dat je baarmoeder sneller gaat groeien. Dit zou voor je verloskundige een eerste teken kunnen zijn.




Daarnaast zal je ook meer kilootjes aankomen als je zwanger bent van een tweeling. Schrik niet als dit 12 tot wel 18 kilo is. Dat is heel normaal. Vrouwen die zwanger zijn van één baby komen gemiddeld 11 tot wel 15 kilo aan. Lees hier meer over in hoe merk je dat je zwanger bent van een tweeling?

nutricia actie banner

Een tweeling in je buik

Gemiddeld raken ongeveer 3 op de 100 vrouwen zwanger van een tweeling. Bij je eerste echo kan al gezien worden of je in verwachting bent van een tweeling. Soms kunnen ze het zelfs al vanaf de 6de week van de zwangerschap zien! Je hebt dus in principe altijd genoeg tijd om je voor te bereiden en misschien ook om alvast te gaan sparen.

Wanneer is vastgesteld dat je in verwachting bent van een tweeling zal je onder begeleiding komen van een gynaecoloog in plaats van een verloskundige. Vrouwen die een meerling verwachten hebben een hogere kans op complicaties en je zal altijd in het ziekenhuis moeten bevallen.
De complicaties waarop je een grotere kans hebt met een tweeling in je buik zijn

prenatal banner weekaanbiedingen

Verschil eeneiige en twee-eiige tweelingen

Er zijn twee soorten tweelingen, eeneiig of twee-eiig:

  1. Een eeneiige tweeling ontstaat doordat er één bevrucht eitje in tweeën deelt en er dus twee kinderen uit groeien in plaats van één. Deze kinderen hebben hetzelfde geslacht en zien er bijna precies hetzelfde uit. Ze hebben ook bijna hetzelfde DNA.

    Bij eeneiige tweelingen komt het meestal voor dat ze allebei in een eigen vruchtzak zitten, maar wel samen de placenta delen. Dit heet monochoriale-biamotische tweeling. Heel soms zitten de kindjes samen in één vruchtzak en delen ze tevens de placenta. Dit heet monochoriale-monoamniotische tweeling.

  2. Een twee-eiige tweeling komt vaker voor. Ongeveer twee derde van alle tweelingen. Een twee-eiige tweeling ontstaat bij een dubbele eisprong. Er zijn dus twee eitjes tegelijk ‘gesprongen’ en deze zijn beide bevrucht.

    Een twee-eiige tweeling komt vaker voor in bepaalde families en bij vrouwen die wat ouder zijn. Twee-eiige tweelingen hebben allebei een eigen vruchtzak en een eigen placenta. Dit wordt ook wel bichoriale-biamniotische tweeling genoemd.

Groei buik zwangerschap tweeling

Ben je zwanger van een tweeling dan zal je buik nog niet zichtbaar zijn in de eerste weken. Dat is heel normaal. Maar daar zal na een aantal weken snel verandering in komen, je draagt namelijk al snel meer gewicht met je mee dan vrouwen die zwanger zijn van één baby. Je zal dus ook meer aankomen. Gemiddeld komen vrouwen die zwanger van een tweeling zijn 12 tot 18 kilo aan in plaats van 11 tot 15 kilo.

Tevens zal je buik er ook groter uitzien. Vooral in het tweede trimester zullen de proporties flink toenemen. Wanneer je 5 maanden zwanger bent zal het lijken of je er al 7 maanden op hebt zitten.

Naast je buik groeit je baarmoeder ook sneller. Dit kan ervoor zorgen dat je al wat vroeger in je zwangerschap last krijgt van harde buiken, vermoeidheid en striae.

Lees ook de ervaring van Anouk: Drie kinderen in de luiers!

12 Weken zwanger van een tweeling

Vanaf het moment dat je 12 weken zwanger van een tweeling bent kan je buik behoorlijk gaan toenemen. Je baarmoeder gaat vanaf dan steeds meer omhoog groeien. Aangezien je baarmoeder en je buik nu serieuze proporties gaan aannemen is het goed om op tijd zwangerschapskleding te dragen en voorzichtig te zijn met intensieve sporten. Sommige dames krijgen ook al last van harde buiken. Als je iets vreemds opmerkt neem dan altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Lees ook: Onmisbare tips bij zwangerschapskleding kopen!

zwanger van een tweeling

Extra kosten bij een tweelingzwangerschap

De zwangerschap zelf zal niet echt veel extra kosten met zich meebrengen omdat je voor alles een medische indicatie krijgt. Zo moet je bijvoorbeeld veel vaker op controle (soms om de twee weken) bij de gynaecoloog, maar deze worden meestal allemaal vergoed omdat je een tweeling krijgt.

Daarnaast krijg je een uitgebreid prenataal onderzoek ook met een medische indicatie waardoor deze meestal ook wordt vergoed.
Als laatste: je hebt meer recht op zwangerschapsverlof aangezien je wettelijk gezien al eerder met zwangerschapsverlof moet (vanaf week 26-30).

Tip: Wist je dat je ook een tweelingwieg huren kunt bij tweelingwiegen.nl?
Dat scheelt weer in de kosten!

Als je zwanger van een tweeling bent zullen de kosten na bevalling wel bijna 2 keer zo hoog zijn. Je babyuitzetlijst kan je dus maal 2 doen afgezien van een aantal dingen. Voor één baby is een baby uitzetlijst (inclusief box, babybadje, commode en ledikantje) 500 euro wanneer je alles nieuw aanschaft. Voor 2 baby’s zal het niet 1000 euro zijn, maar zo rond de 700-800 euro.

Je hoeft bijvoorbeeld niet twee badjes, borstkolven, zoogcompressen etc. aan te schaffen. Toch is het wel verstandig om al meteen te beginnen met sparen voor de baby. Vraag ook aan vrienden of familieleden of zij niet nog babyspullen hebben liggen, dat kan namelijk ontzettend schelen. Nieuwe babyspullen en bedjes, autostoeltjes, kinderwagens, kledingkast en ga zo maar door, zijn erg duur. Spullen kopen op marktplaats is ook een goede manier om geld te besparen. Lees hier tips hoe je kan besparen op een babyuitzet!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019