luieraanbiedingen header
Zwangerschapskwaaltjes

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap en na bevalling

Ongeveer 5 tot 10% van alle zwangere vrouwen heeft flink last van bekkeninstabiliteit. 40 tot 45% heeft er af en toe last van en 50% heeft het geluk geen bekkenpijn te ervaren. Bekkeninstabiliteit tijdens zwangerschap kan erg vervelend zijn omdat je veel pijn hebt bij het bewegen, zitten, liggen of staan. Dus eigenlijk altijd. Het slechte nieuws is dat het niet te voorkomen of effectief te behandelen is. Wel kan je de bekkenpijn verminderen door een aantal aanpassingen aan te brengen in je bewegingen en je activiteiten.

startersbox zwitsal banner

Wat is bekkeninstabiliteit?

Het bekken bestaat uit 3 botstukken die met 3 gewrichten met elkaar verbonden zijn. Over de gewrichten lopen diverse banden die ervoor zorgen dat de botstukken bij elkaar blijven. Tijdens de zwangerschap zorgt het hormoon relaxine ervoor dat de banden en gewrichten versoepelen en rekbaarder worden. De botten kunnen dan eenvoudiger afzonderlijk van elkaar bewegen. Dit is nodig tijdens de bevalling omdat er zo meer ruimte wordt gecreëerd. Het nadeel is dat de versoepeling overbelasting en beschadiging kan veroorzaken aan de banden en hier kun je behoorlijk last van hebben. Deze klachten noemt men bekkeninstabiliteit.
bekkeninstabiliteit na bevalling

Wanneer kun je last krijgen van je bekken?

Bij je eerste zwangerschap kun je last krijgen van bekkeninstabiliteit rond de 20ste week van je zwangerschap. Ben je al een keer zwanger geweest, dan is de kans groot dat je al eerder bekkeninstabiliteit ervaart. De versoepeling rond je bekken kan dan al eerder gaan optreden. Het kan ook voorkomen dat je pas na je bevalling last krijgt.

Heb je last van bekkeninstabiliteit tijdens zwangerschap, dan kan het na de geboorte van je kind nog een half jaar tot een jaar duren voordat je hersteld bent. Sommige vrouwen herstellen nooit meer voor 100%!

Hoe kun je bekkeninstabiliteit herkennen?

Je kunt bekkeninstabiliteit herkennen aan de volgende klachten:

  • Pijn in de onderrug, buik, stuitje, liezen, schaambeen.
  • Pijn aan de zij- of achterkant van de bovenbenen.
  • Ochtendstijfheid.
  • Pijn bij het traplopen, omdraaien in bed, lang zitten, opstaan en wandelen.
  • Last bij schokkende bewegingen bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of fietsen over hobbels.
  • Last wanneer je lang moet staan.
  • Startpijn: wanneer je lang hebt gelegen of gezeten en je gaat bewegen, bijvoorbeeld bij het opstaan in de ochtend.
  • Vermoeidheid.
middel tegen bekkenpijn

De Pro-Tec bekkenband bij bekkeninstabiliteit, bekkenpijn en pijn in de onderrug.

Bekkeninstabiliteit behandeling

Helaas bestaat er nog geen wonder medicijn tegen bekkeninstabiliteit. Er zijn alleen methodes beschikbaar die de bekkenpijn iets kunnen verlichten. Het is heel vervelend, maar het is goed om de pijn te accepteren. Er de hele tijd van balen zal je niet verder brengen. Laat jezelf goed voorlichten door je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Soms kan een fysiotherapeut helpen om de klachten te verminderen.

Daarnaast is een goede balans nodig tussen rust nemen en activiteiten doen. Rust is nodig om je lichaam te laten herstellen, maar je moet ook in beweging blijven zodat je spieren niet gaan verzwakken. Als je veel last hebt kun je bepaalde sporten beter vermijden, of misschien zelfs even niet sporten maar het houden op een wandeling of fietsen. Lees in deze blog welke sporten je kunt doen tijdens de zwangerschap.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Tips bij bekkeninstabiliteit tijdens zwangerschap voor bewegen, zitten en liggen

Onderstaande tips kunnen de belasting van je bekken verminderen, waardoor de bekkenpijn (hopelijk) ook afneemt of er in ieder geval voor zorgt dat je er iets beter mee om kunt gaan.

  • Verdeel altijd je gewicht op beide benen.
  • Probeer recht en symmetrisch te zitten, zet hierbij je voeten recht onder je knie.
  • Wil je in bed stappen? Ga dan eerst zitten en draai jezelf op het bed.
  • Wil je het bed uitstappen? Rol eerst op je zij, dan je benen buiten het bed en duw jezelf omhoog met je armen.
  • De meest comfortabele houding om te liggen is op je zij.
  • Tijdens het lopen kun je het beste kleine stappen zetten, dit is minder belastend voor je bekken dan grote stappen. Doe het ook vooral rustig aan!
  • Tillen en bukken kun je het beste vermijden, maar als het toch moet zorg dan voor een voortreffelijke ‘squat’. Dit betekent je knieën buigen en met een rechte rug naar beneden. Til vervolgens vanuit je benen.
  • Autorijden kan soms behoorlijk pijnlijk zijn doordat je vaak snelle bewegingen moet maken. Houd hier dus rekening mee.
  • Vrijen en bekkeninstabiliteit gaan niet goed samen. Dat komt omdat er vaak teveel druk op de bekken komt. De minst pijnlijke houding is op je zij liggen of op handen en knieën.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019